BTC USD 57,004.3 Gold USD 1,789.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gambar terakhir landskap planet Marikh oleh NASA Opportunity Rover

fms

CG Top Poster Club
Messages
20,792
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,792
Reaction score
412
Points
141
untuk pengetahuan encik , ruang vacum xperlu bahan bakar.

sekadar pakai truster gas. sebab perlu momentum untuk kehadapan. belum pakai graviti @ sling short . macam yang diguna space X nanti

bahan bakar perlu bila nak keluar atmusfera ja, nak masuk xperlu bahan bakar.

:)

lambat klu bergantung pada thrust liquid/gas..kene ade bahan bakar juga utk pecut..
dgn jarak yg sgt jauh, bole ke kedua2 bahan peluncur roket ni cukup utk sampai ke destinasi?

https://www.livescience.com/34475-how-do-space-rockets-work-without-air.html
 
Sponsored Post

qubs

Super Active Member
Messages
9,772
Joined
Oct 4, 2010
Messages
9,772
Reaction score
242
Points
73
ok geng FE bley g sana :))
 

Actifast

Super Active Member
Messages
5,972
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,972
Reaction score
124
Points
73
lambat klu bergantung pada thrust liquid/gas..kene ade bahan bakar juga utk pecut..
dgn jarak yg sgt jauh, bole ke kedua2 bahan peluncur roket ni cukup utk sampai ke destinasi?

https://www.livescience.com/34475-how-do-space-rockets-work-without-air.html

To save on money when shooting for far-away planets such as Jupiter, some spacecraft whip around a planet (say, Venus) and use its gravity to get a speed boost. This shortens the time it takes to get to other destinations.

use its gravity to get a speed boost <<<<

tu bos dah tulis. ada 2 cara.
 

TT

CG Super Hardcore Club
Messages
161,547
Top Poster #4
Joined
Jan 13, 2009
Messages
161,547
Reaction score
22,040
Points
1,671
Chris Hadfield

Mars rover Curiosity took this picture on March 24th. Who dropped the olive?

D2oDqEZWoAI1xnQ.jpg
 

pew853

Fun Poster
Messages
395
Joined
Aug 23, 2015
Messages
395
Reaction score
7
Points
20
entah betol ke tak...
mcm naik ke bulan la, aku sampai skrg tak percaya...kalau dulu leh pi kenapa skrg tak hantar org ke bulan lagi. padahal teknologi dulu n skrg amat berbeza...sjkrg nie lagi canggih, dah tentu senang2 je leh pi sana...semua kencing je NASA nie
 

MuslimProgrammer

Super Active Member
Messages
9,992
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,992
Reaction score
2,411
Points
151
entah betol ke tak...
mcm naik ke bulan la, aku sampai skrg tak percaya...kalau dulu leh pi kenapa skrg tak hantar org ke bulan lagi. padahal teknologi dulu n skrg amat berbeza...sjkrg nie lagi canggih, dah tentu senang2 je leh pi sana...semua kencing je NASA nie

sbb kos tinggi dan takda function pun pergi bulan tu....

aku rasa mungkin bila mars dah berjaya diduduki oleh MANUSIA, mungkin waktu tu bulan akan dijadikan stesen kedua di angkasa (so akan ada org duduk di bulan tu),, dan of course la kena ada bangunan kat atas bulan tu yg boleh protect dari radiasi dan debu2 angkasa..

wallahualam..tp buat masa skrg mmg takda function pi bulan tu..
 
Last edited:

ibnuwafiy

Fun Poster
Messages
876
Joined
Sep 22, 2013
Messages
876
Reaction score
91
Points
20
sbb kos tinggi dan takda function pun pergi bulan tu....

aku rasa mungkin bila mars dah berjaya diduduki oleh MANUSIA, mungkin waktu tu bulan akan dijadikan stesen kedua di angkasa (so akan ada org duduk di bulan tu),, of course la kena ada bangunan kat atas bulan tu yg boleh protect dari radiasi.. wallahualam..tp buat masa skrg mmg takda function pi bulan tu..

Function die ada la abam syamsoul.. bagi memuaskan hati kelompok FE dan yang menolak teori-teori yang di bawa NASA, freemason dan iluminati.. :"> hor.. kan bagus tu.. depe nak pegi sendiri tak boleh pulok.
 

MuslimProgrammer

Super Active Member
Messages
9,992
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,992
Reaction score
2,411
Points
151
cantik marikh macam bumi, tapi tiada hidupan boleh duduki disana :)

yep....kalau nk cipta atmosphere yg slamat di marikh, boleh,, tapi (kalau tak silap), ambil masa paling cepat pun 100 tahun...... so dlm 100 tahun tu, manusia di marikh terpaksa hidup dalam bangunan SAHAJA...duduk terperap dalam bangunan tu... kalau nk jalan2 kat luar, kena pakai SUT angkasa...

dan utk protect dari solar wind, pun kena fikirkan jugak..

kita sebenarnya dah yakin kita boleh hidup di marikh tu...sbb dgn teknologi yg kita ada skrg, kita dah boleh tangani dh masalah2 yg ada di marikh nti...buat atmosphere seperti bumi, boleh..protection from solar wind, boleh..... cuma skrg tinggal nk buat je.... nk buat pulak, kena ada plan...kos pun ambil kira.....psykologi manusia pun kena ambil kira...boleh jadi gila wei duk 100 tahun dkt marikh hanya terperap dalam bangunan...

itu pun hanya anggaran 100 tahun, tapi kalau GAGAL?? fuhh..

wallahualam...
 
Last edited:

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Messages
33,310
Top Poster #5
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,310
Reaction score
4,277
Points
236
yep....kalau nk cipta atmosphere yg slamat di marikh, boleh,, tapi (kalau tak silap), ambil masa paling cepat pun 100 tahun...... so dlm 100 tahun tu, manusia di marikh terpaksa hidup dalam bangunan SAHAJA...duduk terperap dalam bangunan tu... kalau nk jalan2 kat luar, kena pakai SUT angkasa...

dan utk protect dari solar wind, pun kena fikirkan jugak..

kita sebenarnya dah yakin kita boleh hidup di marikh tu...sbb dgn teknologi yg kita ada skrg, kita dah boleh tangani dh masalah2 yg ada di marikh nti...buat atmosphere seperti bumi, boleh..protection from solar wind, boleh..... cuma skrg tinggal nk buat je.... nk buat pulak, kena ada plan...kos pun ambil kira.....psykologi manusia pun kena ambil kira...boleh jadi gila wei duk 100 tahun dkt marikh hanya terperap dalam bangunan...

itu pun hanya anggaran 100 tahun, tapi kalau GAGAL?? fuhh..

wallahualam...

tidak mungkin bro, sebab NASA pun sangsi dan kurang pasti sbb marikh diluar sistem solar .. aspek kehidupan perlu matahari, udara (oksigen) dan air yang mencukupi tiada kat sana .. unless artificial stuffs yang berjaya dibuat kat sana .. apapun tahniah untuk manusia berjaya sampai ke marikh :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register