Guna dron pantau sungai di Selangor

CG Sponsors




Sponsored Post

orang2

Active Member
Joined
Aug 28, 2013
Messages
1,312
Reaction score
162
Points
43
Aku cadangkan pakai dron kamekaze yg mcm azebaijan pakai tu baru ada akal dia org ni 😁
 

cak cibo

Fun Poster
Joined
Apr 18, 2018
Messages
974
Reaction score
455
Points
41
Sungai Klang 120 km
Sungai Langat 78 km.

Kerajaan cuma perlu monitor kawasan SEBELUM LOJI saja kerana LOJI memerlukan air bersih utk ditapis.Jadi jarak nak pantau tak panjang sangat.

Setiap beberapa kilometer kerajaan keluarkan lesen buat ternakan ikan dalam sangkar.
Beri galakan dan dana utk penternak..

Setiap kawasan sangkar dan selang 100/200 meter letak CCTC .ala jenis RM100-RM150 satu tu.
Dah boleh pantau di situ.
Penternak pun boleh pantau..JIKA IKAN MATI...terus boleh semak CCTV.
Katakan ikan sangkar ke #25 tak mati dan sangkar#26 #27 dan seterusnya mati ..bermakna punca adalah dalam range sangkar #25 dan #26.
Dah boleh serbu dan siasat kawasan tu..

Kalau pasang CCTV murah RM100 x 1000 biji baru RM100k. kos pasang etc rm300 satu--total baru 400k.

Wifi dan bil letrik utk CCTV kutip sumbangan dari kilang2 haram sepanjang sungai:D:D:D:D

Setuju..

Pasang cctv sepanjang sungai.

Lebih praktikal dan effective!


Selain tu...pasang juga alat utk monitor air sungai tu..yg boleh bagi real time report.


pelik...seingat saya..sekitar tahun 1993 pun gomen dah nak buat project ASMA...utk setup monitoring station utk ambient air dan eff,uent seluruh negara.
Saya pun trrlibat.



teknologi sekarang pasti lagi canggih.
Kacang mak lodeh je lenak pantau.


Selain tu..buat satu setesen pemantau dekat2 situ jiga.

So...pemantau ketat macam ni padti selasai masalah...imsyaAllah
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
8,977
Reaction score
1,702
Points
151
Lain kali buang kat laut trus lah
Buat pe buang kat sungai

kan da susah
 
Sponsored Post
Top
Log in Register