BTC USD 62,911.2 Gold USD 1,801.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Go

cik_kiah

Fun Poster
Joined
Feb 1, 2008
Messages
439
Reaction score
7
Points
15
Oleh IWAN SHU-ASWAD SHUAIB

PETALING JAYA: Siti Maryam Mahmod, pengantin muda berusia 14 tahun yang mencetuskan kontroversi baru-baru ini melihat usia bukan penghalang baginya untuk berkahwin.

Dia yang lebih dikenali dengan panggilan Maya berkata, perkahwinan itu adalah hak individu dan bagi dirinya sendiri sudah bersedia untuk berhadapan dengan komitmen sebagai seorang isteri. ?Saya sudah pun memikirkan tentang tanggungjawab dan kesannya apabila berkahwin pada usia semuda ini.

?Tetapi pada masa yang sama ibu telah membimbing saya tentang apa itu perkahwinan dan tanggungjawab saya sebagai seorang isteri,? katanya kepada Mingguan mStar.

Maya berkata, apa yang lebih memudahkan keadaan ialah dia dan suami serta keluarga berfikiran terbuka berhubung isu perkahwinan ini walaupun ia telah menjadi perbualan hangat sehingga mencetuskan kontroversi.

Kata Maya, adalah menjadi hak umum untuk menilai keputusan itu dan menambah, siapalah dia mahu menutup mulut orang untuk berkata-kata tentang dirinya tetapi apa yang penting ialah dia bukan membuat satu dosa.

?Setiap tohmahan, pandangan negatif atau salah faham mengenai perkahwinan saya adalah merupakan pendapat masing-masing. Saya terimanya dengan hati yang terbuka.

?Dalam perkahwinan tiada paksaan dan tiada isu saya dipaksa untuk menjadi dewasa. Dia (suami) melamar saya dan perkahwinan kami direstui oleh kedua-dua keluarga...itu yang penting,? katanya yang menolak dakwaan yang mengatakan hak gadis bawah umur untuk membesar, belajar dan mengembang potensi diri telah dinafikan apabila ?dipaksa menjadi dewasa? menerusi perkahwinan.

Mengenai kemungkinan akan mengandung hasil daripada perkahwinan itu dan persediaannya bergelar ibu pada usia muda, Maya berkata, dia dan suaminya sudah bersepakat untuk tidak mendapatkan anak pada masa ini.

Jelasnya, suaminya mahu dia menumpukan pada pelajaran terlebih dahulu dan hanya memikirkan soal anak apabila tamat pengajian kelak.

Maya berkata, dia berharap agar masyarakat berfikiran terbuka terhadap perkahwinannya yang mendapat kebenaran daripada mahkamah dan juga kedua-dua belah keluarga.

?Umur bukan ukurannya kerana yang penting adalah pendidikan dan persediaan untuk menjadi isteri secara mental dan fizikal. Hormatilah keputusan ini (berkahwin)...tetapi sekiranya apa yang saya lakukan ini telah menyinggung mana-mana pihak, maka saya bersedia memohon maaf,? ujarnya.

Sementara itu, suami Maya, Abdul Manan Othman, 23, pula berkata, perkahwinan itu bukan satu paksaan dan keputusan untuk berkahwin itu atas dasar suka sama suka.

Dia mengenali Maya sejak awal tahun dan berhubung rapat dengan keluarganya maka tidak salah sekiranya perkenalan itu diteruskan menerusi perkahwinan.

Abdul Manan yang merupakan seorang guru dan Maya pula masih belajar di sebuah sekolah menengah agama dekat sini menyifatkan keputusan mereka tidak memberi sebarang kesan kepada statusnya sebagai pendidik.

?Tidak semestinya sebagai guru yang tugasnya mendidik, tidak boleh berkahwin dengan pelajar. Perkahwinan ini bertujuan mengelakkan sebarang pandangan serong atau negatif masyarakat mengenai pertalian saya dengan pihak keluarga perempuan,? katanya.

Abdul Manan yang tidak menafikan usia muda mereka menuntut pengorbanan yang besar dalam semua aspek sanggup untuk belajar tentang pengalaman berrumahtangga dengan bantuan keluarga.

?Pada masa ini, apa yang boleh dilakukan bersama-sama, itu yang akan kami amalkan. Tidak kira siapa suami, siapa isteri kami akan melaluinya bersama,? katanya lagi.

Abdul Manan menambah, perkahwinan mereka itu tidak sepatutnya menjadi isu kerana masih ramai pasangan muda turut berkahwin dan yang paling penting ia sah di sisi agama.

?Tidak baik sekiranya dipertikaikan kerana apa yang kami buat bukan satu perkara yang haram atau dosa. Saya dan dia (isteri) pergi ke mahkamah bagi mendapat kebenaran untuk berkahwin.

?Kenapa perkara yang baik, orang menjadikannya sebagai isu sedangkan banyak perkara lain yang tidak sepatutnya berlaku tidak mendapat perhatian masyarakat.

?Ia satu perkara yang halal. Jika saya berkahwin dengan Maya yang berusia 14 tahun sedangkan ada yang sebaya dengannya mengandung anak di luar nikah itu lebih penting untuk mendapat perhatian masyarakat daripada isu diri saya dan juga Maya,? katanya.

Kedua-dua pasangan ini telah melangsungkan perkahwinan pada 22 Oktober lalu tetapi menjadi perhatian media selepas menyertai Majlis Meraikan Pengantin 1Malaysia anjuran Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), minggu lalu. Majlis itu turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Isu perkahwinan pasangan muda itu telah menyebabkan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil mengulangi kenyataan sebelum ini bahawa beliau dan kerajaan tidak bersetuju dengan perkahwinan remaja pada usia yang muda.

Shahrizat berpendapat, remaja yang berusia muda memerlukan lebih perlindungan dan keselamatan.

?Perkahwinan merupakan satu perkara yang serius. Dikhuatiri perkara seumpama ini akan menjadi satu budaya. Risiko dan impaknya juga amat serius kepada mereka yang berkahwin pada usia muda,? kata Shahrizat yang menyifatkan institusi keluarga bukan sesuatu yang harus dipandang remeh.
________
No2 Vaporizer Review
 
Last edited:
Sponsored Post

Zul34

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,959
Reaction score
15
Points
65
x ada gmbr makcik dn anaknya yg umo 14 thn tu ke ?
 

-pojie-

Well-Known, Member, XM Official, Representative
Joined
Oct 29, 2008
Messages
20,951
Reaction score
50
Points
120
elok la tue..
tuk mengelakkn maksiat..
x slh pon..
semoga berkekalan la hendak nye..
 

mohdridzuan®

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Oct 16, 2008
Messages
11,852
Reaction score
40
Points
130
budak yang umur bawah 14 pun banyak wat kes sekarang,
elok la kalau kawin, dapat elak maksiat.
 

Abdullah

Active Member
Joined
Jul 7, 2007
Messages
1,294
Reaction score
11
Points
25
Orang kampung saya pun ada buat cam tu gak , kawinkan anak dia umur 14 ngan lelaki umur 24 kira2 16 tahun yg lepas .

X da masalah, yang masalah kalau tanpa mesyuarat dan perbincangan ngan kedua pihak ibubapa dan ulama .
 

tupat

Active+ Member
Joined
Nov 5, 2010
Messages
3,629
Reaction score
74
Points
30
betul...apa la nak dikecohkan...benda baik tuuu....
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register