BTC USD 42,992.4 Gold USD 1,750.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gula dan Implikasi dalam Kesihatan

sapit87

Super Active Member
Joined
Oct 4, 2012
Messages
8,258
Reaction score
483
Points
91
aku sejak dari tahun 2012 dah kurang gunakan gula dan kalau boleh seharian tu aku tak makan yang bergula langsung. Banyak makan buah-buahan dan sayuran. Mula2 nak buang gula dalam hidup tu aku gantikan dengan Stevia...dan sekarang aku dah boleh hidup tanpa gula dan stevia melainkan gula dari buah-buahan dan madu lebah/tualang/kelulut tulen(beli kat penjual dikenali). Hasil dia berat aku dari 90+Kg berkurangan ke 60Kg. Bukan itu sahaja, aku tak makan/beli makanan kat restoran dan bersukan bermula dengan berlari-lari anak sampai la aku mampu berlari laju.
samala masa mule2 nk tingalkan gula ni try stevia dulu xleh nk stop trus tibe2..pastu dah lama2 tu xyah pakai stevia dah bile nk minum ke boleh minum yg kosong je.cumenye tu la berat bdn masih statik jgk 90kg..munkin sebab faktor on off jgk.cume bile waktu panas je mmg nk jgk minum bende sejuk dan manis
 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
9,369
Reaction score
784
Points
126
stevia ni merapu sajalah. lebih kepada mengambil kesempatan kepada golongan anti gula tebu bertapis

saya berhenti terus ambil gula. kopi campuran ada campur gula. korang cari kopi campuran dengan kandungan kopi minima 70% . ada beberapa jenama saja. teh memang tak ada campur gula. masak sambal tumis tak campur gula.
 

teapear

Active Member
Joined
Jan 25, 2009
Messages
2,199
Reaction score
368
Points
51
tak susah la nak buang gula..

aku dulu addicted gula juga.. skrg layan kopi pun tak perlu gula.. whey protein pun unflavored..

dari minda orang tu je sanggup ke tak sanggup..

means kalau tak dapat atasi ketagihan gula, mental masih lemah..
 

gv_orex

Fun Poster
Joined
Sep 19, 2012
Messages
324
Reaction score
9
Points
15
tak susah la nak buang gula..

aku dulu addicted gula juga.. skrg layan kopi pun tak perlu gula.. whey protein pun unflavored..

dari minda orang tu je sanggup ke tak sanggup..

means kalau tak dapat atasi ketagihan gula, mental masih lemah..
Betul. aku saja nak try2 stevia..xlam dgn stevia..xsedap pun stevia ni bila buh dalam minuman cth: (teh+susu+stevia)..lagi sedap (teh+susu) sahaja....nak lg sedap teh tu dimasak dgn susu dgn api kecik..
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
314,905
Reaction score
15,103
Points
2,376
tak susah la nak buang gula..

aku dulu addicted gula juga.. skrg layan kopi pun tak perlu gula.. whey protein pun unflavored..

dari minda orang tu je sanggup ke tak sanggup..

means kalau tak dapat atasi ketagihan gula, mental masih lemah..

Masih belum mampu buat ni bang
Tengah usaha kurangkan dulu air manis
Dan makanan manis²
Amik manis buah je
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,251
Reaction score
2,437
Points
201
Xceria hidup tanpa gula hehehe
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
42,176
Reaction score
1,403
Points
201
benda plg susah aku nk buat... kurangkan manisan dlm minuman... alasan sbb aku aktif bersukan.. tuh psal berat menten x turun2 dr dl.. hahahah menaik ade la
 

ramos

Super Active Member
Joined
Jul 9, 2009
Messages
7,097
Reaction score
238
Points
73
faktor sbb perut buncit kan...susah la nak tinggal xleh idup rasanya hahaha..
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,251
Reaction score
2,437
Points
201
Gula ngn garam klau xdk tu tawar la masakan hehehe
 

gv_orex

Fun Poster
Joined
Sep 19, 2012
Messages
324
Reaction score
9
Points
15
Gula ngn garam klau xdk tu tawar la masakan hehehe
disebabkan aku ada darah tinggi...makanan yg aku masak semua xda garam apatah lagi makan di restoran...kena main2 dgn cara masak bagi sedap ikut tekak sendiri...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register