Guna dron pantau sungai di Selangor

CG Sponsors




akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
2mil tu bukan harga drone kamera & drone ambik video & sample air saja. Tu budget utk 2 tahun termasuk gaji 8 pilots, 2 analysts, accommodation, vehicles, office, command center server expenditures...….. ada kat post #50..
ikut harga tu mmg logik. rm2mil tu untuk 2 tahun, aku xpasti
pilot drone bukan ko penah fly drone, ko boleh fly matrice 300
drone ni ade 2 pilot , x termasuk base station
usually satu pilot, akan fly, satu lagi akan control camera

nampak senang, tp berani ke fly bende rm200k? aku fly drone bos aku rm3k pun gigil
kalo crash nak cite mcm mane?
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,365
Reaction score
2,198
Points
191
Kalau tak pakai 4k
Jadi mcm org rabun atau buta ke?
Tak nampak pape?

Pernah tgk tv hd 1080p?
Tgk drama csi pun masih super mantap.
Siasat detail sampai helai rambut pun bole nampak.

Nk pegi keje naik myvi, vios, hilux pun bole.
Tak perlu lamboghini
Kena faham apa yg aku nak sampaikan..
Cth kereta yg dibawa kurang tepat..

Kita boleh naik myvi,hilux,vios.. dari Utara ke selatan..

Cuma klo nak drive dgn keadaan yg lebih baik, advance safety, smooth handling, bla bla..

boleh pakai merc yg lengkap dgn sensor, auto detect safety,auto bla bla..

Sama konsep dgn masalah drone nih.. Klo nk tgk video quality lebih sharp pada jarak yg agak jauh.. 4k is the best buat masa skrng.. 8k agak pointless..

Kualiti 4k itu lebih detail out..

Tp klo kita ada tv 1080p FHD pastu nk tgk 4K video.. Better xyah.. simpan je hajat..

Klo ada budget myvi, elok pkai myvi je, klo ada budget merc better pkai merc.. Beza dia tu dari segi quality.. Tp overall tetap sampai ke destinasi..
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,365
Reaction score
2,198
Points
191
drone bukan boleh shoot dekat sgt
katekan ko nak shoot video bontot mira filzah, xkan drone tu boleh ikut betul2 belakang bontot die
kene fly jauh at least 5 meter kalo drone mcm mavic
kalo static xpe, kalo bergerak bahaya, kang xpasal2 bontot mira makan kipas mavic

so org fly jauh, pastu akan crop video tu supaya nampak 'zoom'
kalo video pegi 4k, crop jadi kecik, xde la video tu pecah
Orang yang penah guna drone je faham situasi..

Aku penah run test mavic air 2..

Jarak tu penting.. Tambah bukan drone sendiri..

Benda tu harga dkt myr 4k..

Mau melompong klo jdi apa²..
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Jun 3, 2013
Messages
70,582
Reaction score
11,037
Points
1,906
Drone Empat Kerajaan Selangor

“Sorry, I can’t reveal further. Everything is proposed by the Selangor Water Management Authority,” he said when asked about the company providing the drones and whether it was selected via open tender or direct negotiations. (1)

Itu jawapan Exco Selangor Hee Loy Sian - tak boleh bagi perincian kerana Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) yang buat cadangan.

Sebelum tu, kita tengok apa kontroversi isu ini. Kelmarin kerajaan Selangor mengumumkan perbelanjaan RM2 juta untuk empat drone bagi tujuan mengawasi pencemaran air sungai.

RM2 juta itu bukan untuk membeli drone tapi untuk sewa. Terdapat kos lain yang termasuk di dalam perangkaan Rm2 juta itu.

“It’s also to cover the salaries of a number of workers, including engineers tasked with monitoring, 24-hour testing of water samples, maintenance, computers, and licensing for the necessary software.” - Hee Loy Sian. (1)

Perbelanjaan itu untuk tempoh setahun ke, lima tahun ke, itu tak pasti.

Masa pengumuman nak belanja RM2 juta tu, Hee Loy Sian yang buat. Dia juga kata wang itu dibelanjakan kerajaan Selangor. (3)

Ada isu tak logik sini.

Kalau kamu boleh memberikan kelulusan belanja RM2 juta wang kerajaan tapi tak boleh bagi perincian sama ada benda ini open tender atau direct nego, what was your approval proses for spending RM2 million?

Peace.
1. Selangor exco skirts questions on RM2 mil drone deal - https://www.thevibes.com/.../selangor-exco-skirts...
2. RM2 million for drones to monitor river pollution - https://www.freemalaysiatoday.com/.../rm2-million-for.../

 

kopirait

CG Top Poster Club
Joined
Apr 18, 2010
Messages
35,268
Reaction score
2,139
Points
206
RM2 juta bukan kos beli 4 dron sahaja



Shah Alam: Anggaran RM2 juta bukan harga tetap empat unit dron berteknologi tinggi model DJI Matrice 300 yang akan digunakan kerajaan negeri mulai bulan November hadapan bagi memantau pencemaran sungai di Selangor.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan Alam Sekitar dan Teknologi Hijau, Hal Ehwal Orang Asli dan Hal Ehwal selain Islam, Hee Loy Sian sebaliknya berkata, angka itu termasuk beberapa kos lain seperti pembayaran gaji pekerja.

"RM2 juta itu hanya anggaran kasar, tambahan pula kos itu bukan setakat untuk empat dron semata-mata tetapi juga untuk kos setahun.

"Kos itu juga termasuk gaji sejumlah pekerja termasuk jurutera untuk pemantauan, ujian sampel air sungai siang dan malam 24 jam, penyelenggaraan, alat komputer/ komputer riba untuk 'real time monitoring' termasuk lesen perisian dan sebagainya.

"Apa yang yang penting, ia membabitkan pihak yang pakar untuk menganalisa ujian sample air," katanya ketika dihubungi wartawan tadi,


Loy Sian juga mengesahkan sudah ada pihak membuat tawaran kepada pihak kerajaan negeri malah kerajaan negeri sudah mempersetujuinya.

"Harga itu perlu dirunding lagi, kerajaan negeri menyasarkan harga sekitar RM1.7 juta hingga RM1.8 juta.

"Perkara ini akan dimuktamadkan bulan ini sebelum kerja-kerja memberi kebenaran pemantauan dijalankan," katanya.

Kelmarin Loy Sian mengumumkan kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2 juta bagi empat unit dron itu yang akan diuruskan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) melalui Skuad Pantas LUAS.

"Dron ini akan digunakan untuk memantau Lembangan Sungai Klang, Sungai Selangor dan Sungai Langat... dron yang akan digunakan ini juga berkeupayaan untuk mengambil sampel air termasuk di kawasan terpencil dengan lebih tepat.

"Malah ia juga dapat mengesan individu pada waktu malam termasuk memberi amaran awal jika terdapat aktiviti yang mencurigakan, dengan adanya teknologi ini kita jangka dapat cegah aktiviti pencemaran sungai di Selangor pada masa akan datang," katanya.

 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
11,365
Reaction score
2,198
Points
191
Ramai yang rse kos 2 juta mahal..bla bla..
Tp jika include ”perkhidmatan sokongan" kira standard projek gov.. Boleh makan kenyang smpi habis covid..

Aku try open sebutharga luas.gov.my
Xleh bukak pulak..

 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,843
Reaction score
1,606
Points
101
Kena faham apa yg aku nak sampaikan..
Cth kereta yg dibawa kurang tepat..

Kita boleh naik myvi,hilux,vios.. dari Utara ke selatan..

Cuma klo nak drive dgn keadaan yg lebih baik, advance safety, smooth handling, bla bla..

boleh pakai merc yg lengkap dgn sensor, auto detect safety,auto bla bla..

Sama konsep dgn masalah drone nih.. Klo nk tgk video quality lebih sharp pada jarak yg agak jauh.. 4k is the best buat masa skrng.. 8k agak pointless..

Kualiti 4k itu lebih detail out..

Tp klo kita ada tv 1080p FHD pastu nk tgk 4K video.. Better xyah.. simpan je hajat..

Klo ada budget myvi, elok pkai myvi je, klo ada budget merc better pkai merc.. Beza dia tu dari segi quality.. Tp overall tetap sampai ke destinasi..
Dun care if its 8k 10k 100k kamera pun.

Kerajaan selangor beli 4k kamera drone rm500k? Bull crap

Org yg bijak bole bawak myvi, hilux dari kl sampai penang.

Tak perlu spend kaw2 utk beli merc c63 amg 1000hp, rim 21 inci dgn sensor run flat tyre atau sensor parking atau sebagainya.

Org yg kata kalau nk berjalan wajib harus kene pakai kete mewah yg mahal2 they are so stupid
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
Dun care if its 8k 10k 100k kamera pun.

Kerajaan selangor beli 4k kamera drone rm500k? Bull crap

Org yg bijak bole bawak myvi, hilux dari kl sampai penang.

Tak perlu spend kaw2 utk beli merc c63 amg 1000hp, rim 21 inci dgn sensor run flat tyre atau sensor parking atau sebagainya.

Org yg kata kalau nk berjalan wajib harus kene pakai kete mewah yg mahal2 they are so stupid
Bukan angkat 4k camera bang, pastu samakan dgn phone. Salah tu bang
Camera die tu ade thermal, night vision, atau mungkin lain2
Dan bukan semata2 camera, gimbal kene sembang jugak
Drone ade byk sensor, obstacles sensor, gps, active tracking, height sensor
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,843
Reaction score
1,606
Points
101
Bukan angkat 4k camera bang, pastu samakan dgn phone. Salah tu bang
Camera die tu ade thermal, night vision, atau mungkin lain2
Dan bukan semata2 camera, gimbal kene sembang jugak
Drone ade byk sensor, obstacles sensor, gps, active tracking, height sensor
Aik bila masa sama dengan phone? Double akaun ke akecema dgn jaws ni?
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
Aik bila masa sama dengan phone? Double akaun ke akecema dgn jaws ni?
akecema is one and only

xde la, sbb abg ckp sbb 4k jadi bende mahal
salah bang
saya cuma cite pasal teknologi dan harganya
part bende tu bagus ke idak untuk kerja2 tu, saya bgtau useless beli drone untuk tu
kalau special search and rescue ke, sedap pakai ni

harga matrice 300 + accessory mmg confirm mahal,
pandangan saya saja, untuk drone n equipment (tidak termasuk pilot, support n bla bla bla), rm200k ke rm250k boleh sampai
 
Sponsored Post
Top
Log in Register