Haiti diselubungi suasana ngeri

CG Sponsors
izack1981

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 15, 2007
Messages
10,380
Reaction score
61
Points
120

seorang lelaki mengangkat mayat seorang wanita yang ditemui di bawah runtuhan bangunan di Port-au-Prince, kelmarin. - AP


PORT-AU-PRINCE 14 Jan. - Pemandangan menyayat hati dan keadaan panik menyelubungi suasana di ibu negara Haiti ini selepas negara ini dilanda gempa bumi kuat, kelmarin.

Mayat bergelimpangan di jalan raya, mangsa cedera terbiar tanpa bantuan dan kawasan sekitar bandar ini dipenuhui bangunan runtuh dan jeritan mangsa cedera meminta pertolongan.

Ambulans yang sibuk membawa penduduk yang cedera semalam terpaksa mengelak mayat yang bergelimpangan di jalan raya dan kumpulan lelaki yang berjalan kaki sambil membawa mangsa dengan pengusung.

Mangsa yang masih terkejut merayau-rayau dalam keadaan bingung, sesetengahnya melaungkan nama ahli keluarga, berdoa atau meminta pertolongan.

Mereka yang mengalami kecederaan duduk di tepi jalan dalam keadaan bingung, menantikan doktor yang belum pasti akan datang.

Helikopter pasukan pencari dan penyelamat berlegar-legar di udara, di atas mayat-mayat mangsa yang terlungkup dalam timbunan runtuhan dan keluli.

Di tempat lain penduduk yang diselubungi suasana panik merayu-rayu meminta bantuan.

"Beribu-ribu penduduk membanjiri jalan raya sambil menangis dan membawa mayat yang berlumuran darah, mencari sesiapa yang dapat membantu mereka," kata pengarah bahagian perkhidmatan bencana Salvation Army di Haiti, Bob Poff.

Beberapa ribu anggota polis Haiti dan askar pasukan pengaman antarabangsa dikerahkan semalam untuk membersihkan sampah-sarap, mengawal lalu lintas dan menjaga keselamatan.

Namun, kemampuan mereka terbatas di tengah kemusnahan meluas itu dan pencuri mengambil kesempatan untuk menggeledah kedai sebelum bersembunyi di kalangan mangsa yang hilang tempat tinggal dan membawa barang milik peribadi mereka.

Penjara utama di ibu negara turut runtuh dan banduan dilaporkan melarikan diri, kata jurucakap agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Elisabeth Byrs di Geneva. - AP
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register