Gula dan Implikasi dalam Kesihatan

CG Sponsors




Ahmad Pintu8_8

Active Member
Joined
Mar 26, 2012
Messages
1,806
Reaction score
131
Points
43
Ya, bila stop gula putih, berat badan InshaaAllah maintain ideal..lately, just tambah sikit2 je, nampak berat badan dah start naik semula..
 
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,902
Reaction score
1,966
Points
191















Nasihat dr, perihal gula..
fructose hasilkan VLDL

High levels of VLDL cholesterol have been associated with the development of plaque deposits on artery walls, which narrow the passage and restrict blood flow.

There's no simple, direct way to measure VLDL cholesterol, which is why it's normally not mentioned during a routine cholesterol screening. VLDL cholesterol is usually estimated as a percentage of your triglyceride value. An elevated VLDL cholesterol level is more than 30 milligrams per deciliter (0.77 millimole/liter).

The best way to lower your VLDL cholesterol is to lower your triglycerides. Losing weight and exercising regularly are key, and you might also want to avoid sugary food and alcohol in particular. Medications also can help.
___

kdng2 kita rasa kebas tapak tangan tapak kaki..
tu antara punca..
aliran darah slow..
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
19,668
Reaction score
1,472
Points
206
Takdo gulo bleh jadi gilo kito. Den payah nk kawal gulo ni, rokok x hisap tapi dgn gulo ni mmg ketagih
 

tomi

Active Member
Joined
Mar 10, 2015
Messages
1,796
Reaction score
412
Points
41
susah nak control intake gula kalau selalu makan kat luar, air tu boleh la lagi order air masak hehe
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,902
Reaction score
1,966
Points
191
Takdo gulo bleh jadi gilo kito. Den payah nk kawal gulo ni, rokok x hisap tapi dgn gulo ni mmg ketagih
awal2 je rasa mcm nak pitam sikit..
itu tanda badan cuba nk sesuaikan dgn tabiat bru..
makan kurma,kismis, makan madu..
nnt ok balik..
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,902
Reaction score
1,966
Points
191
kandungan gula yg dicadangkan sehari..

 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 17, 2007
Messages
5,810
Reaction score
1,153
Points
151
Gula adalah nikmat pemberian tuhan
Jgn kita dustakan

Gula memang kene mkn
Nanti takde tenaga plak

Makin byk gula di mkn
Makin byk sumber tenaga

Minum air tin beri paling byk sumber tenaga
Baru la bdn cergas :ROFLMAO:
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,309
Reaction score
543
Points
126
Gula adalah nikmat pemberian tuhan
Jgn kita dustakan

Gula memang kene mkn
Nanti takde tenaga plak

Makin byk gula di mkn
Makin byk sumber tenaga

Minum air tin beri paling byk sumber tenaga
Baru la bdn cergas :ROFLMAO:
gula ada banyak jenis. gula putih bertapis itu racun. mereka tidak diperlukan oleh badan.
 

SmileAlways

Super Active Member
Joined
Aug 11, 2014
Messages
9,544
Reaction score
431
Points
91
“HAMPIR semua makanan tular di media sosial terutama makanan manis dan karbohidrat tinggi saya akan cuba kerana beranggapan masih muda dan tidak berisiko menghidap penyakit.

“Namun, ia memakan diri apabila disahkan menghidap kencing manis ketika berusia 19 tahun pada 2012 sehingga mengalami masalah penglihatan selain terpaksa mengambil insulin dan menghidap penyakit darah tinggi,” kata Sidah Omar Baki, 27.

hmetro.com.my/mutakhir/2019/11/513959/kesalan-kemaruk-makanan-manis
 

akudotcom

Super Active Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 17, 2007
Messages
5,810
Reaction score
1,153
Points
151
Lain kali amalkan sunnah
Ikut ckp nabi
Jgn jd KAPIR (ingkar)
Mkn kurma & air zam2 saja

Kan da kene daulat bila sendiri jd anti hadis huhuh

 
Sponsored Post
Top
Log in Register