BTC USD 43,090.4 Gold USD 1,817.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gambar terakhir landskap planet Marikh oleh NASA Opportunity Rover

MuslimProgrammer

Legendary Member
gem
Messages
10,019
Joined
Apr 30, 2014
Messages
10,019
Reaction score
2,424
Points
261
Awards
1
tidak mungkin bro, sebab NASA pun sangsi dan kurang pasti sbb marikh diluar sistem solar .. aspek kehidupan perlu matahari, udara (oksigen) dan air yang mencukupi tiada kat sana .. unless artificial stuffs yang berjaya dibuat kat sana .. apapun tahniah untuk manusia berjaya sampai ke marikh :)

yep...betul...mmg manusia tak boleh hidup di marikh....kecuali dengan artificial stuffs mcm ko ckp.... sbb tu dgn teknologi yg kita ada skrg, kita mmg yakin boleh buat 'artificial stuffs' tu...cuma berjaya atau tak,, itu kita tak tahu......sbb tu lah depa kena plan betul2....depa kena research lebih lagi........

buat masa skarang, aku sendiri pun sangsi dan ragu2 betul ke kita akan berjaya ke marikh.....

tapi wallahualam ...kun fayakun...

aku rasa tak salah kalau kita biarkan saja org yg ingin study pasal marikh ni...biarkan depa berusaha...

kalau berjaya, kita jugak yg beruntung...
walaupun kita tak pi sana, tapi sekurang-kurangnya kita dapat merasai kebesaran ALLAH... kalau bukan kita, maybe anak cucu cicit kita...

.
.

apa-apa pun, aku respect pandangan bos....

sbb apa yg aku ckp ni cuma lah plan depa berdasarkan video2 pasal marikh yg aku tgk......so aku cuma nk share apa yg aku tahu ... :D ... boleh jadi aku salah...
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,080
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,080
Reaction score
3,186
Points
261
Awards
1
Pakar bani bola sedang mencari sukarelawan
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,367
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,367
Reaction score
22,245
Points
1,831
Awards
1
NASA siar rakaman suara ‘menakutkan’ dari Marikh

WASHINGTON: Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Kebangsaan (NASA) menyiarkan rakaman ‘suara menakutkan Marikh’ yang diperoleh dari dua mikrofon yang dipasang pada kapal angkasa lepas yang tiba di planet itu, sejak Februari lalu.

Lapor Daily Mail, mikrofon tersebut dipasang pada kenderaan penjelajah NASA, Perseverance.

Kenderaan itu meneroka planet Marikh selama lapan bulan bagi mencari kemungkinan tanda-tanda kehidupan purba sambil mengambil gambar menakjubkan.

Perseverance adalah pesawat pertama yang merakam suara di Marikh seperti mendengar bunyi angin dan memberikan maklumat lain tentang atmosfera.

Penyelidik dari L’Institut de Recherche en Astrophysique et Planétologie di Toulouse, Perancis memaklumkan hasil analisis rakaman suara Marikh terdapat ‘getaran bass yang kuat’.

Rakaman suara itu membantu jurutera NASA memantau mesin, roda dan pengoperasian umum helikopter Perseverance dan Ingenuity.

Selain itu, ia juga membantu ilmuan mengkaji perubahan atmosfera planet.

NASA memaklumkan dua mikrofon itu berjaya merakam suara di planet Marikh selama lima jam.

 

GamezStar

CG Top Poster Club
gem
Messages
35,855
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,855
Reaction score
2,715
Points
261
Awards
1
Marikh gan astroid rasanya dianorg ada jumpe new resources la yg dia org x nak share kt public.. sebb tu negara besar berlumbe2 nak pi sana
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register