Google Play Store Keluarkan 24 Aplikasi Mengandungi Malware

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
19,376
Reaction score
3,328
Points
236


Kurang dari sebulan selepas Google sekat dan keluarkan aplikasi CamScanner yang mengandungi malware dari Play Store, enjin carian itu mendapati mengeluarkan lebih banyak aplikasi yang lebih dikenalpasti mengandungi malware. Kali ini, jumlah aplikasi yang dijangkiti yang telah dikeluarkan ialah 24.

Semua 24 aplikasi, yang dikesan oleh firma Keselamatan CSIS Security Group, telah didedahkan mengandungi malware yang dikenali sebagai Joker. Menurut CSIS, malware itu dapat mendaftar pengguna ke perkhidmatan langganan premium tanpa pengetahuan pengguna.

Malware Joker mengelakkan pengesanan dengan bersembunyi di dalam kerangka iklan aplikasi dan diprogram untuk menjana jejaknya tersendiri. Lebih buruk lagi, kumpulan keselamatan mengatakan bahawa malware berupaya manupulasi dan berkembang mengklik diri sendiri secara senyap dan automatik di laman web iklan, dan mencuri mesej SMS, butiran kenalan dan maklumat peranti.

Setakat ini, malware itu dilaporkan telah menjejaskan mangsa di 37 negara, dengan Malaysia menjadi salah satu negara sasarannya. Di bawah adalah senarai aplikasi yang dijangkiti;

Advocate Wallpaper
Age Face
Altar Message
Antivirus Security - Security Scan
Beach Camera
Board picture editing
Certain Wallpaper
Climate SMS
Collate Face Scanner
Cute Camera
Dazzle Wallpaper
Declare Message
Display Camera
Great VPN
Humour Camera
Ignite Clean
Leaf Face Scanner
Mini Camera
Print Plant scan
Rapid Face Scanner
Reward Clean
Ruddy SMS
Soby Camera
Spark Wallpaper


Pada masa penerbitan artikel ini, semua aplikasinya di atas telah dikeluarkan dari Google Play. Sekiranya anda mempunyai mana-mana aplikasi tersenarai yang dipasang, sudah tentu masa untuk menyemak sejarah transaksi anda untuk sebarang pembelian yang tidak dibenarkan dan padam aplikasi - aplikasi tersebut.

Sumber asal https://medium.com/csis-techblog/an...m-subscription-bot-on-googleplay-9ad24f044451
 
Top
Log in Register