BTC USD 57,439.8 Gold USD 1,789.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gambar terakhir landskap planet Marikh oleh NASA Opportunity Rover

eusahawan

Active Member
Messages
1,249
Joined
Jan 3, 2007
Messages
1,249
Reaction score
94
Points
30
masaalahnya kalau masa bumi berada tegak atas kepala kita

kena sembahyang sambil tido ke tuan ?????



jika jumpa masalah gini ...

Tuan pm saya masa Tuan berada di Marikh ,
ketika itu bumi berada tegak atas kepala Tuan ,
nanti Insya Allah saya beri jawapan :D
 
Sponsored Post

cre8tive

Legendary Member
Messages
17,158
Joined
Oct 14, 2008
Messages
17,158
Reaction score
617
Points
161
Wooowwwww..perfect sangat rover mars ni tak perlu maintenance selama berbelas belas tahun smpai akhir hayat dia.:D
 

kasturi

Legendary Member
Messages
13,525
Joined
Jul 22, 2006
Messages
13,525
Reaction score
3,276
Points
196
NASA's Opportunity Rover took one final stunning 360 degree panorama of Mars's landscape before it lost contact with the space agency after 15 years on the red planet
13 March 2019


10942608-6805105-NASA_s_Opportunity_Rover_took_one_last_stunning_image_of_Mars_s_-a-27_1552497178744.jpg

NASA's Opportunity Rover took one last stunning image of Mars's landscape, before losing touch with them after 15 years last month. It sent back a stunning 360-degree panorama of the red planet. The panorama is made up of 354 individual images, that Opportunity snapped from May 13th to June 10th

10942608-6805105-The_incredible_360_degree_panorama_shows_what_would_been_Opportu-m-29_1552497197908.jpg

The incredible 360-degree panorama shows what would been Opportunity's final resting spot in Perseverance Valley. The space agency lost contact with Opportunity after its years exploring the surface of the planet, laying the groundwork for future missions

9753350-6805105-The_agency_made_one_final_attempt_to_contact_Opportunity_Rover_p-a-31_1552498960275.jpg

The agency made one final attempt to contact Opportunity Rover (pictured) eight months after the spacecraft last made contact. A giant dust storm blocked sunlight from Mars in 2018, stopping Opportunity's solar-powered batteries from being able to recharge

zurek-1-pia22519-1200.gif


WHAT IS THE OPPORTUNITY ROVER?

NASA launched the Opportunity rover as part of its Mars Exploration Rover program in 2004.

It landed on Mars' Meridiani Planum plain near its equator on January 25, 2004.

Opportunity was only supposed to stay on Mars for 90 days, but has now lasted an astounding 14 years.

In its lifetime, Opportunity has explored two craters on the red planet, Victoria and Endeavour, as well as found several signs of water.

It survived a bad dust storm in 2007 and is now being closely watched to see if it can survive a massive storm that has an estimated opacity level of 10.8, a sharp increase from the earlier storm's 5.5 tau.

NASA has made several updates to the spacecraft since it landed on Mars, such as its flash memory.

more: https://www.dailymail.co.uk/science...-final-stunning-360-degree-panorama-Mars.html
 

fms

CG Top Poster Club
Messages
20,792
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,792
Reaction score
412
Points
141
alam semesta ni luas..tp ada had dia.saintis melalui space telescope,boleh acquire image bintang2,galaksi,nebula & objek2 angkasa lain dlm lingkungan yg dipanggil 'observable universe' sbb tiap benda2 ni emit electromagnetic radiation,dan radiation ni utk sampai dikesan oleh telescope ambil masa bilion tahun cahaya,jika image yg kita tgk spt cahaya bintang,tu adalah cahaya yg 'keluar' dr bintang tu jutaan atau bilion tahun dulu bukan cahaya 'realtime'.
aku percaya,universe lebih luas dr observable universe sbb kisah rasulullah lihat rupa malaikat jibril dgn 300 sayap kiri & 300 kanan di sidratulmuntaha,alam perlu lebih luas lg utk tampung saiz malaikat jibril,belum lg malaikat israfil yg sayapnya 1200 kiri & kanan,jibril dgn rupanya yg sebenar buka semua 600 sayap boleh duduk berteduh bawah 1 sayap malaikat israfil..berapa besar universe utk tampung saiz israfil?ada lg besar,malaikat yg tanggung arash Allah lebih besar dr israfil sehingga israfil boleh berteduh bawah 1 sayap malaikat ni..bygkan brp besar universe yg Allah cipta utk tampung malaikat2 ni?bukan 1..2 atau 10..tapi ramai..apa yg kita x mampu lihat tu la bg aku bermulanya langit2 Allah yg dikawal malaikat tiap lapisan.
bulan,marikh & planet2 dlm sistem solar kita ni titik halus dlm penciptaan Allah & aku percaya Allah berikan kita sedikit ilmu dr ciptaanNya spt planet2 yg dikaji ni utk kita lebih kuatkan keimanan kita atas kuasa Allah yg maha hebat ni.Allah suruh kita belajar,tgk sekeliling bukti2 kekuasaan Allah.tapi syg..kita salahkan yahudi..salahkan kafir...sdgkan islam yg buka jln ilmu pd eropah dizaman gelap,akhirnya depa yg terajui ilmu2 ni mendahului kita yg asyik terperuk menyalahkan konspirasi yahudi.

jadi pendapat bro mcm mane??
bole ke kita manusia yg sgt biasa menghantar sesuatu ke Marikh?? sedangkan roket antara benua pon cuma capai ribuan kilometer..agaknya berapa byk bahan pembakaran yg sebetulnya diperlukan utk pergi ke Marikh yg dianggarkan berpuluh2 juta kilometer..itu blom kira tersasar dari sasaran sbb planet ni pon bergerak juga..
 

qubs

Super Active Member
Messages
9,765
Joined
Oct 4, 2010
Messages
9,765
Reaction score
240
Points
73
jadi pendapat bro mcm mane??
bole ke kita manusia yg sgt biasa menghantar sesuatu ke Marikh?? sedangkan roket antara benua pon cuma capai ribuan kilometer..agaknya berapa byk bahan pembakaran yg sebetulnya diperlukan utk pergi ke Marikh yg dianggarkan berpuluh2 juta kilometer..itu blom kira tersasar dari sasaran sbb planet ni pon bergerak juga..
Myb nk ke marikh dia guna daya tujah je sbb graviti brlainan dgn bumi
Kwn agk je:D
 

susah2je

Legendary Member
Messages
17,835
Joined
Aug 19, 2006
Messages
17,835
Reaction score
640
Points
161
alam semesta ni luas..tp ada had dia.saintis melalui space telescope,boleh acquire image bintang2,galaksi,nebula & objek2 angkasa lain dlm lingkungan yg dipanggil 'observable universe' sbb tiap benda2 ni emit electromagnetic radiation,dan radiation ni utk sampai dikesan oleh telescope ambil masa bilion tahun cahaya,jika image yg kita tgk spt cahaya bintang,tu adalah cahaya yg 'keluar' dr bintang tu jutaan atau bilion tahun dulu bukan cahaya 'realtime'.
aku percaya,universe lebih luas dr observable universe sbb kisah rasulullah lihat rupa malaikat jibril dgn 300 sayap kiri & 300 kanan di sidratulmuntaha,alam perlu lebih luas lg utk tampung saiz malaikat jibril,belum lg malaikat israfil yg sayapnya 1200 kiri & kanan,jibril dgn rupanya yg sebenar buka semua 600 sayap boleh duduk berteduh bawah 1 sayap malaikat israfil..berapa besar universe utk tampung saiz israfil?ada lg besar,malaikat yg tanggung arash Allah lebih besar dr israfil sehingga israfil boleh berteduh bawah 1 sayap malaikat ni..bygkan brp besar universe yg Allah cipta utk tampung malaikat2 ni?bukan 1..2 atau 10..tapi ramai..apa yg kita x mampu lihat tu la bg aku bermulanya langit2 Allah yg dikawal malaikat tiap lapisan.
bulan,marikh & planet2 dlm sistem solar kita ni titik halus dlm penciptaan Allah & aku percaya Allah berikan kita sedikit ilmu dr ciptaanNya spt planet2 yg dikaji ni utk kita lebih kuatkan keimanan kita atas kuasa Allah yg maha hebat ni.Allah suruh kita belajar,tgk sekeliling bukti2 kekuasaan Allah.tapi syg..kita salahkan yahudi..salahkan kafir...sdgkan islam yg buka jln ilmu pd eropah dizaman gelap,akhirnya depa yg terajui ilmu2 ni mendahului kita yg asyik terperuk menyalahkan konspirasi yahudi.

Betullah tu.. Matahari yg kita tengok pagi2.. Adalah 8 minit yg lepas.. Bukan realtime. Malam bila tengok bintang berkelip.. Berapa bilion tahun dulu bukan realtime. Kelajuan cahaya vs distance.

Masa sekolah ku pernah tanya cikgu, kenapa nama2 planet dalam bahasa melayu tak sama nama dalam english. Adakah orang melayu zaman dulu pakar astronomi.? Planet Utarid kenapa bukan Mercury?

Dijawab cikgu aku dulu, bukan melayu tapi orang arab Islam yg bagi nama planet ni semasa Islam dan bahasa arab waktu itu adalah bahasa ilmu, tamadun Islam yg maju bidang astronomi tika dulu macam NASA lah waktu ni.
 

Actifast

Super Active Member
Messages
5,972
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,972
Reaction score
124
Points
73
jadi pendapat bro mcm mane??
bole ke kita manusia yg sgt biasa menghantar sesuatu ke Marikh?? sedangkan roket antara benua pon cuma capai ribuan kilometer..agaknya berapa byk bahan pembakaran yg sebetulnya diperlukan utk pergi ke Marikh yg dianggarkan berpuluh2 juta kilometer..itu blom kira tersasar dari sasaran sbb planet ni pon bergerak juga..

untuk pengetahuan encik , ruang vacum xperlu bahan bakar.

sekadar pakai truster gas. sebab perlu momentum untuk kehadapan. belum pakai graviti @ sling short . macam yang diguna space X nanti

bahan bakar perlu bila nak keluar atmusfera ja, nak masuk xperlu bahan bakar.

:)
 

emir

Active+ Member
Messages
4,691
Joined
Dec 30, 2008
Messages
4,691
Reaction score
65
Points
40
Betullah tu.. Matahari yg kita tengok pagi2.. Adalah 8 minit yg lepas.. Bukan realtime. Malam bila tengok bintang berkelip.. Berapa bilion tahun dulu bukan realtime. Kelajuan cahaya vs distance.

Masa sekolah ku pernah tanya cikgu, kenapa nama2 planet dalam bahasa melayu tak sama nama dalam english. Adakah orang melayu zaman dulu pakar astronomi.? Planet Utarid kenapa bukan Mercury?

Dijawab cikgu aku dulu, bukan melayu tapi orang arab Islam yg bagi nama planet ni semasa Islam dan bahasa arab waktu itu adalah bahasa ilmu, tamadun Islam yg maju bidang astronomi tika dulu macam NASA lah waktu ni.

same jugak ke dgn komet n gerhana tu sumer?
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register