Golongan bermasalah kerap layari Facebook

CG Sponsors




balqis07

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
MISSOURI - Sekumpulan penyelidik berpendapat, mereka yang kerap melayari laman Facebook adalah tergolong dalam kumpulan yang mempunyai masalah emosi.

Ketua penyelidik dari Universiti Missouri, Russell Clayton berkata, golongan itu terdiri daripada mereka yang dibelenggu dengan masalah kemurungan, pemabuk dan penagih dadah serta masalah mental yang lain.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Pengkomputeran dan Kelakuan Manusia turut mendapati, hasil dari soal selidik dilakukan terhadap 500 pelajar, 225 daripadanya mengakui mengalami masalah emosi.

“Mereka menjadikan laman itu sebagai tempat meluahkan masalah dan perasaan. Pelajar yang mempunyai tahap kebimbangan melampau dan kesepian pula lebih cenderung menggunakan Facebook sebagai platform untuk berhubung dengan orang lain,” katanya pada laporan DailyMail.

Clayton berkata, golongan ini terlalu terdesak untuk bertemu dan berhubung dengan orang dalam talian, berbanding bertemu di tempat awam.

Bagi yang ketagih alkohol, mereka lebih berminat memuat naik gambar dalam keadaan mabuk dan perkara itu adalah satu kepuasan buat golongan tersebut.



sumber:http://www.sinarharian.com.my/golongan-bermasalah-kerap-layari-facebook-1.149785
 
Sponsored Post

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
153,636
Reaction score
21,079
Points
1,671
lepak cg pun yg bermasalah jgk rasanye
 

puterakota

Super Active Member
Joined
Mar 2, 2011
Messages
5,365
Reaction score
46
Points
70
hok peliknya di mlysia yg online fb aku tngok semua ceria2 belaka,xde yg murung..
 

orang_terbang

Fun Poster
Joined
Jun 23, 2012
Messages
487
Reaction score
2
Points
15
aku online masa kt keje srwk je..tp klu balik smnjg berminggu2 lgsg tak sentuh
 

demise_u

Super Active Member
Joined
May 11, 2008
Messages
6,049
Reaction score
101
Points
73
X semua aku rasa. Yg buat marketing pun ramai
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,887
Reaction score
8,265
Points
716
patut la....ramai pemimpin layan twitter jer... :))
 

balang

Super Active Member
Joined
Aug 28, 2009
Messages
7,453
Reaction score
82
Points
80
iyerla kot..banyak yang komen luah perasaan bagai..
 

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,435
Reaction score
568
Points
126
Seperti yg dijangka, penagih facebook akan melenting.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register