Guna dron pantau sungai di Selangor

CG Sponsors




abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,500
Reaction score
143
Points
43
mengarut lah semua ni... naik bot lah.. setiap 2 hari.. upah nelayan pun boleh... ataupun suurh penduduk kawasan tu yang ronda.. bagi lah elaun...
baru takde unsur rasuah...
 
Sponsored Post

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
267
Reaction score
62
Points
20
pada aku bile high resolution, nak edit senang
gambar xpecah bole crop

aku punya drone mavic mini
video 2.7k je, kalo ade 4k aku dah up dah
senang bawak hiking, dalam hutan pun boleh fly
nak take off n landing dari tangan je
Edit pakai ape?

Edit pakai mac..
Res tak drop langsung..
Render pun tak payah
 

abah5851

Active+ Member
Joined
Dec 5, 2014
Messages
2,500
Reaction score
143
Points
43
Sungai Klang 120 km
Sungai Langat 78 km.

Kerajaan cuma perlu monitor kawasan SEBELUM LOJI saja kerana LOJI memerlukan air bersih utk ditapis.Jadi jarak nak pantau tak panjang sangat.

Setiap beberapa kilometer kerajaan keluarkan lesen buat ternakan ikan dalam sangkar.
Beri galakan dan dana utk penternak..

Setiap kawasan sangkar dan selang 100/200 meter letak CCTC .ala jenis RM100-RM150 satu tu.
Dah boleh pantau di situ.
Penternak pun boleh pantau..JIKA IKAN MATI...terus boleh semak CCTV.
Katakan ikan sangkar ke #25 tak mati dan sangkar#26 #27 dan seterusnya mati ..bermakna punca adalah dalam range sangkar #25 dan #26.
Dah boleh serbu dan siasat kawasan tu..

Kalau pasang CCTV murah RM100 x 1000 biji baru RM100k. kos pasang etc rm300 satu--total baru 400k.

Wifi dan bil letrik utk CCTV kutip sumbangan dari kilang2 haram sepanjang sungai:D:D:D:D
aku ade terpikir juga camni... setiap belakang kilang yang berdekatan dgn sungai buatkan sangkar ikan...hihihiii. suruh lah org kampung jaga.
ataupun letak sensor untk detect pencemran...di wajibkan semua kilang pasang sensor and sistem gps...
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
Edit pakai ape?

Edit pakai mac..
Res tak drop langsung..
Render pun tak payah
drone bukan boleh shoot dekat sgt
katekan ko nak shoot video bontot mira filzah, xkan drone tu boleh ikut betul2 belakang bontot die
kene fly jauh at least 5 meter kalo drone mcm mavic
kalo static xpe, kalo bergerak bahaya, kang xpasal2 bontot mira makan kipas mavic

so org fly jauh, pastu akan crop video tu supaya nampak 'zoom'
kalo video pegi 4k, crop jadi kecik, xde la video tu pecah
 

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
267
Reaction score
62
Points
20
drone bukan boleh shoot dekat sgt
katekan ko nak shoot video bontot mira filzah, xkan drone tu boleh ikut betul2 belakang bontot die
kene fly jauh at least 5 meter kalo drone mcm mavic
kalo static xpe, kalo bergerak bahaya, kang xpasal2 bontot mira makan kipas mavic

so org fly jauh, pastu akan crop video tu supaya nampak 'zoom'
kalo video pegi 4k, crop jadi kecik, xde la video tu pecah
Surveilance sungai.
Bukan survey bontot :D

Utube bnyk je footage drone.
Bukan 4k pun. Detail je
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
Surveilance sungai.
Bukan survey bontot.
ko akan fly tinggi, ko xkan fly atas air, at least 100 meter untuk safety
katekan nampak org buang, ko nak zoom muka tp resolution ko 1080 je, boleh nampak ke?
 

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
267
Reaction score
62
Points
20
ko akan fly tinggi, ko xkan fly atas air, at least 100 meter untuk safety
katekan nampak org buang, ko nak zoom muka tp resolution ko 1080 je, boleh nampak ke?
Ok lah lets go 4k kamera.
Dekat samsung s20 pun ada.
100x zoom
Kita upgrade lagi 8k kamera
Samsung s20 ultra pun ada
Bukan mahal pun.

Dan Nak tgk footage sharp tak perlu 4k tv pun

Masih tidak justify over spending budget 2mil
 
Last edited:

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,926
Reaction score
1,913
Points
206
Ok lah lets go 4k kamera.
Dekat samsung s20 pun ada.
100x zoom
Kita upgrade lagi 8k kamera
Samsung s20 ultra pun ada
Bukan mahal pun.

Dan Nak tgk footage sharp tak perlu 4k tv pun

Masih tidak justify over spending budget 2mil
untuk yg selangor beli tu mmg tak justify
tiada keperluan untuk beli drone sbb nak pantau 24/7
mcm aku ckp cakap drone bukan buat kerja2 pantau 24/7, tapi drone berguna untuk adhoc job
seach n rescue ke, check kerosakan ke

lg satu, mane bleh letak je phone atas drone
drone ade payload yg boleh die angkat
 

Cricket

Fun Poster
Joined
Oct 25, 2008
Messages
267
Reaction score
62
Points
20
untuk yg selangor beli tu mmg tak justify
tiada keperluan untuk beli drone sbb nak pantau 24/7
mcm aku ckp cakap drone bukan buat kerja2 pantau 24/7, tapi drone berguna untuk adhoc job
seach n rescue ke, check kerosakan ke

lg satu, mane bleh letak je phone atas drone
drone ade payload yg boleh die angkat
Takde cite letak phone kat drone.
Nak cite teknologi kamera 4k bukan level kayangan pun utk spend 2mil

Seperti dicerita dalam tajuk thread ni.
4 pcs Matrice 300 rm2mil.

Itu je concern rakyat.

Lain la kalau beli pakai duit poket menteri sendiri..

Jangan besok ebit liew yg beli drone sedekah kat kerajaan negeri sudah
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
14,010
Reaction score
208
Points
133
Ok lah lets go 4k kamera.
Dekat samsung s20 pun ada.
100x zoom
Kita upgrade lagi 8k kamera
Samsung s20 ultra pun ada
Bukan mahal pun.

Dan Nak tgk footage sharp tak perlu 4k tv pun

Masih tidak justify over spending budget 2mil
2mil tu bukan harga drone kamera & drone ambik video & sample air saja. Tu budget utk 2 tahun termasuk gaji 8 pilots, 2 analysts, accommodation, vehicles, office, command center server expenditures...….. ada kat post #50..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register