BTC USD 105,926 Gold USD 3,391.26
Time now: Jun 1, 12:00 AM

GLC jadi pemborong

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,896
Points
591
KUALA LUMPUR - ''Jika pengeluar dan pemborong masih berdegil tidak mahu turunkan harga barang, kerajaan dan syarikat milik kerajaan (GLC) sendiri perlu bertindak mengambil peranan mereka.''

Demikian saranan Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr. Maamor Osman mengenai langkah yang paling wajar dilakukan kerajaan untuk memastikan semua harga barangan keperluan turun selaras dengan penurunan harga minyak.

Menurut beliau, beberapa agensi kerajaan seperti Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) dan Tabung Haji boleh mengambil inisiatif untuk menjadi pemborong bagi mengimbangi harga pasaran bagi barangan tertentu.

''Berikan mereka AP (permit kelulusan), beri juga kelulusan untuk mengimport barang-barang tertentu, kerajaan boleh dan mampu ambil tindakan ini, katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selain itu, kata Maamor, kerajaan juga perlu mengenal pasti punca sebenar harga barangan yang masih lagi tidak turun.

"Kita tidak mahu orang yang tidak bersalah menjadi mangsa dan dalam situasi ini bukan peniaga sahaja yang jadi mangsa boikot, biar semua jelas, semua kena,'' ujar beliau.

Pandangan Maamor turut disokong oleh Ketua Bahagian Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Azmi Abdul Hamid yang menggesa supaya kerajaan mewujudkan semula Pernas yang pernah menjadi pemborong kepada banyak peniaga Melayu satu ketika dahulu.

Awat aku rasa akan jadi lebih susah dan lebih mahal kalau GLC yang jadi pemborong...

:-?:-?:-?
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Back
Top
Log in Register