Gerakan Peralihan Kuasa Politik selepas Aidilfitri

CG Sponsors




jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,770
Reaction score
1,885
Points
191
Aku tak pasti dia ni spe 😅

Tapi dia ada point dengan apa yang berlaku sekarang.

Kenapa Tun letak jawatan ?
Kenapa Tun tak nak bagi anwar jdi PM ?
Adakah PH boleh ambil alih semula kerajaan ?

Siapa king maker sebenar ?

Yang gerak semua nih tun sendiri, dia yang rancang, dia yang setuju.

____

Selingan, Pas patutnya kena belajar dari tun macam mne nak jdi king maker. 🤭

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746
Aku tak pasti dia ni spe 😅

Tapi dia ada point dengan apa yang berlaku sekarang.

Kenapa Tun letak jawatan ?
Kenapa Tun tak nak bagi anwar jdi PM ?
Adakah PH boleh ambil alih semula kerajaan ?

Siapa king maker sebenar ?

Yang gerak semua nih tun sendiri, dia yang rancang, dia yang setuju.

____

Selingan, Pas patutnya kena belajar dari tun macam mne nak jdi king maker. 🤭

View attachment 243145



















tn jaws, dia ni bekas Setiausaha Politik Tun M. antara org yg dipercayai oleh Tun M utk pelbagai urusan Tun M
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
62,517
Reaction score
9,819
Points
1,746
Cubaan Sarawak Report menghina kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong dan rakyat

1. Petang tadi, Sarawak Report menyiarkan laporan eksklusif yang mendakwa YDPA diperdaya oleh pasukan Muhyiddin Yassin berhubung jumlah sokongan ahli parlimen, Februari lalu.

https://www.sarawakreport.org/2020/06/the-king-has-not-been-pleased-with-muhyiddin-he-was-misled-on-the-race-to-112-exclusive/

2. Media pro-PH yang berpengkalan di London itu mendakwa, Muhyiddin sebenarnya tidak mempunyai majoriti, sebaliknya Mahathir dan PH mempunyai 114 ahli parlimen bersama mereka.

3. Ia bukan laporan yang eksklusif. Ia lapuk, tetapi sengaja dibangkitkan. Pada 29 Februari sehinggalah hari-hari selanjutnya, pemimpin PH tidak berhenti mendakwa mereka ada angka 114.

https://www.bharian.com.my/berita/politik/2020/02/660728/ph-dakwa-dapat-sokongan-114-ahli-parlimen

4. Isunya ialah, mengatakan YDPA 'diperdaya' adalah melampau. Ia menghina kebijaksanaan dan keputusan baginda

5. Teliti semula titah baginda pada 18 Mei yang lalu:

"Lantaran itu, pada 25 dan 26 Februari 2020, beta telah mengadakan sesi pertemuan secara berseorangan dengan ahli-ahli Dewan Rakyat untuk menilai sendiri sokongan kepercayaan mereka.

Pada 29 Februari 2020, beta telah menitahkan semua parti-parti politik yang mempunyai wakil dalam Dewan Rakyat untuk mencalonkan nama seorang ahli Dewan Rakyat sebagai bakal perdana menteri.

Atas permintaan beberapa ketua parti politik, beta telah berkenan pula untuk melanjutkan tempoh masa bagi parti-parti politik mengemukakan pencalonan mereka agar masa yang cukup diberikan dalam mereka membuat perhitungan secara demokrasi.

Lantaran itu, setelah melalui semua proses tersebut, dan selaras dengan Perlembagaan Persekutuan, beta telah mendapati yang amat berhormat Tan Sri Muhyiddin bin Haji Yassin telah mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan Rakyat dan dengan demikian selayaknya dilantik sebagai Perdana Menteri ke-8."

http://www.astroawani.com/berita-malaysia/teks-titah-diraja-sempena-pembukaan-penggal-ketiga-parlimen-ke-14-243411

6. PH dan Sarawak Report (yang cuba mendatangkan amarah rakyat kononnya YDPA diperdaya dan berdukacita), sila rujuk kembali rujuk kembali 'amaran' baginda. Semua Ahli Parlimen ada ketika baginda bertitah:

"Jangan mengheret negara sekali lagi ke kancah politik yang tidak menentu ketika rakyat jelata masih berhadapan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar akibat pandemik COVID-19."

7. Bahagian lain laporan Sarawak Report ini ialah basa-basi tentang angka terkini dan percaturan PPBM-Muhyiddin.

8. Dan skrip PH seperti biasa, nama Najib Razak diheret sama apabila mengaitkan Setiausaha Agung PPBM, Hamzah Zainuddin sebagai 'pembantu rapat Najib-Rosmah'.






1591020025053.png




 

Laici

Super Active Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
5,291
Reaction score
653
Points
111
aku tengok banyak pemimpin UMNO dapat jawatan kat GLC ni...

rasa risau pulak sebab sebahagian tu ada kes salah laku...

patutnya lantik yg berkelayakan, yang bleh bawa syarikat dan organisasi capai kejayaan....

kalau tak habis duit disedut,

pastu kerajaan kena bail out, duit kerajaan pun habis camtu jer...
 

GamezStar

CG Top Poster Club
Joined
Jul 1, 2008
Messages
28,163
Reaction score
868
Points
171
aku tengok banyak pemimpin UMNO dapat jawatan kat GLC ni...

rasa risau pulak sebab sebahagian tu ada kes salah laku...

patutnya lantik yg berkelayakan, yang bleh bawa syarikat dan organisasi capai kejayaan....

kalau tak habis duit disedut,

pastu kerajaan kena bail out, duit kerajaan pun habis camtu jer...
kita kene terima hakikat... ku nan pasti akan kembali menyekat..
 

azmann33

Legendary Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
10,322
Reaction score
843
Points
161
aku tengok banyak pemimpin UMNO dapat jawatan kat GLC ni...

rasa risau pulak sebab sebahagian tu ada kes salah laku...

patutnya lantik yg berkelayakan, yang bleh bawa syarikat dan organisasi capai kejayaan....

kalau tak habis duit disedut,

pastu kerajaan kena bail out, duit kerajaan pun habis camtu jer...
tak apa...lihat LGE..kes lagi besar tapi di lantik MENTERI $$$ lagi.
Lepas tu pelan2 kawtim gugur kes...

kalau penyokong PH tak kisah benda tu,mrk tak perlu kisah pun jika berlaku dalam PN..kan?? haha :D :D :D :D

pstttt.. dgr azan pun LGE boleh diam..tak kan penyokong2 dia tak boleh diam...
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
10,770
Reaction score
1,885
Points
191
aku tengok banyak pemimpin UMNO dapat jawatan kat GLC ni...

rasa risau pulak sebab sebahagian tu ada kes salah laku...

patutnya lantik yg berkelayakan, yang bleh bawa syarikat dan organisasi capai kejayaan....

kalau tak habis duit disedut,

pastu kerajaan kena bail out, duit kerajaan pun habis camtu jer...
Aku nak bagi gambaran pemimpin2 korupsi umno ni. Supaya kita faham..

Mereka ni korup tapi mereka jaga voter mereka, mereka bg duit, bg bantuan, cuba selesaikan masalah penduduk setempat. tp tu la korup..

So klo aku jdi voter yg dlm keadaan terdesak, aku akan vote pemimpin korupsi umno nie.. Sebab at least mereka bantu aku.

Maka mereka akan terus korup melingkupkan hasil kerajaan..

Mereka bukan korup level newbie, mereka korup level hardcore. Maksudnya klo kne petik kes, ade org akan cover, sukar dibuktikan, dll..

Jadi apa pilihan yg kita ada ?
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,493
Reaction score
208
Points
43
Aku nak bagi gambaran pemimpin2 korupsi umno ni. Supaya kita faham..

Mereka ni korup tapi mereka jaga voter mereka, mereka bg duit, bg bantuan, cuba selesaikan masalah penduduk setempat. tp tu la korup..

So klo aku jdi voter yg dlm keadaan terdesak, aku akan vote pemimpin korupsi umno nie.. Sebab at least mereka bantu aku.

Maka mereka akan terus korup melingkupkan hasil kerajaan..

Mereka bukan korup level newbie, mereka korup level hardcore. Maksudnya klo kne petik kes, ade org akan cover, sukar dibuktikan, dll..

Jadi apa pilihan yg kita ada ?
Menarik cara hang ulas.

UMNO korup tapi at least mereka jaga voter mereka (dalam konteks kita di CG ni.. sentimen voter mereka tu obviously merujuk pada Melayu la kan?).
PH pun 2x5 korup... tapi dah la corrupt.. voters pun x jaga. Penjawat awam nak ditibai sana sini. IPG Guru nak ditutup. Dan Melayu di anak tirikan dalam banyak hal antaranya peruntukan sekolah dikecilkan tapi peruntukan ke Chinese school meningkat mendadak.

Cerita dia dlm politik dua2 korup... tapi siapa yang kita nak pilih antara dua korupsi ni.
 

piko1

Active+ Member
Joined
Dec 18, 2010
Messages
3,447
Reaction score
279
Points
56
Aku nak bagi gambaran pemimpin2 korupsi umno ni. Supaya kita faham..

Mereka ni korup tapi mereka jaga voter mereka, mereka bg duit, bg bantuan, cuba selesaikan masalah penduduk setempat. tp tu la korup..

So klo aku jdi voter yg dlm keadaan terdesak, aku akan vote pemimpin korupsi umno nie.. Sebab at least mereka bantu aku.

Maka mereka akan terus korup melingkupkan hasil kerajaan..

Mereka bukan korup level newbie, mereka korup level hardcore. Maksudnya klo kne petik kes, ade org akan cover, sukar dibuktikan, dll..

Jadi apa pilihan yg kita ada ?
Itu belum dajal offer.....kalau awal2 dap/ amanah ikut cara atok...semua dah terkubur geng2 kletopkrasi ni....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register