BTC USD 57,191.0 Gold USD 1,778.97
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Graphic Card Rosak

kizuro

Active+ Member
Messages
3,795
Joined
May 11, 2008
Messages
3,795
Reaction score
2
Points
25
Salam semua warga CG,

Sy nak tanya apa tanda2 sesuatu graphic card tu dah rosak?

situasi yg sy alamai adalah apabila sy install graphic card kat motherboard cam biasa, lepas tu on PC...screen ada bila startup sampai nak loading windows...selepas loading windows screen terus gelap(hitam).

So nak tanye la bijak pandai computer ni, adakah itu salah satu tanda graphic card tersebut dah rosak?
 
Sponsored Post

putra2k

Fun Poster
Messages
432
Joined
Jan 26, 2008
Messages
432
Reaction score
19
Points
15
salam,
ko try masuk safe mode..
tgk windows jalan x ?
kalo x jalan ...
ada masalah kat installer
@ ko try cari graphic card laen..
 

fnd75

Active Member
Messages
1,938
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
tu graphic card baru ke lama??
agp ke pci express ke pci je?
ada standby drivers tak?
motherboard tu ada built-in vga ke?

banyak menda u kena explain sblm ada otai boleh tlg :D
 

private_eye217

Active+ Member
Messages
2,724
Joined
Aug 12, 2008
Messages
2,724
Reaction score
47
Points
30
nak tau rosak ke x..
cuba pegang heatsink graphic..
klu terlampau panas mcm mendidih,e2 tanda graphic chipset problem..
klu normal panas..cuba cek slot..x ok gak..try graphic laen
 

sanz

Super Active Member
Messages
5,911
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
483
Points
81
salam,
ko try masuk safe mode..
tgk windows jalan x ?
kalo x jalan ...
ada masalah kat installer
@ ko try cari graphic card laen..

tak jugak. GC aku kat BIOS cun je kuar gambar. bile da masuk windows dia blank. kire rosak gak la tu. driver board problem. satu lagi nak tambah. tengah2 syok main game tetibe tengok monitor macam bercalar2 kene cakar. tu pun GC rosak la tu. macam GC kesayangan aku.. uwaa.... :((
 

zattara

Active Member
Messages
1,514
Joined
Apr 26, 2008
Messages
1,514
Reaction score
22
Points
30
huhuhu...minor prob dan akan jadi major prob...huhu...jawabnya kena beli baru klau nak sedap...sbb klau betoi2 dia rosak...nak on pc pon tak leh...lagi satu...dia akan kuar bunyi...menandakan GC ko tu dah kondem...

tp,dalam kes ko ni...aku rasa dia punya minor kearah major la tu...chipset dah sakit...huhu..:D

lagi satu nak tnya..ko punya GC tu ape jenis spec nya?
 

nizamac79

InstaForex Official, Introducing Broker
Messages
4,605
Paid Membership
Joined
Jul 31, 2007
Messages
4,605
Reaction score
56
Points
30
kalau grafik card ni biasa prob die kat capasitor :D
 

nik1412

Active+ Member
Messages
2,697
Joined
Dec 31, 2007
Messages
2,697
Reaction score
20
Points
25
aku pn ade mslh cam ko.. same jer. alih2 tukar GC baru. ok dah..skrg ni monitor plak yg rosak, kene air. ~X(~X(
 

zattara

Active Member
Messages
1,514
Joined
Apr 26, 2008
Messages
1,514
Reaction score
22
Points
30
kalau grafik card ni biasa prob die kat capasitor :D

hehehe...teringat dlu aku punya ati 9600xt huhuh...gare2 nak pakai cooler kat grafik kad...skali ter peleot kaki kapasitor...
tp,nasib baik leh pi tukar kat kedai...hehehe...:D:)paid
 

coolmander8707

Freshie
Messages
8
Joined
Nov 27, 2007
Messages
8
Reaction score
0
Points
3
Salam semua warga CG,

Sy nak tanya apa tanda2 sesuatu graphic card tu dah rosak?

situasi yg sy alamai adalah apabila sy install graphic card kat motherboard cam biasa, lepas tu on PC...screen ada bila startup sampai nak loading windows...selepas loading windows screen terus gelap(hitam).

So nak tanye la bijak pandai computer ni, adakah itu salah satu tanda graphic card tersebut dah rosak?
hmmmm... mslah kizuro ni dlm ctuasi TIBE2 rosak ataw first time install gc tu ?.. saya pun ade mslah same gak...
dah cube on pc tap f8 pastu run enable vga mode? func die utk reset blik resolution default kt monitor...cube le
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register