Guna dron pantau sungai di Selangor

CG Sponsors




Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,903
Reaction score
1,640
Points
101

ni drone tu dan harga 10k USD tu tak termasuk zenmuse H20 dan camera tu ye
Adil tak kalau buat kira2 mcm ni..

RM45k drone
RM45k accessories

Total RM90k

belen RM410k
- untung supplier RM90k
- komisen org tengah yg ada org dalam utk dapatkan tender RM200k
- komisen org dalam level bawahan RM20k
- komisen org dalam level atasan RM100k
 
Sponsored Post

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,000
Reaction score
808
Points
121
ada lah yg kaut untung atas angin ni....tapi aku pelik....org kerajaan...org politk suka betul buat benda tak logik tapi USAHA KERAS untuk meLOGIKkan perbuatan mereka.....lepas tu BANGGA pun mencanangnya...
itu la.. agk agak la sebiji 500 k sebijik. dh dron mahal... fikir la cara lain.
 

stillFX

Super Active Member
Joined
Nov 11, 2016
Messages
7,000
Reaction score
808
Points
121
Adil tak kalau buat kira2 mcm ni..

RM45k drone
RM45k accessories

Total RM90k

belen RM410k
- untung supplier RM90k
- komisen org tengah yg ada org dalam utk dapatkan tender RM200k
- komisen org dalam level bawahan RM20k
- komisen org dalam level atasan RM100k
ada logik nya tuan.
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,997
Reaction score
1,931
Points
206
Adil tak kalau buat kira2 mcm ni..

RM45k drone
RM45k accessories

Total RM90k

belen RM410k
- untung supplier RM90k
- komisen org tengah yg ada org dalam utk dapatkan tender RM200k
- komisen org dalam level bawahan RM20k
- komisen org dalam level atasan RM100k
accessory rasanya lebih
maybe 150k~250k

drone sbnarnye 'murah' add on yg jadi mahal
base station, base charging, camera, tu yg jadi lagi mahal
also kalu betul yg pro punya, software digunakan xsama dgn normal
actually yg mahal expertise yg jadi drone tu mahal
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,997
Reaction score
1,931
Points
206
range 15km sedap la jugak...

tapi tak tau la ape keberkesanannya guna drone nih..

kita akan ada unit surveyor sendiri..berlambak drone kat sana

tp ikut la..diorang kan ada info yang kita tak tau. mungkin tu yang terbaik.

masalah pencemaran ni, bukannya boleh pantau pun..

orang nak buang ni.. 30 minit cukup. dah tercemar dah sungai tu..
aku setuju part ni
untuk aku drone xsesuai untuk pantau 24/7
drone lebih sesuai untuk ad hoc job
kalau kes air la katakan, drone lebih sesuai guna untuk check hotspot tempat mane tercemar
untk check org buang tu confirm susah
dah drone jenis ni tak sesuai untuk kawasan terlalu besar
 

Mata_Pena

Active+ Member
Joined
Oct 22, 2008
Messages
4,903
Reaction score
1,640
Points
101
accessory rasanya lebih
maybe 150k~250k

drone sbnarnye 'murah' add on yg jadi mahal
base station, base charging, camera, tu yg jadi lagi mahal
also kalu betul yg pro punya, software digunakan xsama dgn normal
actually yg mahal expertise yg jadi drone tu mahal
tengok quotation :D
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,997
Reaction score
1,931
Points
206
tengok quotation :D
betul, quotation yg bleh tau knape jadi mahal
sama la mcm jet pejuang, atas rrp harga mcm n, tp bile klua harga jadi 2kali ganda
sbb expertise dan customise jadi mahal
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,425
Reaction score
441
Points
131
aku setuju part ni
untuk aku drone xsesuai untuk pantau 24/7
drone lebih sesuai untuk ad hoc job
kalau kes air la katakan, drone lebih sesuai guna untuk check hotspot tempat mane tercemar
untk check org buang tu confirm susah
dah drone jenis ni tak sesuai untuk kawasan terlalu besar

aa..ni yang betul.

untuk ad hoc job..

tp lantak la...diorang yang ada info semua ni.

janji, air ada kat selangor tu..huhu.
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Joined
Jan 12, 2008
Messages
20,912
Reaction score
2,126
Points
201
accessory rasanya lebih
maybe 150k~250k

drone sbnarnye 'murah' add on yg jadi mahal
base station, base charging, camera, tu yg jadi lagi mahal
also kalu betul yg pro punya, software digunakan xsama dgn normal
actually yg mahal expertise yg jadi drone tu mahal
setuju drone mahal.....tapi byk lagi pilihan.....untuk pantau...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register