BTC USD 40,790.6 Gold USD 1,839.70
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Guru Terkejut Murid Conteng Kertas Jawapan Peperiksaan

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,935
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,935
Reaction score
4,387
Points
296
Awards
1
30.11.2021 - Tindakan seorang guru meluahkan rasa kecewa terhadap pelajarnya menerusi media sosial berkenaan jawapan kertas peperiksaan yang diterima telah mendapat pelbagai reaksi orang ramai baru-baru ini. Menerusi perkongsiannya melalui satu gambar kertas jawapan peperiksaan di laman Facebook, dia berasa kecewa apabila muridnya itu seolah-olah menconteng kertas tersebut dengan pelbagai kata-kata tanpa menjawab soalan ujian tersebut. Berdasarkan perkongsian ‘posting’, murid berkenaan didapati telah menulis jawapan yang pelbagai sehingga menyebabkan guru itu terkejut dan termenung seketika.

“Sambil mengawasi pelajar menduduki peperiksaan hari ini, saya menanda soalan esei kertas bahasa Inggeris tingkatan tiga yang berakhir semalam. Ramai yang tinggalkan jawapan kosong dan tak kurang juga meninggalkan komen minta maaf kerana tak dapat menjawab. Ada juga yang menyalin semula soalan dan ada juga yang menyalin semula petikan lain. Ini salah satu daripada sampel jawapan yang menarik perhatian saya, termenung sekejap,” tulisnya menerusi Facebook.

Susulan perkongsian itu, rata-rata pengguna media sosial memberi pelbagai reaksi termasuk mempersoalkan tahap penulisan tingkatan tiga serta menegur murid berkenaan.

“Kalau nak jawab soalan peperiksaan ini ingat susah payah mak ayah nak hantar kamu semua pergi sekolah, tak kira awak kaya ke tak kalau tak tahu sangat pun cuba jawab,” kata Aisyah Zulkifli. Kalau tak tahu tinggal sahaja kosong, jangan buat cikgu awak macam itu. Saya harap cikgu ambil tindakan,” ujar Rosya Rosya. Kalau saya yang menulis macam itu, dapat dekat arwah mak ke ayah, memang berbirat badan kena libas alhamdullilah, sebab didikan macam itu saya jadi orang,” jelas Kief Jz.
1638292543828.png
 
Sponsored Post

cari_makan

Active+ Member
Messages
4,650
Joined
Sep 27, 2006
Messages
4,650
Reaction score
215
Points
33
cikgu bukan boleh buat apa2 dgn pelajar mcm ni. Nanti kena saman dgn ibubapa.
 

theblur

Super Active Member
gem
Messages
7,768
Joined
Apr 15, 2012
Messages
7,768
Reaction score
1,022
Points
151
Bukan dah ada peraturan ke dari KPM kata guru x boleh share benda2 mcm ni dgn tujuan suka2/viral.

Aku pun x hingin nak tau, byk lg benda lain nak kena pikir.
 

copy left

CG Top Poster Club
gem
Messages
27,223
Joined
Jun 25, 2008
Messages
27,223
Reaction score
609
Points
161
selalu pelajar luar bandar mmg susah nk jwb soalan mcm ni
 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,902
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,902
Reaction score
2,730
Points
261
Awards
1
aku lagi terkejut cikgu ni baru tau pelajar tulis mcm ni... 1st timer ke cikgu?
 

pudins70

Super Active Member
gem
Messages
9,368
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,368
Reaction score
1,050
Points
151
Budak ni kalau tv interview masa pkp dulu mesti dia cakap - saya tak sabar nak ke sekolah, rindukan sekolah, kawan-kawan belajar, buku pelajaran bla..bla..
 

abah5851

Active+ Member
Messages
2,808
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,808
Reaction score
253
Points
51
cikgu sekarang dah lain...sejak ade tiktok ni... mana2 ada... rakcam..berdosam...
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Messages
3,751
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,751
Reaction score
541
Points
81
cikgu sekarang dah lain...sejak ade tiktok ni... mana2 ada... rakcam..berdosam...

Cikgu sekarang dah masuk generasi anak-anak kita dah pa.

Terutama yang baru posting.. ramai dari generasi yang lebih suka main DOTA, Counter Strike etc semua berbanding main bola sepak / badminton etc.

Orang kata, golongan hipster.
 

cropok

Active+ Member
Messages
2,508
Joined
Mar 30, 2018
Messages
2,508
Reaction score
708
Points
81
Cikgu sekarang dah masuk generasi anak-anak kita dah pa.

Terutama yang baru posting.. ramai dari generasi yang lebih suka main DOTA, Counter Strike etc semua berbanding main bola sepak / badminton etc.

Orang kata, golongan hipster.
Yg lahir pertengahan 90an sampai awal 2000an ni la cikgu2 muda sekarang.sekarang zaman awal belia depa.byk terpengaruh nk buat content tiktok, Instagram, nk viral kt Twitter.
 

Jackhalid

Super Active Member
gem
Messages
6,822
Paid Membership
Joined
May 24, 2008
Messages
6,822
Reaction score
1,389
Points
151
malaysia bakal berdepan krisis "rakyat tak berotak" & krisis moral lagi 10 tahun.

budak2 skrg kerjanya main game saja (dan tiktok).

mak bapaknya pun generasi FB IG tiktok. kerjanya mencari attention sahaja.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register