Gambar bersama kerbau menang anugerah, "Kerbau macam rakan saya" - Mohd Syukur

CG Sponsors
TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Mar 15, 2010
Messages
281,527
Reaction score
11,545
Points
2,376
siang dier...nok wat gu mane....doh takde rezeki...harap hok ade tuh gi buwi vaksin cepat2
Ye la
Boleh terganggu jgk emosi dia kan
Maklum la lame dh duk saing dgn Semek
 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,578
Reaction score
10,834
Points
1,896
Harian Metro26m ·

#kualaterengganu Ternakan itu menunjukkan maklum balas positif terhadap antibiotik dan tiada tanda berpenyakit.
https://www.hmetro.com.my/.../terima-antibiotik-tiada...

Terima antibiotik, tiada kerbau Syukur mati


MUHAMMAD Syukur memberi kerbaunya makan selepas semua ternakan itu dikuarantin selama 28 hari. FOTO Ahmad Rabiul Zulkifli.

MUHAMMAD Syukur memberi kerbaunya makan selepas semua ternakan itu dikuarantin selama 28 hari. FOTO Ahmad Rabiul Zulkifli.Kuala Terengganu: Baki 54 kerbau milik keluarga Muhammad Syukur Khamis atau 'Mowgli Malaysia' menunjukkan maklum balas positif terhadap suntikan antibiotik diberikan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).
Abang Muhammad Syukur, Muhamad Alias, 30, berkata, setakat ini tiada kerbau yang mati, malah ternakan itu tidak menunjukkan tanda berpenyakit hawar berdarah (HS).
Katanya, mereka sangat bersyukur selepas kerbau terakhir yang mati pada Sabtu minggu lalu dengan jumlah keseluruhan ternakan yang mati adalah 56 ekor sejak 9 September.

"Inisiatif JPV Terengganu mencucuk antibiotik ke atas baki ternakan kami menunjukkan perubahan positif ke atas setiap ekor yang tinggal," katanya ketika ditemui di kandang kerbaunya, hari ini.
Menurutnya, mereka adik-beradik menguruskan kerbau seperti biasa bermula 6.30 pagi dan memberi makan seperti biasa.

Bagaimanapun kos makanan kerbau meningkat kepada RM500 sehari berikutan ia masih dalam tempoh kuarantin dan tidak dibenar lepas bebas.
Sementara itu, Muhammad Syukur, 15, berkata, dia sentiasa berdoa supaya semua baki ternakannya pulih daripada penyakit HS itu.

"Tiada kerbau yang mati sekarang dan ia memberi kelegaan. Kami dah lama bersedih dengan kematian ternakan sebelum ini dan berharap tidak menempuhnya lagi," katanya.
Kerbau milik keluarga itu perlu dikuarantin selama 28 hari bermula 15 September lalu bagi mengelakkan penularan penyakit HS dan pemantauan dilakukan setiap masa.

Sebelum ini, Pengarah JPV Terengganu Dr Mohd Termizi Ghazali dilapor berkata, pemberian antibiotik kepada ternakan yang masih hidup adalah jalan terakhir untuk menyelamatkan kerbau berkenaan.Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 20 September 2020 @ 11:54 AM
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
68,578
Reaction score
10,834
Points
1,896
Harian Metro14m ·

#kualaterengganu Mowgli Malaysia kehilangan 56 daripada 110 ekor kerbau milik keluarganya, akibat wabak hawar berdarah.
https://www.hmetro.com.my/.../622765/saya-masih-budok-kuba

Saya masih 'Budok Kuba'


MUHAMMAD SYUKUR memberi makan kerbau yang dikuarantin di kandang kerbaunya. FOTO Rabiul Zulkifli

MUHAMMAD SYUKUR memberi makan kerbau yang dikuarantin di kandang kerbaunya. FOTO Rabiul Zulkifli
BERNAMA

Kuala Terengganu: "Saya masih Budok Kuba (budak kerbau). 'Tsunami' ini lebih menguatkan semangat dan beri kekuatan untuk terus berusaha, kerana saya yakin rezeki berganda akan tiba kemudian nanti."
Demikian kata Muhammad Syukur Khamis, 15, atau Mowgli Malaysia setelah kehilangan 56 daripada 110 ekor kerbau milik keluarganya, akibat wabak hawar berdarah.

Melihat wajah sugul Muhammad Syukur, sukar dipastikan apa yang bergelodak di hatinya, namun beliau mengakui peristiwa yang berlaku sejak 9 September lalu amat meruntun jiwa, hingga ada kala terasa seperti sudah kehilangan 'kawan baik'.

Beliau turut dikenali sebagai 'Kampung Boy' kerana kebolehannya berinteraksi dengan haiwan itu sejak berusia enam tahun, seperti juga adik beradiknya yang lain, kerana sering mengikut bapa mereka, Khamis Jusoh, 64, ke kandang dan sejak itu beliau mempunyai beberapa ekor kerbau kesayangan termasuk 'Semek' dan 'Tongkol' yang mati baru-baru ini.

Tidak seperti remaja lain yang biasanya meluangkan masa dengan pelbagai gajet dan permainan dalam talian, Muhammad Syukur mengakui jiwanya lebih tenang berada di sekeliling haiwan ternakan, meskipun kaki dan tangannya ada kala tercalit najis haiwan itu serta lumpur.

Muhammad Syukur berkata, kejadian itu bukan sahaja memberi peringatan kepadanya, tetapi juga kepada penternak lain supaya sedar tentang kepentingan vaksin, dan sensitif dengan persekitaran supaya tidak berlaku lagi jangkitan yang sama.

Bagi Khamis pula, semangat anak-anaknya bagaikan suntikan kekuatan baharu untuk terus bertahan dan sehingga kini tujuh daripada lapan anaknya, bertungkus lumus memastikan bangkai kerbau ditanam dengan baik dan baki yang masih hidup, akan dapat bertahan.

Katanya, kehilangan besar itu adalah pengalaman pertama sejak menjadi penternak 50 tahun lalu dan paling menyedihkannya apabila melihat kerbau yang sedang bunting turut mati, malah ada anak kerbau yang enggan menerima susu lain selepas ibunya mati.

"Semua anak saya balik ke kampung sebaik sahaja dimaklumkan berita duka ini. Biasanya mereka akan datang ke kandang selepas subuh... kadang-kadang sampai 1 pagi baru pulang semula ke rumah, untuk pastikan semua kerbau ini sihat. Hanya seorang anak yang tidak balik kerana sedang menyambung pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Sumber Manusia di Universiti Malaysia Sarawak.

"Ketika musibah ini berlaku, anak-anak yang selalu memberi semangat … kami tetap bersama, kerana mereka sedar hasil pendapatan dari membela kerbau inilah, yang menanggung mereka selama ini. Sebelum Muhammad Syukur popular dulu pun kami pernah dihina kerana dikatakan berbau busuk, kami tetap juga teruskan kehidupan," katanya ketika ditemui pemberita di kandang kerbau di Kampung Kubang Bujuk, di sini.

Khamis berkata, wabak itu membantutkan hasratnya untuk menternak secara fidlot, namun dia yakin Muhammad Syukur akan merealisasikannya suatu hari nanti, berdasarkan minat anak bongsu dari lapan beradik itu dengan haiwan.

Tekadnya mahu menambah bilangan kerbau yang masih sihat supaya dapat membiak dengan baik dan Khamis mahu anak-anaknya terus berusaha seperti di peringkat awal beliau mula menternak, iaitu penghujung tahun 1970-an dengan hanya bermula daripada tiga kerbau yang diwarisi dari ayahnya.

Kunjungan Bernama ke kandang itu mendapati selain Muhammad Syukur, tiga lagi adik beradiknya iaitu Muhamad Kamil, 31; Muhamad Alias, 30, dan Norain Solehah, 21, turut bermandi hujan dan bergelumang lumpur, kerana mahu memasang jaring untuk dijadikan bumbung kandang itu.

Mereka juga dilihat bersama-sama memberi makanan kepada 54 ekor kerbau yang masih sihat dan memasang pagar besi, supaya haiwan itu tidak merempuh keluar kandang sepanjang proses kuarantin selama 14 hari berjalan.

Kawasan seluas seekar itu juga kelihatan sunyi sepi, tidak seperti keadaan sebelum ini yang sentiasa menjadi tumpuan ramai hingga menarik perhatian ramai jurugambar profesional dari dalam dan luar negara, bagi merakam aksi luar biasa Muhammad Syukur bersama lebih 100 'rakan sepermainannya' itu.

Sebelum ini, foto unik remaja itu bersama binatang peliharaan pernah mendapat tempat pertama dalam Asia Geographic -Image of Asia Photography Award 2018 oleh jurugambar profesional Mohd Nazri Sulaiman dan dinobatkan sebagai 20 gambar terbaik dunia dalam Pertandingan Fotografi Antarabangsa berprestij, Siena International Photo Awards 2018.
Terbaharu, gambarnya yang dirakam Yusuf Madi diangkat sebagai Imej Asia 2020 untuk bulan Ogos oleh Asian Geographic bagi kategori Orang/Jalanan.


Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 21 September 2020 @ 8:42 AM

 

hiduprakyat

Active Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
1,847
Reaction score
138
Points
33
Bersyukur kerbau kembali sihat

MUHAMMAD Syukur bermain dengan anak kerbau dipanggil Along yang selamat daripada jangkitan HS. FOTO ihsan Muhamad Alias Khamis


Kuala Terengganu: "Saya berasa lega kerana baki kerbau yang tinggal tidak sakit dan mati lagi," kata Muhammad Syukur Khamis.

Muhammad Syukur, 15, atau lebih dikenali sebagai 'Mowgli Malaysia' berkata, dia sudah mula ke sekolah sejak seminggu yang lalu dan menjalani rutin hariannya seperti biasa.

"Tidak perlu lagi berada di kandang setiap masa, hanya pada waktu petang sahaja saya ke kandang kerbau untuk memberi makan dan mengurusnya.

"Kerbau tidak perlu lagi dipantau seperti sebelum ini iaitu ketika pada awal penyakit hawar berdarah (HS) menyerang ternakan.

"Saya bersyukur kerana sebanyak 53 kerbau yang tinggal tidak lagi menunjukkan tanda-tanda dijangkiti penyakit HS itu," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Banggol Katong, Serada, hari ini.

Tambahnya, dia difahamkan semua ternakannya itu akan diberikan suntikan pelalian HS oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Kuala Terengganu minggu hadapan.

Menurutnya, kejadian ternakan diserang penyakit HS itu memberi pengajaran kepada dia dan keluarganya.

"Selepas ini kami akan pastikan semua ternakan termasuk kerbau, lembu, kambing dan ayam yang diternak sentiasa mendapatkan suntikan pelalian HS itu mengikut jadual yang ditetapkan.

"Tidak sanggup lagi melihat ternakan mati mengejut kerana penyakit berkenaan," katanya.

Harian Metro sebelum ini melaporkan 57 daripada 110 kerbau yang diternak keluarganya mati secara tiba-tiba sejak 9 September lalu kerana diserang penyakit Heamoragic Septicaemia (HS) atau hawar berdarah.


== hmetro
 
Sponsored Post
Top
Log in Register