Google Tips

CG Sponsors




CrusheD_LameR

Moderator
Joined
Dec 25, 2007
Messages
1,308
Reaction score
72
Points
30
Salam, after going thru CG, tak de plak jumpe Google Tips punya thread,jadi aku buka thread nih bertujuan untuk berkongsi maklumat tentang google search tips, macam mana nak utilise penggunaan google to the maximum,Rasanya ramai yang dah tahu pasal ni, jadi pada sesiapa yang dah tahu boleh la share kan jugak kat sini untuk bacaan pada sapa2 yang belum tahu lagi


Harap Mod Dapat pinned kan dan monitor thread ni dari spam...Thread InsyaAllah akan diupdate sentiasa...

TIPS #1 - Google search sebagai calculator...

Bagaimana menggunakan Google Calculator?

+ - * / % ^ adalah standard simbol dalam pengiraan,
Anda boleh guna sebagai calculator dengan cara:


Code:
3+2
4-1 
6*8 
15/5 
3^2 
5%2
#####
sqrt,nth root ofx

sqrt(49) sama dengan 7, atau untuk mudah difahami 7 kali 7 sama dengan 49 kaki persegi.

sin, cos, arctan, tan…

Google calculator menyokong penggunaan pelbagai fungsi trigonometri, seperti pengiraan nilai radians, yang boleh digambarkan seperti penggunaan Pi tetap:
Code:
sin(pi/2), tan (2/3*pi)
Tips 2# - Conversion...

Dalam darjah / radians

Anda boleh menukar radians kepada darjah:
Code:
pi/2
atau tukar darjah kepada radians:
Code:
90 degrees in radians
.

Dalam Hex / Binary / Octal / Decimal

Anda boleh menukar setiap nombor diberi dalam nombor asas:

Code:
16 in hex , 16 in octal, 16 in binary, 0×11 in decimal
Dalam Ukur Jarak
Anda boleh guna
Code:
100miles in km , 1m in mm, dan juga 200000 km in light-second
Dalam Ukur Suhu
Boleh juga diguna untuk mengira Laju, Masa dan suhu seperti:


Code:
100mph in kph
1 month in seconds
280 kelvin in celsius
50 fahrenheit in celsius
Dalam Tukaran matawang

Code:
3 € in $ atau 3 euros in dollars

######################################

TIPS 2# - Tapis Carian...

site:
Memastikan keputusan carian terhad dalam domain sahaja, info yang akan dipaparkan hanyalah pada muka surat yang telah diindekskan oleh engine carian sahaja, sebagai contoh site:carigold.com akan memaparkan keputusan dari carigold sahaja...

define:
Akan memaparkan makna perkataan yang dicari contoh define:gold

Filetype:
Akan memaparkan keputusan carian dalam bentuk file format yang dikehendaki, pada masa ini, secara rasmi fail format yang dibenarkan adalah pdf, ps, wk1, wk2, wk3, wk4, wk5, wki, wks, wku, lwp, mw, xls, ppt, doc, wks, wps, wdb, wri, rtf, swf, ans, txt, but other are supported as well, like xml, cpp, java etc.
contoh filetype:ppt forexini akan memaparkan file berformat ppt(powerpoint) tentang forex

phonebook:
Ini akan memaparkan nombor telefon berdasarkan nama yang dicari, namun dimalaysia belum / tidak dilaksanakan...sebagai contoh phonebook:jessica

Later on aku tambahkan lagi info dalam bahasa melayu, a huge tips akan ditambah kemudian ok...
 
Sponsored Post

AlchemisT

Permanently Banned - , Newbie hacker password stea
Joined
Feb 19, 2008
Messages
11,718
Reaction score
328
Points
131
yup masta da bgi tip..masta ajar la nk hack website israel...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register