H1N1 - pengalaman sebenar

CG Sponsors




insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,100
Reaction score
177
Points
123
Salam...ni aku paste kan yg aku dapat dr Facebook aku...member forwardkan email...

This actually comes from a forwarded e-mail by my roommate's sister. I think it's worth to be shared with others.

Fwd: lagi info pasal H1N1


From: [email protected] [mailto:[email protected]]
Sent: Wednesday, August 05, 2009 4:11 PM
Subject: FW: lagi info pasal H1N1


High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical
Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...Thanks to Allah
 
Sponsored Post

cay3869

Active+ Member
Joined
Mar 11, 2007
Messages
3,095
Reaction score
43
Points
30
aku dh 2hari dh selsema.. tp malas nk g hsptl.. huhu
 

insyi©

CG Top Poster Club
Joined
Mar 1, 2008
Messages
28,100
Reaction score
177
Points
123
better don't take for granted...

this flu dah wide spread all over the country....baru tahu dr sorg CGrians, sek anak dia smlm 15 org positif, one of them dah masuk ICU.....baru darjah 5.....:(

sek tu dkt jer ngan umah aku ni haa...:((
 

zino

Fun Poster
Joined
Aug 15, 2008
Messages
483
Reaction score
0
Points
10
thanks for sharing this info
 

hanz

Active+ Member
Joined
Sep 5, 2008
Messages
3,075
Reaction score
2
Points
25
takut nye.............
 

fordLASER

Legendary Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
10,806
Reaction score
54
Points
120
virus ni mmg menakutkan....
... cuak jugak nak berada di kawasan ramai orang...
p/s: pospone jer la gathering tu....
 

shukcaya

Legendary Member
Joined
Mar 28, 2008
Messages
14,436
Reaction score
23
Points
115
keep it up hospital ampang!:)paid

huhu..this is for h1n1 ya..

well caya ade bad experience ngan hospital ampang..
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
dia bagi udara bersih sahaja.. itu term yg paling seswai..

tapi, org awam slalu salah anggap dia bagi 100% oksigen..
 

little_lily

Legendary Member
Joined
Jun 23, 2008
Messages
14,859
Reaction score
101
Points
123
virus ni mmg menakutkan....
... cuak jugak nak berada di kawasan ramai orang...
p/s: pospone jer la gathering tu....
setuju.. selagi boleh duk umah dukla umah.. at least sampai treatment yg lbey berksn dijumpai..
 

abg_boyot

Fun Poster
Joined
Jul 2, 2008
Messages
913
Reaction score
0
Points
15
h1n1 nie ade kene mengene dgn imune badan kite tak eak..?...aku risau la org rumah tgh pregnant nie..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register