Gold Account UOB Bank

CG Sponsors




pertiwi

Super Active Member
Joined
Dec 8, 2010
Messages
6,131
Reaction score
30
Points
70
reserve gold negara2 dunia. tp kenapa bank negara malaysia xnak simpan reserve dlm bentuk emas banyak2 yer??

http://www.lefigaro.fr/assets/pdf/World_Official_Gold_Holdings_January_2011.pdf

www.bloomberglink.com/file_download.php?...goldreserves2000an...
jawapan dia mudah jek..

seperti yang kita tahu, emas harganya semakin meningkat jika dibandingkan dengan wang ringgit.

pada tahun 1995 kalau tak silap aku bermulanya BNM mengumumkan rizab emas simpanan negara dalam bentuk matawang.bukan dalam bentuk berat.

kenapa?sebabnya, rizab emas fizikal BNM semakin kurang sebab dah ada tangan2 setan yang ambik.

jadi nak cover benda tuh, depa tukarkan nilai berat pada ringgit. tq :)

p/s: dulu dah ada pasal ni dekat dlm thread politik.malas nak cari dan tepek. bro cuba selidik.
 
Sponsored Post

azhan_zamiri

Legendary Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
16,035
Reaction score
2
Points
115
Salam.saya dah lama buka akaun dgn uob entah berapa kali beli n jual pun dah xingat,klo xada modal main yg kecik gsa cas rm2 tapi klo ada modal main yg 1kg terus cas rm1 je,klo dkt p.bank n mybank gia cas smp rm7 segram smp ke tua tggu nak lepas spread entah bila...psl risiko klo dgn bank low,company luar yg jual emas pon ramai org join lg tggi risk,tahniah tt bg maklumat ni makin ramai tahu lagi bagus sama2 kita cari rezeki pilih yg lebih baik,
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
kalu nk convert kpd fizikal gold pn blh tp hanya di uob kl aje.
urusan jual beli melalui saving akaun.

syukor hashim juga ada menyarankan beli uob gold ni. tp dia guna slps buat ar-rahnu dl. menurutnya dgn ini kita memiliki fizikal dan akaun emas
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
ada caj tambahan sbyk RM8 iaitu utk transaksi
 

myfxadvior

Fun Poster
Joined
Dec 10, 2008
Messages
744
Reaction score
68
Points
20
nak tanya nak draw tu nanti ada minimum amount tak contoh min 5gram per widrawal?
 

Astroguy

Fun Poster
Joined
Oct 2, 2012
Messages
150
Reaction score
2
Points
15
takde min withdrawal.. cuma kena maintain min 5g dalam account.. kalau tak kena caj Rm2 per month
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,608
Reaction score
729
Points
71
lani harga emas rendah, yg mana nak beli emas fizikal silakan. sape yg nak beli emas dlm bentuk akaun emas uob gold disarankan. nak beli emas fizikal separuh2 kmdn nak beli separuh lg dlm bentuk akaun pn blh.masing2 ade kelebihan
 

zhang46

Junior Member
Joined
Mar 25, 2012
Messages
84
Reaction score
0
Points
6
Sapa yang pernah buat keluar physical Gold dari UOB, macam mana process dia?

Boleh BUY & SELL online tak?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register