BTC USD 64,024.1 Gold USD 1,777.05
Time now: Jun 1, 12:00 AM

GOLD sebagai tukaran WANG KERTAS ??

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
aku duk terpikir mcm mana nk tukarkan duit fiat pada transaksi GOLD in the next future...bermcm article aku baca...tapi jika dilihat balik...harga GOLD di compare dengan matawang USD...sedangkan USD hanya print jer...xder bersandarkan pada nilai GOLD...

contoh

gold : 1414.95 / ounce [forexpros]
kijang emas : 4614 / ounce

1 U.S. dollar = 3.14870384 Malaysian ringgits

harga kijang emas juga bersandarkan pada live gold prices yg di compare dengan matawang USD untuk penentuan nilai GOLD...

persoalannya, jika matawang USD di mansuhkan...bagaimana harga GOLD ditentukan?..harga bagi 1ounce...

apa malaysia ada pengiraan tersendiri dalam pengiraan harga emas?..

kenaikan GOLD juga di sebabkan US print dollar dengan jumlah yg terlalu byk...

ramai yg duk kata, kembali pada matawang islam...iaitu dinar & gold...apa yg aku pikir, pertukaran yg mcm mana...sedangkan harga GOLD sendiri dinilaikan berdasarkan matawang USD...

otai GOLD...sila bagi pandangan anda...
 
Sponsored Post

atlantis

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
persoalannya, jika matawang USD di mansuhkan...bagaimana harga GOLD ditentukan?..harga bagi 1ounce...
jika tu macam 'jika' bulan kaler biru.
 

zinzakara

Junior Member
Joined
May 12, 2010
Messages
60
Reaction score
0
Points
6
ak x otai tp nk bg pendapat.duit usd mmg xde bersandarkan ape2.duit tu x mungkin dimansuhkan tetapi kemungkinanan besar akan runtuh nilai nyer.dalam pendapat ak dalam masa kurang 5thn usd akan runtuh.mase usd jatuh paling teruk,emas akan melambung pada paras paling tinggi.pada masa yg same pasti akan muncul matawang lain yg akan ganti usd utk semua transaksi.xberapa pasti negara mane punya matawang,tetapi yg pasti skrg ni yg menguasi dunia ialah israel..
 

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
ak x otai tp nk bg pendapat.duit usd mmg xde bersandarkan ape2.duit tu x mungkin dimansuhkan tetapi kemungkinanan besar akan runtuh nilai nyer.dalam pendapat ak dalam masa kurang 5thn usd akan runtuh.mase usd jatuh paling teruk,emas akan melambung pada paras paling tinggi.pada masa yg same pasti akan muncul matawang lain yg akan ganti usd utk semua transaksi.xberapa pasti negara mane punya matawang,tetapi yg pasti skrg ni yg menguasi dunia ialah israel..

kejatuhan USD aku rasa bersebab...maybe zionis nk jadikan israel sebagai kuasa besar dunia....dengan cara menaikkan harga GOLD ke tahap maksimum...penetapan nilai GOLD bg setiap negara menggunakan pertukaran harga GOLD/USD...memang betul ada GOLD akan kaya di masa akan dtg...sbb US dh print trillion dolar duit fiat.....krisis ekonomi sebenar...adakah nilai USD or nilai GOLD yg di manipulasi oleh zionisme...
 

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
adeh korang ni...aku nk bincang psl pengiraan emas...if USD jatuh nanti...malaysia akan berpandukan pada harga emas yg mana satu...bab beli emas...aku pn beli...simpan...aku tahu la gold akan naik...tapi kita kena kaji gak...kenapa dia bleh naik...secara xlangsung barangan keperluan naik....xyah la duk biru or hijau sini...aku tanya lain, jwb lain...nk tukarkan pada gold...tapi sistem nk buat xtahu...balik2 zionisme gak bagi idea...
 

ronnishi4369

Fun Poster
Joined
Feb 9, 2008
Messages
264
Reaction score
12
Points
15
hahha..ade gak yg sempat promot emas dia..patut kene banned ni..nak pomot p pat lain la kawan..bukan sini.sini pat tuk timba ilmu..

faiz..ko punye soklan mmg x terjangkal oleh pkran manusia..
tp kalau ko kaji AL Quran..sure ade jawapannye..
ia ade kaitan ngan kehancuran sistem kapitalis dan kemunculannye dajal..
 

DanielAriffin

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Jan 16, 2007
Messages
7,043
Reaction score
26
Points
75
Salam...
Nak tergelak aku baca... hehehe macam2 hal.. memang la wang kertas bersandarkan gold reserve,siap kena bayar lagi untuk costing stamping... so pasal tu setiap negara tak buleh mansuhkan pada sesiapa yg ada nilai tunai negara tersebut... kalau nak citer sampai minggu depan pon tak habis.. :D kalau diperhatikan wang kertas kita bukan di stamp negara asal sendiri.. kecuali US.. setiap matawang dicetak setelah kebenaran dari world bank, kalau nak lupus pon bukan bank negara masing yg lupuskan.. kang ada staff2 akan selit.. Bank negara lain yg akan lupuskan untuk negara lain.. contoh dulu dinar saddam lupus.. kebanyakkan tender dapat kat bank negara australia.Kalau lupus sendiri.. rugi la.. ada yg akan selit.. reserve terdahulu akan digunakan kembali,so nilai dah jadi double kan?
 

DanielAriffin

Super Active Member
Paid Membership
Joined
Jan 16, 2007
Messages
7,043
Reaction score
26
Points
75
hahha..ade gak yg sempat promot emas dia..patut kene banned ni..nak pomot p pat lain la kawan..bukan sini.sini pat tuk timba ilmu..

faiz..ko punye soklan mmg x terjangkal oleh pkran manusia..
tp kalau ko kaji AL Quran..sure ade jawapannye..
ia ade kaitan ngan kehancuran sistem kapitalis dan kemunculannye dajal..

Salam...
Bab ni aku ada pernah rencanakan pada seseorang,kehancuran itu bermula bila lambakkan note print dari kerajaan tertentu,bila capital reserve tidak mencukupi dgn note counting dalam pasaran.. ramai yg akan bertindak menukar secara mendadak.. itu yg buleh membuat sesuatu mata wang jatuh menjunam..

Satu lagi fact bila kepercayaan wang kertas US dipertikaikan oleh ramai pihak.. dan wakil members world bank chairman mula buka mulut..

Duit US lak.. ada 2 sign carik tengok duit negara mana ada sampai 2 sign?
 

faizfakhirin

Active Member
Joined
Sep 24, 2006
Messages
2,047
Reaction score
8
Points
25
Salam...
Nak tergelak aku baca... hehehe macam2 hal.. memang la wang kertas bersandarkan gold reserve,siap kena bayar lagi untuk costing stamping... so pasal tu setiap negara tak buleh mansuhkan pada sesiapa yg ada nilai tunai negara tersebut... kalau nak citer sampai minggu depan pon tak habis.. :D kalau diperhatikan wang kertas kita bukan di stamp negara asal sendiri.. kecuali US.. setiap matawang dicetak setelah kebenaran dari world bank, kalau nak lupus pon bukan bank negara masing yg lupuskan.. kang ada staff2 akan selit.. Bank negara lain yg akan lupuskan untuk negara lain.. contoh dulu dinar saddam lupus.. kebanyakkan tender dapat kat bank negara australia.Kalau lupus sendiri.. rugi la.. ada yg akan selit.. reserve terdahulu akan digunakan kembali,so nilai dah jadi double kan?

aku ada baca buku "rich dad conspiracy"..dia nyatakan US akan terus print duit dia utk menampung inflasi yg semakin meningkat...ini mungkin berikutan kenaikan harga minyak & pertukaran gold antara negara...jika kita tgk kembali, setiap negara bersandarkan pada nilai tukaran gold/usd untuk menilai harga gold semasa....jika kejatuhan USD secara mendadak atau US print note USD terlalu byk, kemungkinan besar spekulasi dalam forex, minyak & gold akan berlaku secara mendadak...dari ribu kepada juta, dari juta kepada billion & sekarang menuju ke arah trillion...

persoalannya, jika gold itu tidak dinilai dengan USD...mcm mana kita nk nilai harga gold untuk 1gram...

ini kerana, ramai yg mengatakan tukarkan kepada dinar & dirham...secara dasarnya, nilai gold sendiri dinilai dengan USD(duit print)...world bank hanya boneka US untuk kaburkan mata dunia....islamic financial adalah yg terbaik...masaalah sekarang, calculation nilai gold....jika suatu hari US jatuh, kemungkinan akan dinilai berdasarkan matawang AUSSIE, EURO atau POUND...Saya ada membaca artikel yg menyatakan, kejatuhan US, akan menyebabkan kenaikan gold secara mendadak & AUSSIE akan menjadi semakin kukuh....

if ada mistaken, sila perbetulkan...kita cuba berhujah secara betul....

pss://[promoter] xpayah nk promote public gold or gold coin apa2....totally kt cg ramai yg tahu....
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register