BTC USD 60,903.4 Gold USD 1,765.21
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Geng 'pengetuk tingkap kereta' tumpas

ekom

Active Member
Joined
Dec 9, 2006
Messages
1,663
Reaction score
6
Points
25
KOTA KINABALU: Sekumpulan geng kanak-kanak ‘Pengetuk Tingkap Kereta’ antara yang ditahan dalam operasi bersepadu Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) di sini malam Isnin lepas.

Geng berkenaan yang dianggotai empat kanak-kanak warga Filipina tanpa sebarang dokumen sah itu dipercayai terlibat dalam kegiatan meminta sedekah di sekitar ibu negeri dan kelihatan bergiat aktif sepanjang bulan Ramadan lalu.

Difahamkan, kesemua kanak-kanak berusia lingkungan 10 hingga 12 tahun terbabit diperalatkan oleh sindiket tertentu ekoran aktiviti mereka mampu mencapai kutipan sebanyak RM50 sehari setiap seorang.

Mereka yang dipercayai berasal dari Pulau Gaya itu dikatakan sanggup menaiki bot dengan tambang semurah RM0.40 semata-mata mengaut untung untuk aktiviti berkenaan.

Ketika operasi dilakukan, ada kanak-kanak yang sanggup berlari berkaki ayam sehingga 100 meter serta mempertaruhkan nyawa merempuh kesesakan lalu lintas bagi mengelak dicekup.

Salah seorang daripada kanak-kanak terbabit dikenali Aren, 11, mendakwa mereka bergerak secara berkumpulan seramai 20 orang termasuk pengemis dewasa menggunakan bot ke pusat bandaraya ini.

Menurut Penguatkuasa Kanan DBKK, Supritendan Ernest Majikon, operasi tersebut dilaksanakan selepas banyak mendapat aduan orang awam termasuk pelancong yang kelihatan tidak selesa dengan kegiatan meminta sedekah itu.

“Sebanyak enam tangkapan dilakukan termasuk dua kanak-kanak perempuan yang bertindak mengemis dan menjual rokok-rokok haram di bandaraya ini.

“Turut ditahan seorang lelaki berusia 40an yang disyaki menggunakan kad pengenalan tentera yang dicuri yang secara tiba-tiba memasuki perkarangan dewan di DBKK bagi melihat kesemua kanak-kanak yang ditangkap dalam serbuan ini,” katanya.

Ernest tidak menolak kegiatan itu didalangi sindiket tertentu yang mempergunakan kanak-kanak itu untuk meminta sedekah dan akan membuat siasatan lanjut mengenainya.

“Kesemua kanak-kanak termasuk lelaki terbabit akan diserahkan kepada pihak imigresen untuk tindakan susulan,” katanya.

Operasi yang berlangsung selama dua jam itu turut melibatkan seramai 35 anggota penguatkuasa termasuk DBKK, polis dan imigresen.

“Kita akan melaksanakan operasi ini dari masa ke semasa berdasarkan aduan orang ramai terhadap kegiatan kanak-kanak terlibat dalam aktiviti meminta sedekah di ibu negeri,” katanya. (UB)

Posted by sabahkini.net at 12:34 PM
 
Sponsored Post

REMEDY KARUNG GUNI

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Feb 11, 2008
Messages
33,481
Reaction score
412
Points
136
dekat area stadium bukit jalil baru2 ni kawan wife aku kena rompak cara mcm ni lah
 

honeydew

Super Active Member
Joined
Sep 7, 2009
Messages
7,523
Reaction score
2
Points
65
la kanak yang ketuk tingkap, aku ingat dah besar panjang
 

none

Super Active Member
Joined
Nov 14, 2007
Messages
8,227
Reaction score
332
Points
91
Ketuk tingkap,utk minta sedekah kan....bukan tuk rompak..
 

dirik

Fun Poster
Joined
Jul 28, 2011
Messages
123
Reaction score
0
Points
10
klu kat tempat aku, klu ada budak datang mintak sedekah. memang bagi, tapi bagi penendang....... klu bagi duit utk beli makanan takpa, ni dpt duit pigi beli gam lah, main game la.............

next time datang hulur tangan minta duit, kami hulur juga. tapi hulur kaki..............
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register