(News) Google Di Lapor Berminat Untuk Terus Bekerjasama Dengan Huawei

CG Sponsors
Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
15,401
Reaction score
2,883
Points
236
Google pada penghujung minggu lepas, telah mengeluarkan kenyataan berkenaan dengan Huawei, mengatakan peranti terbaru Huawei tidak lagi menerima sokongan aplikasi dan perkhidmatan Google, selain meminta pengguna untuk tidak muat-tepi sebarang aplikasi Google secara tidak rasmi.

Walaupun begitu, kini nampaknya Google masih berminat untuk kekal bekerjasama dengan pihak Huawei. Menurut laporan dari Jerman, ia diperkatakan wakil Google mengatakan mereka telah membuat permohonan kepada kerajaan Amerika Syarikat untuk kekal bekerjasama dengan Huawei.

Ia tidak diketahui lagi sama ada kerajaan Amerika Syarikat akan menawarkan lesen khusus untuk membolehkan Google menawarkan perkhidmatan kepada Huawei atau sebaliknya.

Sebelum ini, Microsoft telah diberikan lesen khas untuk kekal menawarkan perisian kepada pihak Huawei - membolehkan Huawei teruskan menjual komputer riba dengan menggunakan sistem operasi Windows.

Sekiranya Google turut menerima lesen khas berkenaan, maka kita akan dapat melihat Huawei dapat terus menawarkan peranti mereka menggunakan sistem operasi Android dilengkapi perkhidmatan dan aplikasi Google. Ini juga secara tidak langsung akan membuatkan Huawei menjadi pilihan utama ramai pengguna seluruh dunia.Sumber asal https://bgr.com/2020/02/25/huawei-ban-google-asks-white-house-for-approval-to-work-with-huawei/
Rujukan tambahan https://www.androidauthority.com/google-huawei-license-application-1087408/
 
Top
Log in Register