BTC USD 35,961.4 Gold USD 1,876.86
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hak kita sebagai pembeli

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
peniaga akan menetapkan harga manakala menjadi hak pembeli untuk mintak kurang(jika boleh). kalau merasakan harga tersebut agak mahal menjadi hak pengguna untuk tidak membelinya. tp masih ramai pengguna yang tidak menggunakan hak tersebut. oleh sebab itu peniaga makin bermaharajalela untuk menaikkan harga sebab mereka tau walaupun harga dinaikkan pengguna akan tetap membeli. tt faham ada barang perlu beli tp pada hemat tt ada barang yang tidak urgent sgt tak perlu beli lagi. Jika permintaan kurang, tt percaya peniaga akan menurunkan kepada harga yang berpatutan. Peniagaan tak mampu hidup tanpa pembeli. GUNAKAN HAK KITA SEBAGAI PEMBELI!
 
Sponsored Post

adamms

Active Member
Joined
Nov 10, 2010
Messages
1,110
Reaction score
24
Points
25
sokong!
kalau rasa tertipu atau teraniya, g je fail kes kat tribunal pengguna.
 

erani

Fun Poster
Joined
Sep 12, 2008
Messages
449
Reaction score
0
Points
10
betul tu..aku prnh g psr ramadan kt BBB dlu..jual lauk mahal..terus xjadi beli w/pn peniaga tu tgh nak bungkus lauk yg aku mnta..ya la klu da 2 ketul lauk tauhu size biasa RM3.00..untung lbh 100%..melampau!!!
 

adamms

Active Member
Joined
Nov 10, 2010
Messages
1,110
Reaction score
24
Points
25
sokong!
kalau rasa tertipu atau teraniya, g je fail kes kat tribunal pengguna.
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
betul tu..aku prnh g psr ramadan kt BBB dlu..jual lauk mahal..terus xjadi beli w/pn peniaga tu tgh nak bungkus lauk yg aku mnta..ya la klu da 2 ketul lauk tauhu size biasa RM3.00..untung lbh 100%..melampau!!!

tak kebulur pun kalau tak makan lauk dia. blh g survey kedai lain lak kalu rasa mahal gak buat kali ni beli lauk lain next time turun harga baru. kalau masa bulan ramadhan ada peniaga yg amik kesempatan utk menaikkan harga melampau...
 

erani

Fun Poster
Joined
Sep 12, 2008
Messages
449
Reaction score
0
Points
10
tak kebulur pun kalau tak makan lauk dia. blh g survey kedai lain lak kalu rasa mahal gak buat kali ni beli lauk lain next time turun harga baru. kalau masa bulan ramadhan ada peniaga yg amik kesempatan utk menaikkan harga melampau...

info tmbhn..kdg2 ada gak peniaga time ramadhan, kualiti mknan xjaga lgsung..ni pglm aku thn ni beli bubur cha cha & pulut hitam kt psr rmdn putrajaya..mmg nmpk sedap tp bila time buka pose..ke tong sampah akhirnya sbb BUBUR DA BASI..ceh!!
 

Green Apple

Super Active Member
Joined
Jun 2, 2010
Messages
5,393
Reaction score
27
Points
70
pengalaman aku bulan ramadhan ..meniaga sambilan ngan member..
aku dah pesan nak buat cucur udang taruk maripan sikit,bg kembang..x taruk lambat masak..luar masak dlm x masak.. boleh lak member cakap ..orang meniaga macam tu menipu pelanggan..
siap bawak kuali,goreng panas2..luar nampak masak..ramai gak orang beli,sebiji kuih udang 2,3 ekor tu..hahaha
sekali bawak balik yg tak habis dlm lembik tepung..hahahaha..hari terakhir meniaga..tutup kedai.kalau aku jadi pembeli esok aku datang suh penjual makan .
 

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
klau aku lerr..brg komp ade lebih sikit harga kat cni berbanding kat pusat bndr yng murah...

tapiiii!!klau nak tukar boleh tukar...baik cni ajer..
klau beli kat pusat bandar tu...klau rosak...dah kena pegi lagi..duit minyak lagi..

sbb aku pernh jual brg komp dgn kawan aku...ade yng tak paham nak bdgkan dgn kedai kat bndar2 besar..

klau tgk tu oklah...jgn tgk lps tu nak beli gak lps tu nak kurang2 melampau...
 

tebbaloi

Legendary Member
Joined
Mar 4, 2009
Messages
13,457
Reaction score
444
Points
131
ada satu pasaraya melayu kat sini yg jual brg runcit dengan harga amat - amat dahsyat! sampai rm3 extra utk satu brang.. let say milo sekilo rm12 dia jual rm15 .. alasan - supplier (pemborong) jual dia harga tggi.. mcm hampeh tak?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register