BTC USD 57,396.2 Gold USD 1,788.93
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gambar terakhir landskap planet Marikh oleh NASA Opportunity Rover

kasturi

Legendary Member
Messages
13,525
Joined
Jul 22, 2006
Messages
13,525
Reaction score
3,276
Points
196
NASA hantar InSight siasat Marikh
27 November 2018

xmarsinsightonmars-681x511.jpg.pagespeed.ic.eG2g7n_TpX.jpg


WASHINGTON- Agensi Angkasa Amerika Syarikat (NASA) telah berjaya ‘mendaratkan’ robot baru di planet Marikh walaupun prosesnya agak dramatik sebelum tiba di permukaan planet merah itu.

Robot berkenaan, InSight dihantar bagi mempelajari secara lebih mendalam apa yang ada di permukaan Marikh dan menjadikannya satu-satunya planet selain bumi yang telah diperiksa melalui cara yang sama.

Kawalan misi NASA di Makmal Propulsion Jet California (JPL) melahirkan rasa gembira ketika InSight selamat mendarat.

Ketua pentadbir agensi berkenaan, James Bridenstine menganggapnya kejayaan itu ‘hari luar biasa dan Presiden AS, Donald Trump juga telah mengucapkan tahniah kepada NASA.

Pengarah JPL, Mike Watkins berkata kejayaan itu harus mengingatkan semua orang bahawa untuk melakukan sains kita harus berani dan kita perlu menjadi penjelajah.

InSight kini duduk di dataran yang luas yang dikenali sebagai Elysium Planitia berhampiran dengan khatulistiwa Red Planet. Sebelum mendarat, NASA telah menggelarnya sebagai “tempat meletak kereta terbesar di Marikh”.

Gambar pertama landskap itu kembali sangat cepat cuma dalam masa beberapa minit sahaja melalui pandangan fish eye robot.

Imej itu diambil melalui penutup lensa tembus kamera pada robot berkenaan.

NASA's Opportunity Rover took one final stunning 360 degree panorama of Mars's landscape before it lost contact with the space agency after 15 years on the red planet
13 March 2019


10942608-6805105-NASA_s_Opportunity_Rover_took_one_last_stunning_image_of_Mars_s_-a-27_1552497178744.jpg

NASA's Opportunity Rover took one last stunning image of Mars's landscape, before losing touch with them after 15 years last month. It sent back a stunning 360-degree panorama of the red planet. The panorama is made up of 354 individual images, that Opportunity snapped from May 13th to June 10th

10942608-6805105-The_incredible_360_degree_panorama_shows_what_would_been_Opportu-m-29_1552497197908.jpg

The incredible 360-degree panorama shows what would been Opportunity's final resting spot in Perseverance Valley. The space agency lost contact with Opportunity after its years exploring the surface of the planet, laying the groundwork for future missions

9753350-6805105-The_agency_made_one_final_attempt_to_contact_Opportunity_Rover_p-a-31_1552498960275.jpg

The agency made one final attempt to contact Opportunity Rover (pictured) eight months after the spacecraft last made contact. A giant dust storm blocked sunlight from Mars in 2018, stopping Opportunity's solar-powered batteries from being able to recharge

zurek-1-pia22519-1200.gif


WHAT IS THE OPPORTUNITY ROVER?

NASA launched the Opportunity rover as part of its Mars Exploration Rover program in 2004.

It landed on Mars' Meridiani Planum plain near its equator on January 25, 2004.

Opportunity was only supposed to stay on Mars for 90 days, but has now lasted an astounding 14 years.

In its lifetime, Opportunity has explored two craters on the red planet, Victoria and Endeavour, as well as found several signs of water.

It survived a bad dust storm in 2007 and is now being closely watched to see if it can survive a massive storm that has an estimated opacity level of 10.8, a sharp increase from the earlier storm's 5.5 tau.

NASA has made several updates to the spacecraft since it landed on Mars, such as its flash memory.

more: https://www.dailymail.co.uk/science...-final-stunning-360-degree-panorama-Mars.html
 
Last edited:
Sponsored Post

fredo

Super Active Member
Messages
5,457
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,457
Reaction score
109
Points
83
nanti amerika claim dia punya planet...dan keluarkan geran tanah kat sana...:D
 

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Messages
25,324
Paid Membership
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,324
Reaction score
558
Points
176
Tak mungkin...awal2 lagi negara besar dah buat perjanjian, mana2 planet termasuk bulan tidak boleh dijajah atau ditakluk. Sebarang explorasi mestilah memberi manfaat kepada umat manusia.
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Messages
52,429
Paid Membership
Joined
Apr 27, 2015
Messages
52,429
Reaction score
1,779
Points
596
Betul ka atau buat penggambaran dalam studio macam zaman dulu

Kata ada kat bulan

Last baru orang tau ada dalam studio
 

fredo

Super Active Member
Messages
5,457
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,457
Reaction score
109
Points
83
terima kasih infofmation tuan duit...
 

Name:

Active Member
Messages
2,240
Joined
Dec 25, 2012
Messages
2,240
Reaction score
308
Points
51
NASA InSight Mars Landing.

 

kiddd2

CG Top Poster Club
Messages
23,591
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,977
Points
201
ikut hati aku, nak je troll penganut bumi pinggan..

tapi xpe lah, aku komen ilmiah kali nih..

nak tahu gak berepa lama signal radio dihantar dan diterima oleh prob tu..

kan marikh pun ada obitnya dan berputar sama seperti di bumi..

receiver bumi guna satellite atau ada setellite lain in between??
 

qubs

Super Active Member
Messages
9,771
Joined
Oct 4, 2010
Messages
9,771
Reaction score
240
Points
73
Nk lari dari kiamat ke?
Bkn bumi je kne, semua kne kalo khiamat brlaku
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Messages
323,793
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
323,793
Reaction score
16,461
Points
2,376
Berapa lama robot tu amik masa nak sampai tu
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register