BTC USD 43,440.1 Gold USD 1,763.00
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gambar: Kedai Gambar 3D Pertama Di Dunia

frossonice

Active+ Member
Joined
Oct 5, 2010
Messages
3,459
Reaction score
19
Points
25
tak faham plak aku..finishing apa material dia pakai

Tengok 3D printer apa yang dia pakai. Kalau dari video nampak guna tepung tu, jadi kemungkinan dia guna industrial corn startch/thermoplastic dengan gam. Print head dia macam print head printer bubble jet biasa dan dia print layer by layer. Aku pernah buat praktikal di Technology Park dengan satu company yang jadi dealer mesin ni. Lepas print ni, kena sapu gam gajah untuk tambah kekuatan. Lepas tu boleh spray cat. Ada yang boleh print warna terus tapi mahal. Mesin saja waktu tu (awal 2000) harga dalam suku juta RM.

Kalau di Proton, ada yang guna liquid resin tapi masalahnya bila guna resin, kena ada scaffolding untuk support resin yang sedang mengeras. 3D printer ni memang cepat. Takat objek simple tinggi 10CM tu tak sampai sejam dah siap.
 
Sponsored Post

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,723
Points
316
cam na lak tu
ce tepek pic skit

cer kasi SS tgk... :-?

1323415042549.jpg

http://www.groupon.my/deals/national-deal/mine-alesi/715924875
 

-RIZUAN-

CG Top Poster Club
Joined
Mar 5, 2008
Messages
20,958
Reaction score
639
Points
161
Tengok 3D printer apa yang dia pakai. Kalau dari video nampak guna tepung tu, jadi kemungkinan dia guna industrial corn startch/thermoplastic dengan gam. Print head dia macam print head printer bubble jet biasa dan dia print layer by layer. Aku pernah buat praktikal di Technology Park dengan satu company yang jadi dealer mesin ni. Lepas print ni, kena sapu gam gajah untuk tambah kekuatan. Lepas tu boleh spray cat. Ada yang boleh print warna terus tapi mahal. Mesin saja waktu tu (awal 2000) harga dalam suku juta RM.

Kalau di Proton, ada yang guna liquid resin tapi masalahnya bila guna resin, kena ada scaffolding untuk support resin yang sedang mengeras. 3D printer ni memang cepat. Takat objek simple tinggi 10CM tu tak sampai sejam dah siap.

oo..gitu...tq:)
 

mrfs1978

Super Active Member
Joined
Jul 16, 2006
Messages
5,827
Reaction score
103
Points
73
siap jadi patung lagi tu....mudah orang nak buat guna2 atau santau nie hehehehe
 

irsaffy

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2007
Messages
42,957
Reaction score
268
Points
131
ni mcm buat rapid prototype jer ni..aku penah guna polhemus scanner utk wat protoype lebih kurang mcm ni jer..
 

zaralove

Super Active Member
Joined
Aug 27, 2009
Messages
7,558
Reaction score
330
Points
81
tuannya nak kene datang studia l ayer.. sebab nak kena scan
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register