BTC USD 59,517.5 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fundamental Analisis By InstaForex

AMERIKA SYARIKAT TIDAK MUNGKIN MENGENAKAN SEKATAN KE ATAS BANK-BANK CHINA

img6638d7ed53ec2.jpg


Pihak berkuasa Amerika Syarikat berada dalam keraguan. Di satu pihak, mereka merancang untuk mengenakan sekatan ke atas beberapa bank China. Di pihak lain, mereka bimbang akan kesan negatif secara besar-besaran terhadap ekonomi global setelah langkah ini. Selain itu, Amerika Syarikat tidak bersedia untuk memperumit hubungan dengan China. Dalam konteks ini, ia memutuskan untuk menangguhkan pengenalan sekatan.

Sebelum ini, pihak berkuasa Amerika Syarikat telah membincangkan sekatan terhadap beberapa bank China. Dalam masa terdekat, negara tersebut kemungkinan besar tidak akan memperkenalkan langkah-langkah seperti itu. Walau bagaimanapun, situasi boleh berubah pada bila-bila masa. Lebih-lebih lagi, Washington sedang mencari cara untuk mempengaruhi Beijing bagi membataskan interaksinya dengan Rusia.

Namun, Amerika Syarikat sedang bekerja pada sekatan yang boleh memutuskan beberapa institusi kewangan China dari sistem kewangan global. Menurut pegawai Amerika Syarikat, ini akan menjadikan kerjasama antara Beijing dan Moscow lebih sukar.
Amerika telah sebelumnya mengenakan sekatan ke atas bank-bank kecil China, seperti Bank of Kunlun, kerana bekerjasama dengan Iran. Namun, pihak berkuasa Amerika hanya kadang-kala memulakan tindakan seperti itu terhadap organisasi kredit besar China. Rumah Putih bimbang akan kesan yang tidak dapat diramalkan terhadap ekonomi global dan hubungan Amerika-China.

"Tindakan Amerika Syarikat telah menimbulkan reaksi negatif dari pihak berkuasa China. Menurut jurucakap Kementerian Luar China, Lin Jian, China dan Rusia berhak untuk kerjasama ekonomi dan perdagangan yang saling menguntungkan, yang tidak sepatutnya dihadkan. Pegawai tersebut menekankan bahawa Amerika Syarikat, Eropah, dan beberapa negara lain juga berdagang dengan Rusia. Lin Jian berpendapat bahawa pihak-pihak yang terlibat sepatutnya membantu membawa keamanan, bukan menyalahkan China.

Minggu lalu, Antony Blinken, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, mengkritik sokongan China terhadap industri pertahanan Rusia. Beliau menyatakan bahawa Beijing telah memberikan sumbangan besar kepada konflik Rusia-Ukraine dengan menyediakan komponen senjata penting kepada Rusia.

Pada bulan Disember 2023, Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat mengumumkan pengenalan sekatan sekunder yang menyasar organisasi kewangan yang membantu Rusia mengelakkan sekatan. Kemungkinan, membuka akaun bersesuaian di Amerika Syarikat akan menjadi mustahil, atau penggunaannya akan dihadkan. Selain itu, harta syarikat tersebut akan disekat di Amerika. Menyusul pengenalan langkah-langkah ini, pembayaran melalui bank-bank besar China seperti Bank Perindustrian dan Komersial China (ICBC), Bank Pembinaan China (CCB), dan Bank China telah menjadi lebih sukar.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3UTQ2BN
 
Sponsored Post

RAMALAN UNTUK USD/JPY PADA 27 MEI 2024

Pasangan USD/JPY gagal untuk menembusi rintangan pada tahap klasik Fibonacci 61.8%. Dalam sesi Asia hari ini, harga mula bergerak ke arah tahap sasaran 155.75, atau lebih tepatnya, ke arah julat sasaran 155.75-156.04, di mana sempadan atasnya dibentuk oleh tahap Fibonacci 50.0%

analytics6653f52fc14de.jpg


Jika harga bergerak di bawah julat ini, pasangan mungkin menyerang sokongan Fibonacci 38.2% (155.04), kerana garis MACD sudah sangat hampir dengan kawasan ini dan menguatkan sokongan itu.

analytics6653f54372993.jpg


Pada carta 4 jam, kita lihat sokongan pertama di garis MACD, pada tahap 156.23. Garis isyarat osilator Marlin menyerang sempadan wilayah trend menurun. Potensi untuk trend menurun menguat dengan setiap lilin hitam.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3WWL4Xp
 
RAMALAN UNTUK EUR/USD PADA 27 MEI 2024

Pada Jumaat, euro mengalami pembetulan ke atas berbanding dengan seluruh pergerakan yang bermula sejak 16 Mei. Pembetulan tersebut terbukti lebih rendah, hampir 62%, dan jika secara tiba-tiba berterusan dengan penembusan di atas garis saluran harga (1.0872), maka trend menaik dari 16 April akan berlanjutan dengan penembusan 1.0905.

analytics6653f64024786.jpg

Walau bagaimanapun, sehingga ada penembusan di atas 1.0872, kami menganggap ini sebagai senario alternatif. Pada masa ini, kami menjangkakan harga untuk kembali ke tahap sokongan pada 1.0796, kemudian untuk menyusun garis bawah saluran harga dan garis MACD di sekitar tanda 1.0766. Oscilator Marlin masih menyokong senario menurun.

Pada carta 4 jam, Marlin telah berpindah ke kawasan positif. Terdapat kira-kira 70% kemungkinan untuk menyusun garis saluran harga pada 1.0872, ke arah mana garis MACD sedang menghampiri. Garis imbangan merah juga bergerak ke arah tersebut.

analytics6653f64a537e5.jpg

Tiada tanda-tanda kenaikan atau penurunan yang jelas pada masa ini; kami mengjangkakan harga untuk bergerak mendatar selama 1-2 hari, terutamanya kerana hari ini adalah cuti di UK dan AS.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/450sEHs
 
BOEING TERJEJAS EKORAN SEKATAN ANTI-RUSIA

img663b84f2c304c.jpeg


Menurut laporan dari The Wall Street Journal, Boeing mengalami kesulitan dalam pembuatan pesawat baharu susulan daripada sekatan anti-Rusia yang keras. Akibatnya, gergasi penerbangan itu mungkin tidak akan memenuhi sasaran pengeluaran mereka untuk 787 Dreamliner, para penganalisis WSJ memberi amaran.

Menurut majalah terkemuka tersebut, selepas invasi Rusia ke Ukraine, RTX, pengeluar peralatan penukar haba untuk 787 Dreamliner Boeing, telah menghentikan kemudahan pengeluaran mereka di Rusia. Setelah sekatan Barat terhadap Rusia berkuat kuasa, Boeing beralih kepada pembekal dari Britain dan Amerika, tetapi mereka tidak dapat menghasilkan komponen yang mencukupi untuk memenuhi permintaan Boeing.

Memetik kata-kata Presiden dan CEO Boeing, David L. Calhoun, syarikat utama ini dalam industri strategik utama AS juga harus menghadapi kekurangan tempat duduk penumpang dari pembekal lain. Masalah ini telah bertambah buruk dan sukar untuk diatasi.

Sebelum ini, jurutera Boeing, Sam Salehpour, mencatatkan bahawa badan pesawat pesawat Boeing 787 Dreamliner jarak jauh mungkin menunjukkan kecacatan serius disebabkan oleh spesifikasi pembuatan dan pemasangannya.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4bSv79c
 
RAMALAN UNTUK EUR/USD PADA 28 MEI 2024

Euro mengakhiri dagangan pada Isnin dengan kenaikan sebanyak 12 pip. Pagi ini, mata wang tunggal terus meningkat, yang menunjukkan kecenderungannya untuk mencapai sempadan atas saluran harga (1.0873). Sehingga harga mengukuh di atas paras ini, harga akan terus berfluktuasi dalam julat mendatar terdahulu (seperti yang dijangkakan) jatuh ke arah tahap sokongan yang kuat pada 1.0796. Marlin Oscillator hampir tidak bertindak balas terhadap kenaikan harga semalam.

analytics66554b3e4eb80.jpg


Hari ini, Kementerian Kewangan AS akan mengadakan penjualan bil dan bon berjumlah $344 bilion, dengan penjualan bon 2 tahun dan 7 tahun berjumlah $72 bilion dijadualkan akan berlangsung pada esok. Secara tipikalnya, jumlah yang signifikan seperti ini dijual dengan dolar yang kukuh (stabil) untuk mengekalkan minat pelabur. Pada gilirannya, pelabur membeli dolar untuk membeli bon. Anggaran kedua bagi nombor KDNK bagi suku pertama akan dikeluarkan pada hari Khamis. Dalam konteks ini, euro mempunyai ruang yang sedikit untuk pertumbuhan melainkan jika Eropah secara tiba-tiba mengumumkan berita mengejutkan. Tetapi jika berlaku, sasaran awal akan terletak pada tahap 1.0905.

analytics66554b4a22402.jpg


Pada carta 4 Jam, euro sedang menguji penunjuk garis MACD, yang hampir mendekati tahap sasaran 1.0873. Marlin Oscillator kekal optimis, tetapi kita hanya dapat melihat tanda-tanda pertumbuhan apabila harga mengukuh di atas 1.0873. Penurunan di bawah tahap rendah semalam pada 1.0841 akan berfungsi sebagai isyarat bahawa harga akan melemah. Walau bagaimanapun, kami juga mempertimbangkan kemungkinan bahawa harga boleh bergerak dalam trend mendatar sehingga hujung minggu.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4dUV3Tn
 
ANALISIS TEKNIKAL PERGERAKAN HARGA INTRADAY ASET KOMODITI PERAK, SELASA 28 MEI 2024

analytics665555acb4823.jpg


Jika kita melihat pada carta 4 jam, nampaknya MA 50 masih di atas MA 200, di mana persilangan Golden Cross mengesahkan bahawa Pembeli masih dominan, walaupun terdapat potensi untuk pembetulan yang semakin lemah, yang ditunjukkan oleh keadaan indikator Osilator Stokastik yang sudah berada pada Tahap Overbought dan tahap pertengahan sedang bersedia untuk jatuh di bawah tahap 80 di mana jika ini berlaku maka aset komoditi Perak berpotensi untuk melemah sehingga ke tahap 30,777 tetapi selagi pembetulan kelemahan ini tidak dilepasi tahap 30,185 maka Perak masih mempunyai potensi untuk mengukuh semula ke tahap 31,800 dan jika tahap ini berjaya ditembusi ke atas, Perak mempunyai peluang untuk meneruskan pengukuhan sehingga ke tahap 32,154 sebagai sasaran utama dan jika momentum dan volatiliti menyokongnya, kawasan tahap 32,696-33,285 akan menjadi sasaran seterusnya yang akan dituju.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4dYWMHm
 
BERKSHIRE HATHAWAY MILIK BUFFETT MENGURANGKAN PEGANGAN SAHAMNYA DI APPLE

Berkshire Hathaway milik Buffett mengurangkan pegangan sahamnya di Apple


Apple sekali lagi menghadapi masalah. Pelabur legenda, Warren Buffett, telah mengurangkan pegangan besar sahamnya dalam gergasi teknologi itu.

Pengurusan Berkshire Hathaway secara drastik mengurangkan pegangan saham Apple mereka semasa suku pertama tahun 2024. Nilai pasaran pegangan syarikat dalam pengeluar iPhone itu jatuh kepada AS$135.4 bilion, atau kira-kira 790 juta saham. Perlu diperhatikan, pada akhir suku keempat tahun 2023, firma yang diketuai oleh Buffett itu memiliki 905.56 juta saham Apple.

Akibatnya, jumlah saham Apple yang dimiliki oleh Berkshire Hathaway menurun hampir 13% dalam suku pertama tahun 2024.

Sebelum ini, konglomerat Warren Buffett melaporkan kerugian sebanyak AS$12.8 bilion pada suku ketiga tahun 2023.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3R3l3SR
 
RAMALAN UNTUK USD/JPY PADA 29 MEI 2024

Pada carta harian, struktur baji seperti garisan isyarat pengayun Marlin amat ketara. Terdapat kemungkinan yang lebih tinggi untuk penembusan di bawah garisan ini, yang mungkin menyerupai pergerakan yang kita lihat pada 15-16 Mei, tetapi kali ini dengan penstabilan di bawah garisan penunjuk MACD dan juga di bawah paras Fibonacci 38.2% (155.04). Isyarat pertama adalah apabila harga kembali di bawah paras pembetulan 61.8% pada 157.00.

analytics66569a601a202.jpg


Jika harga menembusi senario utama ini, baji pengayun akan berubah menjadi saluran, dan harga akan terus naik melebihi paras 158.00, mencuba untuk mengatasi paras Fibonacci 76.4%.

Pada carta 4-jam, Marlin telah bergerak mendatar dalam julat sempit sejak 17 Mei. Semalam, kita melihat percubaan pertama garisan isyarat untuk jatuh di bawah sempadan kawasan aliran menurun, tetapi Marlin dengan cepat kembali ke kawasan aliran menaik kerana harga berada dalam kedudukan yang kukuh - di atas garisan keseimbangan (merah) dan garisan penunjuk MACD (biru). Malah terdapat lantunan dari garisan keseimbangan.

analytics66569a765b16b.jpg


Jadi, apa yang perlu berlaku untuk menghentikan kenaikan melawan senario alternatif? Harga perlu kukuh menstabilkan di bawah paras 157.00. Selain itu, harga perlu melepasi sokongan garisan MACD berhampiran tanda 156.56.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3Vk1ZCc
 
ANALISIS TEKNIKAL PERGERAKAN HARGA INTRADAY AUD/JPY PASANGAN MATA WANG BERSILANG, RABU 29 MEI 2024

analytics6656a069a7ac6.jpg


Pada carta 4-jam pasangan mata wang silang AUD/JPY, terdapat kemunculan Bar Divergen Bearish yang merupakan isyarat Wiseman pertama yang mempunyai sudut dengan penunjuk Alligator dan berada tepat di kedudukan Penunjuk Awesome Oscillator yang mempunyai histogram hijau disertai dengan penampilan corak sisihan antara pergerakan harga AUD/JPY dan penunjuk Awesome Oscillator. Ini adalah salah satu tanda titik perubahan dari arah bias sebelumnya. Oleh demikian, jika dalam masa terdekat AUD/JPY berjaya menembusi bawah paras 104.42, pasangan AUD/JPY dalam masa terdekat berpotensi untuk membuat pembetulan turun ke kawasan Bullish Fair Value Gap pada 104.12-104.01. Namun, selagi pembetulan kelemahan tidak menembusi bawah paras 103.90, AUD/JPY hari ini masih berpotensi untuk menguat kembali dan naik ke paras 104.50. Jika paras ini berjaya ditembusi, paras 104.83 akan menjadi sasaran utama yang akan dicapai, dan jika momentum dan volatiliti juga menyokongnya, maka tidak mustahil paras 105.05 akan menjadi sasaran seterusnya.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3UT2kdu
 
BITCOIN DIJANGKA MENCAPAI AS$150,000 MENJELANG TAHUN 2025, MENURUT RAMALAN BERNSTEIN

img6644c0aa8ff24.jpg


Ramai pelabur dan penganalisis dari pelbagai syarikat optimis mengenai Bitcoin, dengan anggapan bahawa ia menuju ke arah puncak baharu. Menurut Business Insider, pakar dari Bernstein meramalkan bahawa mata wang kripto pertama ini akan meneruskan trajektori menaiknya dan mencapai tanda AS$150,000 menjelang tahun 2025.

Penganalisis dari agensi tersebut melihat penurunan Bitcoin baru-baru ini ke AS$57,000 sebagai fenomena jangka pendek dan mengharapkan pembetulan yang segera. Tanda AS$150,000 "mewakili kenaikan sebanyak 137% dari tahap semasa," mereka anggap, dengan mengukuh ramalan cerah tersebut kepada tiga sebab.

Pakar di Bernstein menyebut aliran masuk yang berterusan ke dalam ETF BTC spot, yang telah menyumbang separuh daripada jumlah yang dijangkakan untuk keseluruhan tahun 2024. Walaupun terdapat kebimbangan yang disebabkan oleh 8 hari aliran keluar minggu lalu, pelancaran ETF Bitcoin telah menjadi inisiatif paling berjaya dalam masa terkini, kata para penganalisis.
Selain itu, minat korporat terhadap mata wang digital terkemuka ini kekal kuat, disokong oleh kemaskini peraturan mata wang kripto oleh Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan. Bernstein juga menekankan permintaan yang kukuh untuk pembelian BTC spot secara langsung, yang telah menyumbang kepada pemulihan daripada aliran keluar ETF yang terkini.

Selanjutnya, pemotongan pada bulan April tidak telah melemahkan aktiviti perlombongan mata wang kripto. Selepas acara ini, jumlah token yang dianugerahkan kepada pelombong yang berjaya biasanya berkurangan, dengan bekalan Bitcoin menurun. Walau bagaimanapun, mata wang kripto utama ini kekal tidak terjejas. Dengan latar belakang ini, jumlah sumber pengiraan yang diperlukan untuk perlombongan hampir tidak meningkat. Tambahan pula, harga peralatan perlombongan kekal stabil, walaupun Bitcoin telah menambah nilai.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3VfOHGN
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.09205
USD / JPY
157.855
GBP / USD
1.29776
USD / CHF
0.89522
USD / CAD
1.36465
EUR / JPY
172.385
AUD / USD
0.67670

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register