Hackers Dakwa Dapat Godam Kapal Terbang

CG Sponsors
ir mizan

Fun Poster
Joined
Apr 4, 2013
Messages
553
Reaction score
1
Points
15
Google Translate:

Pentadbiran Penerbangan Persekutuan amat menafikan tuntutan yang dibuat pada sidang hacker di Amsterdam bahawa sistem navigasi kapal terbang boleh digodam dalam penerbangan menggunakan aplikasi telefon bimbit dan beberapa perisian murah.

Hugo Teso, seorang perunding keselamatan untuk maklumat German n.runs firma teknologi, baru-baru ini memberitahu hadirin di Hack di persidangan keselamatan Box bahawa dia telah menemui kelemahan dalam komputer penerbangan kapal terbang yang boleh dieksploitasi dengan hanya menggunakan aplikasi telefon pintar Android, radio pemancar dan perisian pengurusan penerbangan dia membeli di eBay. Teso tidak menggunakan komputer penerbangan sebenar, tetapi dituntut untuk dapat berkesan mencontohi perisian mereka dalam demonstrasi beliau mengeksploitasi sepatutnya.

Kelemahan, Teso berkata, akan membolehkan perampas untuk jauh mengalihkan laluan penerbangan pesawat, dan juga menghantar kapal terbang terhempas ke tanah.

Tetapi apabila ditanya oleh The Caller Daily mengenai persembahan, FAA, yang mengawal selia standard keselamatan pesawat di Amerika Syarikat, berkata penemuan Teso ini adalah tidak tepat.

"FAA sedar bahawa Jerman perunding teknologi maklumat telah mendakwa beliau telah mengesan isu keselamatan dengan Honeywell NZ-2000 Sistem Pengurusan Penerbangan (FMS) hanya menggunakan komputer," kata Les Dorr, jurucakap FAA, dalam satu kenyataan kepada TheDC .

"FAA telah menetapkan bahawa teknik hacking digambarkan pada sidang keselamatan komputer baru-baru ini tidak menimbulkan kebimbangan keselamatan penerbangan kerana ia tidak berfungsi pada perkakasan penerbangan disahkan," katanya.

"Teknik digambarkan tidak boleh terlibat atau mengawal sistem autopilot pesawat menggunakan FMS atau menghalang juruterbang daripada mengatasi autopilot," kata Dorr.

"Oleh itu, penggodam tidak boleh mendapatkan 'kawalan penuh pesawat,' sebagai perunding teknologi telah didakwa," kata Dorr.
 
Sponsored Post

302

Legendary Member
Joined
Apr 30, 2009
Messages
10,841
Reaction score
65
Points
125
haha poyo je
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,610
Reaction score
21,073
Points
1,671
ngarut je..kan bole manual..sebelum try kt plane try kt kereta dulula amik alih pemanduan driver tu
 

mr.nazc

Active Member
Joined
Sep 7, 2011
Messages
1,360
Reaction score
2
Points
25
fully computerized ke plane tu?
 

wantech

Fun Poster
Joined
Mar 10, 2012
Messages
807
Reaction score
21
Points
15
Bahaya ni kalau betul boleh buat...
 

asamad

Junior Member
Joined
Apr 9, 2013
Messages
51
Reaction score
0
Points
6
kalau kapal terbang tu fully computerized, tak mustahil.
 

zdman

Active Member
Joined
Aug 25, 2008
Messages
2,178
Reaction score
129
Points
33
lion air semlam kene godam semalam tekan brek tak makan...masuk laut terusss
 
Sponsored Post
Top
Log in Register