Gastrik... Sapa ada gastrik kat sini.?

CG Sponsors




Ashadieyah

Active Member
Joined
Sep 30, 2008
Messages
1,309
Reaction score
7
Points
25
Kalau dah ada topik ni sorry yer...
Saya ni ada gastrik, kira baru tahu. Nak tahu penjagaan orang yang ada gastrik macam mana contohnya pemakanan, ubat, puasa (alasan orang taknak puasa), aktiviti fizikal dan lain-lain lagilah.

Gastrik saya sekarang ni bertambah teruk 2 3 hari ni. Nak makan ubat saya tak berani, sebab saya tengah expecting dalam 18 minggu macam tu. Nak pergi klinik pulak takut, sebab hari tu doktor siap marah saya suruh jaga pemakanan, silap hari bulan boleh kena ulcer perut dia cakap (betul ke?? eee takutnyaaa :eek: ). Rasa-rasanya kalau saya ambik Gaviscon tu blh tak tengah ada baby ni?? Waaa tak selesa lah asyik berasid je perut ni.

Kalau korang yang ada gastrik tu harap bolehlah share2 sikit kat sini, bagi nasihat ke?? Kalau doktor ada pun ok jugak. #:-S
 
Sponsored Post

ichizen98

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
hmm dr experience my wife mmg kalo pregnant jer kena gastrik...perut xleh lapar n xleh kenyang sgt..minum susu(fresh milk) selalu makan cam biskut n roti..jgn mkn pedas2,air gas
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
dulu pernah kena..1st time meraung 2 minggu..

bila dah kenal ubat yang sesuai..alhamdulillah senang..

aku nyer solution biasa aku cari ubat kat farmasi (ubat air) warna putih..lupa plak..tapi memang cepat leh keluar angin gastrik tu..lega..
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
dulu pernah kena..1st time meraung 2 minggu..

bila dah kenal ubat yang sesuai..alhamdulillah senang..

aku nyer solution biasa aku cari ubat kat farmasi (ubat air) warna putih..lupa plak..tapi memang cepat leh keluar angin gastrik tu..lega..
antacid?

kalo ubat air antacid laaaa... utk neutralkan acid..
 

Ashadieyah

Active Member
Joined
Sep 30, 2008
Messages
1,309
Reaction score
7
Points
25
Tu lah.. saya dpt tahu saya ada gastrik sebelum pregnant lg, waktu pregnant ni makin teruk lak dia... Minum susu tu memang saya tak boleh, entahlah masuk je mesti keluar balik. Tu lah problemnya, ubat putih memang ada tapi takut nak minum masa ni, kadang2 saya guna Gaviscon kalau ubat putih tu tak ada. Yang pasti memang lega selepas keluar gas tu kan..
 

geniusneuro

Banned
Joined
Nov 1, 2008
Messages
19,775
Reaction score
7
Points
115
x taw neem ade gastrik ke x, tapi kalo breakfast pagi2 je mesti sakit perut, dats why neem x breakfast brunch je trus kul 11.30 or 12...

cemane nak taw kite ade gastrick erk??
 

ichizen98

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
Tu lah.. saya dpt tahu saya ada gastrik sebelum pregnant lg, waktu pregnant ni makin teruk lak dia... Minum susu tu memang saya tak boleh, entahlah masuk je mesti keluar balik. Tu lah problemnya, ubat putih memang ada tapi takut nak minum masa ni, kadang2 saya guna Gaviscon kalau ubat putih tu tak ada. Yang pasti memang lega selepas keluar gas tu kan..
kalo cmtu kena jaga makan la xleh kenyang sgt [& xleh lapar sgt:((/B]
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
antacid?

kalo ubat air antacid laaaa... utk neutralkan acid..
sekarang nih bila kena guna antacid..yang betul2 power dulu yang dalam pek..kena hisap..sekarang dah tak jumpa dah apa nama ntah..
 

ichizen98

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
x taw neem ade gastrik ke x, tapi kalo breakfast pagi2 je mesti sakit perut, dats why neem x breakfast brunch je trus kul 11.30 or 12...

cemane nak taw kite ade gastrick erk??
kalo gastrik selalunye sakit kat ulu hati,perut senak,kadang2 selalu berak2
 

geniusneuro

Banned
Joined
Nov 1, 2008
Messages
19,775
Reaction score
7
Points
115
kalo gastrik selalunye sakit kat ulu hati,perut senak,kadang2 selalu berak2
sakit kat ulu hati, xpnah agi...

perut senak, selalu...

bowel tu, selalu je :D :))

nanti nak kene p check ngan doc la ade gastrik ke idak...:-?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register