Gadai emas 916 di arrahnu tapi jadi 835

Recommended Brokers


Boy99

Freshie
Joined
Sep 13, 2017
Messages
20
Reaction score
0
Points
3
Salam

Maap nak tanya semalam aku gadaikan rantai, cincin yang aku beli untuk di jadikan modal projek..

Masalahnyer bila aku tengok resit tu arrahnu tu..rantai memang dia tulis 916 tapi cincin aku dia letak emas 835...

Aku masih simpan resit cincin yang aku beli dulu tertulis 916...mane satu yang betul ni? Aku kena tipu oleh kedai emas ke atau aku di tipu arrahnu tersebut?

Atau aku yg xtahu pasal emas ni?
 
Sponsored Post

kpm

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2012
Messages
506
Reaction score
33
Points
20
Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
 

magnesium

Legendary Member
Joined
Apr 18, 2010
Messages
10,547
Reaction score
305
Points
131
Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
ar rahnu tempat saya ok jer

emas kosong pun dorang amik

emas habib yg dlm ada besi pun dorang ajar

saya pun selalu beli emas lelong kat 2 kedai ar rahnu

ok je tiap2 bulan ada je proses lelong, setiap kali lepas raya paling banyak emas kena lelong

harga pun murah mungkin kerana ramai yg dah habis duit so x ramai yg masuk bid
 

Boy99

Freshie
Joined
Sep 13, 2017
Messages
20
Reaction score
0
Points
3
kalau kedai emas yg kecik2 tu memang biasa kena tipu

so tt beli kat kedai mana?
Betulke? Kat kota tinggi johor...dua cincin kedai yang berlainan...tak kan 2 kedai tu tipu aku...

Dah tu bole ke aku g kedai tu tunjuk resit...nape 835 bukan 916?
 

Boy99

Freshie
Joined
Sep 13, 2017
Messages
20
Reaction score
0
Points
3
Begitulah cara dorang cari untung...
dorang akan downgradekan barang kemas dengan alasan banyak bendasing lekat kat emas tu dan macam2lah lagi alasan dorang tapi bila dilelong dorang ikut pula grade biasa emas tu.
Lagi satu dorang tak terima barang kemas yg ada lopong2, dorang cuma terima barang kemas yg padat sahaja.
Kata ikut Islam tapi banyak penipuan tersembunyi.
Kalau boleh dorang nak emas tu cepat2 kena lelong dan tokeh2 kedai emas adalah bestfriend budak2 kaunter arahnu ni.
Paling penting bila pajakgadai arahnu dekat mana2 bank dia akan masuk CCRIS.
Kat pajak gadai biasa dorang cuma check grade emas tersebut tanpa banyak soal dan takde rekod CCRIS.
Oooo macam tu ke...xpe nanti dalam sebulan dua lepas dpt untung dr projek aku ambik balik cincicn tu...aku g kedai emas nk upgrade..masa tu baru bole tahu kan..
 

kpm

Fun Poster
Joined
Aug 22, 2012
Messages
506
Reaction score
33
Points
20
ar rahnu tempat saya ok jer

emas kosong pun dorang amik

emas habib yg dlm ada besi pun dorang ajar

saya pun selalu beli emas lelong kat 2 kedai ar rahnu

ok je tiap2 bulan ada je proses lelong, setiap kali lepas raya paling banyak emas kena lelong

harga pun murah mungkin kerana ramai yg dah habis duit so x ramai yg masuk bid
Ar rahnu under koperasi saya tak pernah try tapi pernah tanya.kalau ar rahnu bank rakyat dan agrobank tempat saya memang dorang tak terima emas kosong.

Pendapat saya kalau nak gadai lebih baik buat di ar rahnu under koperasi kerana dorang terima semua jenis emas,tak downgradekan emas kita,boleh dapat pinjam lebih tinggi,proses mudah dan paling penting takde rekod ccris.

Saya dak serik dengan ar rahnu kat mana2 bank kerana banyak penipuan tersembunyi.
dahlah emas didowngradekan, pinjaman rendah, proses rumit dan paling tak suka ada rekod ccris sedangkan kita pinjam bercagar bukan cagar air liur.

Kita pajak emas bukan takde duit cuma nak besarkan bisnes dan sayang nak jual sebab ada sentimental value :D
 

magnesium

Legendary Member
Joined
Apr 18, 2010
Messages
10,547
Reaction score
305
Points
131
Ar rahnu under koperasi saya tak pernah try tapi pernah tanya.kalau ar rahnu bank rakyat dan agrobank tempat saya memang dorang tak terima emas kosong.

Pendapat saya kalau nak gadai lebih baik buat di ar rahnu under koperasi kerana dorang terima semua jenis emas,tak downgradekan emas kita,boleh dapat pinjam lebih tinggi,proses mudah dan paling penting takde rekod ccris.

Saya dak serik dengan ar rahnu kat mana2 bank kerana banyak penipuan tersembunyi.
dahlah emas didowngradekan, pinjaman rendah, proses rumit dan paling tak suka ada rekod ccris sedangkan kita pinjam bercagar bukan cagar air liur.

Kita pajak emas bukan takde duit cuma nak besarkan bisnes dan sayang nak jual sebab ada sentimental value :D
Hari tu ada hantar emas kosong kat ar rahnu signboard biru tu

memang dia terima

bank rakyat x try lagi tp memang rate lebih rendah, yg bagus x ramai yg bid barang lelong kat sini haha

selalu la dpt brg murah, baru2 ni dpt rm150/g je base price

ar rahnu yapeim signboard hitam lagi rendah rate dia
 
Sponsored Post
Top
Log in Register