BTC USD 41,788.5 Gold USD 1,735.62
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Gadget review bersama ake Ep 2 : DJI Mavic Mini

akecema

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2007
Messages
23,106
Reaction score
2,778
Points
206
Salam all,

Untuk gadget review kedua, kite terbang pulak
drone adalah salah satu tech yang cepat naik
actually, perkataan 'drone' adalah salah untuk DJI Mavic Mini atau seangkatannya
'DRONE' adalah perkataan untuk menyatakan peralatan terbang yang dikendali secara automatik
dan DJI Mavic mini (panggil MINI je la) adalah satu perkakasan dalam drone
Mini secara tepat sebenarnye adalah dalam kategori multi rotor quadcopter

DJI-Mavic-Mini-Fly-More-Combo.jpg

Small yet powerfull
itu adalah perkataan yang dipanggil kepada Mini,
Mini banyak merubah evolusi quadcopter drone (aku panggil drone je senang paham)
walaupun sblm ni mmg ade quadcopter yg lebih kecil, tapi tech yang ada terlalu BASIC
so mari kite lihat ape kelebihan DJI MAVIC MINI

Mini Spec (hanya yang penting)

AIRCRAFT​

  • TAKEOFF WEIGHT [1]​

  • 249 g / 199 g (JP)
  • DIMENSIONS​

  • Folded: 140×82×57 mm (L×W×H)
    Unfolded: 160×202×55 mm (L×W×H)
    Unfolded (with propellers): 245×290×55 mm (L×W×H)
  • MAX FLIGHT TIME​

  • 30 minutes (measured while flying at 14 kph in windless conditions)
    18 minutes for JP (measured while flying at 12 kph in windless conditions)
  • MAX WIND SPEED RESISTANCE​

  • 8 m/s (Scale 4)
  • Model MT1SS5: 5.725-5.850 GHz
    Model MT1SD25: 2.400-2.4835 GHz, 5.725-5.850 GHz
  • TRANSMISSION POWER (EIRP)​

  • Model MT1SS5
    5.8 GHz: <30 dBm (FCC); <28 dBm (SRRC)
    Model MT1SD25
    2.4 GHz: <19 dBm (MIC/CE)
    5.8 GHz: <14 dBm (CE)
  • GNSS​

  • GPS+GLONASS
  • HOVERING ACCURACY RANGE​

  • Vertical: ±0.1 m (with Vision Positioning), ±0.5 m (with GPS Positioning)
    Horizontal: ±0.1 m (with Vision Positioning), ±1.5 m (with GPS Positioning)

GIMBAL​

  • MECHANICAL RANGE​

  • Tilt: -110° to 35°
    Roll: -35° to 35°
    Pan: -20° to 20°
  • STABILIZATION​

  • 3-axis (tilt, roll, pan)

SENSING SYSTEM​

  • DOWNWARD​

  • Operating Range: 0.5-10 m
  • OPERATING ENVIRONMENT​

  • Non-reflective, discernable surfaces
    Diffuse reflectivity (>20%)
    Adequate lighting (lux>15)

CAMERA​

  • SENSOR​

  • 1/2.3” CMOS
    Effective Pixels: 12 MP
  • LENS​

  • FOV: 83°
    35 mm Format Equivalent: 24 mm
    Aperture: f/2.8
    Shooting Range: 1 m to ∞
  • ISO RANGE​

  • Video:
    100-3200 (Auto)
    Photo:
    100-1600 (Auto)
    100-3200 (Manual)
  • SHUTTER SPEED​

  • Electronic Shutter: 4-1/8000s
  • STILL IMAGE SIZE​

  • 4:3: 4000×3000
    16:9: 4000×2250
  • VIDEO RESOLUTION​

  • 2.7 K: 2720×1530 25/30 p
    FHD: 1920×1080 25/30/50/60 p

REMOTE CONTROLLER & VIDEO TRANSMISSION​

  • OPERATING FREQUENCY​

  • Model MR1SS5: 5.725-5.850 GHz
    Model MR1SD25: 2.400-2.4835 GHz, 5.725-5.850 GHz
  • MAX TRANSMISSION DISTANCE (UNOBSTRUCTED, FREE OF INTERFERENCE)​

  • Model MR1SS5
    5.8 GHz: 4000 m (FCC); 2500 m (SRRC)
    Model MR1SD25
    2.4 GHz: 2000 m (MIC/CE)
    5.8 GHz: 500 m (CE)
  • BATTERY CAPACITY​

  • 2600 mAh
  • LIVE VIEW QUALITY​

  • 720p/30fps
  • MAX. BITRATE​

  • LATENCY (DEPENDING ON ENVIRONMENTAL CONDITIONS AND MOBILE DEVICE)​

  • 170-240 ms

INTELLIGENT FLIGHT BATTERY​

  • CAPACITY​

  • 2400 mAh
  • VOLTAGE​

  • 7.2 V
  • MAX CHARGING VOLTAGE​

  • 8.4 V
  • BATTERY TYPE​

  • Li-ion 2S
Berat 249gram dengan battery adalah kejayaan sebenar Mini. Di US, hanya drone kurang dari 250gram je boleh terbang tanpa permit/lesen
so sbb tu drone ni menjadi pilihan ramai pengguna
bentuk kecil, boleh dilipat dan battery selama 30 minit penerbangan mmg 'killer' kepada drone yang lain
masa drone ni keluar tiada drone lain yg boleh beat masa penerbangan MINI

Mini menggunakan battery NiMh, ini juga salah satu kelebihan Mini
kesemua drone lain menggunakan menggunakan battery jenis LiPo
NiMh lebih senang dijaga, lebih tahan lama dari Lipo
namun, NiMh kurang memberi kuasa kepada drone, berbanding LiPo
untuk Mini kuasa yang diberikan 'cukup makan'

Mini memiliki 2 sensor penting iaitu GPS dan downward sensor, ini adalah sensor basic untuk kebanyakan drone yang ade
sensor ini membantu Mini untuk pegun diudara dan senang dikawal
downward sensor untuk kegunaan semasa GPS tiada.
GPS membantu Mini untuk TAG home location, untuk memudahkan return home jika berlaku kecemasan atau pilot malas nak balik secara manual jika terbang jauh dan drone tidak kelihatan sebab kecik sangat
drone mini boleh terbang sejauh kira 2km untuk CE dan 4km untuk versi FFC
namun pada saya, drone sekecil ini tidak patut diterbangkan sejauh itu atas faktor keselamatan

Gimbal 3 axis membantu memberi gambar lebih baik tanpa getaran atau senget masa penerbangan
dan Mini adalah drone kecil pertama yg dilengkap camera bergimbal 3 axis
walaupun cameranya tak la sebagus drone lain, namun 'kecilnya' mini sudah cukup bagus

DJI_Mavic_Mini_2.jpeg

Kecilnya mini dan sensor yg ada membolehkan mini terbang walaupun di ruang sempit
mini menjadi teman baik saya yang rajin hiking terbang di bawah pokok2 hutan, di antara dahan2 memberikan gambar lebih baik
mini juga mudah dibawa, boleh masuk poket saja
saiznye lebih kecil dari tapak tangan org dewasa jika dilipat

Autopilot quickshot adalah kegemaran saya semasa menggunakan drone ini
dan selepas mode berakhir, mini akan pulang semula ke tempat asal
4 quickshot mode yang ada pada mini
dronie - terbang menjauh dari objek
rocket - terbang ke atas menjauh dari objek
helix - terbang menjauh secara mengelilingi object
circle - terbang mengelilingi objek

helix mode quickshot

berhati2 ketika terbang secara quickshot, jari mesti sentiasa di butang 'return home' untuk cancel autopilot
untuk mengelakkan drone terlanggar halangan kerana Mini tiada obstacle sensor'

Kelemahan Mini

Mmg tidak dinafikan, ketika dikeluarkan mini adalah yg terbaik namun ade beberapa kekurangan
antaranya ade ketiadaan obstacle sensor walaupun di depannya seperti ada 'slot' untuk
front obstancle sensor

Secara teorinya, Mini mempunyai active tracking mode sebab quickshot menggunakan tracking namun
tiada mode ini disediakan dalam software oleh DJI
active tracking pada mini boleh digunakan jika menggunakan 3rd party software, Litchi

Mini masih menggunakan teknologi wifi walaupun ketika itu DJI sudah
mengeluarkan 'signal' mereka yang dikenali sebagai ocusync 1.0

Mini juga kekurangan 2 mode quickshot yg agak menarik sebenarnya yang ada pada 'abangnya' mavic air iaitu
boomerang - pergerakan seperti boomerang
asteroid - pergerakan menjauh dan kemudian membina 'tiny planet'

camera Mini pula hanya boleh menangkap paling tinggi 60fps pada resolution 1080 atau 30fps pada resolution 2.7k
kalau gambar malam, mmg gelap gelita

Mini VS Mini 2
dji-mini2-05.jpg


DJI telah mengeluarkan model baru iaitu DJI mini (DJI membuang perkataan 'mavic')
perbezaan ketara pada battery, wind resistant, signal dan tambahan 1 mode quickshot

Battery Mini 2 menggunakan Lipo berbanding Mini NiMh
penggunaan Lipo memberikan Mini 2 kuasa untuk menambah wind resistant
Signal juga terlah berubah menggunakan signal Ocusync 2.0
Boomerang mode telah ditambah untuk Mini 2

Mini Killer , Hubsan Zino Mini Pro

hubsan_zino_mini_4k_07_ad_l.jpg


Dikatakan Zino Mini Pro adalah 'killer' kepada mini
size yang sama, berat yang sama NAMUN zino mini pro mempunyai kelebihan active tracking
dan obsticle avoidance
namun zino tiada quickshot mode (mungkin ada di masa depan)
 
Last edited:
Sponsored Post

akecema

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 26, 2007
Messages
23,106
Reaction score
2,778
Points
206
updated n finished
 

cariemas100

Fun Poster
Joined
Oct 24, 2020
Messages
946
Reaction score
320
Points
31
bukak channel youtube bos.

review sini memang bersawang la thread
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register