BTC USD 59,365.9 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fundamental Analisis By InstaForex

RAMALAN UNTUK AUD/USD PADA 20 MEI 2024

Dolar Australia cuba untuk melonjak ke arah tahap sasaran 0.6627 pada hari Jumaat tetapi terhenti kerana sokongan kecil, selepas itu ia bergerak ke atas dan menutup hari di atas tahap 0.6690. Ia juga membuka sesi dagangan hari ini di atas tahap 0.6690, dan harga terus meningkat ke arah sasaran pertama 0.6730. Jika harga mengukuh di atas tanda ini, aussie mungkin mencapai sasaran kedua pada 0.6780.

analytics664ab817b7a4d.jpg


Osilator Marlin secara terus meningkat, tetapi pergerakannya telah perlahan secara signifikan. Kemungkinan trend ini bergerak ke arah pembalikan.

Pada carta 4 jam, harga berhenti jatuh kerana sokongan pada garisan MACD. Saat ini, harga adalah di atas tahap 0.6690.

Jika aussie terus naik, ia mungkin mencapai sasaran 0.6730. Perbezaan mungkin terbentuk dengan osilator Marlin, dan harga mungkin berbalik ke bawah dengan usaha untuk mengukuh di bawah garisan MACD (0.6670), menunjukkan akhir pergerakan pembetulan yang bermula pada 19 April. Jika tiada perbezaan, terdapat kemungkinan tinggi bahawa harga akan mencapai sasaran 0.6780.

analytics664ab832893fc.jpg


Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4dIT1Wd
 
Sponsored Post

KEBIMBANGAN TERHADAP STAGFLASI A.S. MENINGKAT

img663233d313979.jpeg


Para penganalisis sekali lagi menyuarakan amaran mengenai masa depan ekonomi AS. Gabungan inflasi yang tinggi dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan menimbulkan kebimbangan mengenai senario stagflasi.

Kebimbangan timbul selepas laporan KDNK AS untuk suku pertama menunjukkan pertumbuhan ekonomi yang jauh di bawah jangkaan ekonom, sehingga mengecewakan para pelabur. Malah, data yang menunjukkan peningkatan harga pengguna AS gagal memberikan keyakinan kepada peserta pasaran. Menurut Business Insider, pembacaan seperti itu menunjukkan bahawa stagflasi sedang menghampiri. Fenomena ini dianggap lebih teruk berbanding kemelesetan kerana ia lebih sukar untuk dipulihkan. Stagflasi ekonomi tidak dapat diperbetulkan melalui pemotongan kadar faedah, seperti yang dinyatakan oleh pakar.

Kali terakhir Amerika Syarikat mengalami stagflasi adalah pada tahun 1970-an. Ia merupakan masa yang bergolak untuk ekonomi. Oleh demikian, tidak menghairankan bahawa ekonomi dan peserta pasaran mengeluarkan amaran, berusaha mengelakkan pengulangan senario suram ini.

Terutamanya, ekonomi AS berkembang pada kadar tahunan sebanyak 1.6% dalam suku pertama tahun 2024, jauh di bawah ramalan konsensus sebanyak 2.5% dan menurun daripada 3.4% yang kukuh pada suku keempat tahun 2023. Seperti yang dijangkakan, reaksi pasaran terhadap data KDNK AS adalah negatif dan mencetuskan jualan secara besar-besaran dalam saham.

Dalam situasi ini, para penganalisis menganggap bahawa Rizab Persekutuan AS akan terpaksa memotong kadar faedah secepat mungkin. Pada masa yang sama, pengawal selia perlu memperoleh keyakinan bahawa inflasi sedang menurun sebelum mereka mula melonggarkan dasar monetari.

Tanda-tanda lanjut mengenai pertumbuhan ekonomi yang melambat dan kenaikan harga akan menunjukkan permulaan stagflasi, keadaan yang menggabungkan pertumbuhan ekonomi yang stagnan dengan inflasi yang tinggi secara berterusan.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4bpenXe
 
ANALISIS TEKNIKAL PERGERAKAN HARGA INTRADAY PASANGAN MATA WANG KOMODITI NZD/USD, SELASA 21 MEI 2024

analytics664c0bf2151be.jpg


Walaupun pada carta 4 jam pasangan mata wang komoditi NZD/USD EMA 20 berada di atas EMA 50, yang menunjukkan bahawa pembeli masih mendominasi pasaran semasa, kemunculan sisihan antara pergerakan harga Kiwi dan penunjuk Stochastic Oscillator memberi petunjuk bahawa dalam masa terdekat NZD/USD berpotensi untuk diperbetulkan menjadi lemah, di mana tahap 0.6067 akan cuba diuji dan ditembusi ke bawah. Jika tahap ini berjaya ditembusi ke bawah, Kiwi akan meneruskan penurunannya ke tahap 0.6040 dan jika momentum dan volatiliti menyokong maka tahap 0.6001 akan menjadi sasaran seterusnya untuk dicapai, tetapi semua senario ini dapat menjadi tidak sah jika dalam perjalanannya ke sasaran ini tiba-tiba Kiwi menguat lagi sehingga ia menembusi di atas tahap 0.6133.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3yr7q9n
 
RAMALAN BAGI USD/JPY PADA 21 MEI 2024

Semalam, dolar mendominasi yen dengan kenaikan sebanyak 60 mata, melepasi tahap sasaran 155.75 dan tahap Fibonacci 50% (156.03). Kini, harga sedang bergerak ke tahap Fibonacci 61.8% pada 157.00.

analytics664c095bbb243.jpg


Namun, satu faktor yang membimbangkan adalah kelemahan osilator Marlin. Garis isyaratnya baru sahaja memasuki kawasan positif dan telah mula bergerak mendatar. Ini mungkin mengulangi corak yang berlaku pada 9 hingga 15 Mei (ditandai dengan sebuah segi empat tepat pada carta osilator). Harga mempunyai peluang yang baik untuk jatuh, dan kita akan mengetahui sama ada ini akan berlaku dari tahap 157.00 atau 158.00.

Pada carta 4 jam, harga telah mengukuh di atas garis imbangan dan garis indikator MACD, sementara osilator Marlin telah mengukuh dalam wilayah kenaikan dan terus menaik. Perhatikan bahawa semalam, harga telah naik dari garis MACD (anak panah), jadi terdapat peluang tinggi bahawa harga akan mencapai tahap sasaran 157.00.

analytics664c094cb214c.jpg


Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4dPu0Zx
 
KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF JPMORGAN BIMBANG BAHAWA EKONOMI A.S. MUNGKIN KEMBALI KEPADA STAGFLASI SEPERTI PADA TAHUN 1970-AN

img66338fbb9ccd3.jpg


Setelah menilai pelbagai petunjuk ekonomi, pakar semakin melihat risiko yang mendatang bagi Amerika Syarikat, mengingatkan tentang kemungkinan kejatuhan, kemelesetan yang akan datang, atau bahkan kegagalan pertumbuhan. Walau bagaimanapun, ekonomi Amerika kekal teguh, menentang ramalan negatif.

CEO JPMorgan Chase, Jamie Dimon, adalah antara mereka yang mempunyai pandangan pesimistik. Beliau bimbang bahawa ekonomi AS mungkin mengalami keadaan stagflasi yang dilihat pada tahun 1970-an. "Ya, saya fikir ada kemungkinan itu boleh berlaku lagi," kata Dimon.

Ketua bank pelaburan itu menonjolkan beberapa faktor yang mendominasi ekonomi pada masa itu. Secara khusus, beliau menggariskan stagflasi, keadaan yang dicirikan oleh kombinasi pertumbuhan ekonomi yang stagnan dan inflasi yang tinggi.
Sebelum ini, penganalisis di JPMorgan Chase telah mengingatkan tentang risiko yang mengancam kestabilan ekonomi Amerika. Pakar bimbang bahawa inflasi mungkin meningkat lagi. Selain itu, perkembangan lanjut dalam dasar monetari Rizab Persekutuan masih belum pasti. Menurut Dimon, bank pusat AS bersedia untuk pelbagai kadar faedah, dari 2% hingga 8% atau lebih tinggi lagi, jika perlu untuk memerangi stagflasi.

Pada masa yang sama, Pengerusi Fed, Jerome Powell, dan beberapa pembuat dasar lain baru-baru ini telah menggariskan pendirian mereka mengenai kadar faedah. Mereka mengakui bahawa kadar utama mungkin kekal tinggi lebih lama daripada yang dijangkakan dalam menghadapi inflasi yang degil di Amerika Syarikat.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/4bMkXXr
 
RAMALAN UNTUK PASANGAN EUR/USD PADA 23 MEI 2024

Semalam, pasaran menunjukkan selera risiko yang berkurangan - indeks saham S&P 500 jatuh sebanyak 0.27%, dan indeks dolar meningkat sebanyak 0.29%. Kini, euro mempunyai tiga pilihan perkembangan jangka pendek:

analytics664eb41abf8bd.jpg


1.Pertumbuhan berterusan ke tahap sasaran 1.0905, membentuk perbezaan yang ditandakan oleh garis putus-putus pada carta osilator.

2.Pertumbuhan akan terhad kepada sempadan atas saluran harga menurun baru pada tanda 1.0878 semata-mata untuk mengesahkan kesahihannya dan kemudian pembalikan ke bawah dari situ.

3.Penurunan ke garis dalam masa terdekat saluran baru pada tahap 1.0774 untuk mengesahkan kesahihan dan ketepatan garis ini serta keseluruhan saluran.

Selain itu, perlu diambil perhatian bahawa garis MACD semakin menghampiri tahap 1.0774. Oleh itu, harga mesti mengukuh di bawah tahap ini untuk euro kembali menjadi trend menurun. Sehingga itu, harga boleh berkelakuan dengan pelbagai cara - membentuk flag, pennant, double top, dan sebagainya. Namun, terdapat kebarangkalian 55% bahawa pembetulan memuncak pada 16 Mei.

analytics664eb425f1f0b.jpg


Pada skala empat jam, harga telah ditutup di bawah garis keseimbangan dan indikator MACD, dan osilator Marlin semakin mendalam ke wilayah trend menurun. Garis MACD sendiri mula kembali ke bawah. Trend sedang menurun, mengesahkan kemungkinan pembalikan yang telah berlaku. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak menghalang harga daripada merumitkan pergerakan mendatar.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3Kct2ZF
 
RAMALAN UNTUK PASNAGAN USD/JPY PADA 23 MEI 2024

Pasangan USD/JPY telah menghampiri tahap Fibonacci 61.8% (157.00) pada carta harian. Garis isyarat Marlin oscillator enggan menaik dan kekal mendatar, tepat di atas garis sifar. Harga berpotensi untuk mencapai 158.00, tetapi terdapat juga kebarangkalian tinggi berlakunya pembalikan menurun di bawah 155.75 dari tahap semasa.

analytics664eb2e8004dc.jpg


Pada carta empat jam, Marlin oscillator juga "enggan menaik," tetapi tiada corak pembalikan tradisional yang telah terbentuk, yang mengesahkan bahawa harga masih mempunyai potensi untuk mengukuh. Potensi ini hanya dapat disahkan jika harga menyatu di atas tahap 157.00.

analytics664eb2f646c39.jpg


Jika pasaran tidak menerima berita negatif yang tidak dijangka dan potensi pertumbuhan berakhir, yen cenderung untuk melonjak dalam pergerakan mendatar dalam julat tahap Fibonacci 156.03–157.00, di mana ia mungkin membentuk beberapa corak pembalikan harga.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3wLXfvE
 
ALIRAN KELUAR RIZAB EMAS AKAN MEMBERI KESAN KEPADA USD

Aliran keluar rizab emas mungkin akan memberi kesan kepada USD


Pihak berkuasa Amerika Syarikat sedang berwaspada. Wakil-wakil utama dari banyak negara sedang menarik balik rizab asing mereka dari negara tersebut. Ini merupakan tamparan serius terhadap dolar AS. Beberapa negara telah kehilangan kepercayaan terhadap AS menyusul kenyataan tentang pengambilalihan rizab mata wang Rusia yang dibekukan di Barat. Menurut Houston Post, dalam beberapa bulan terakhir, beberapa negara Afrika dan Timur Tengah telah mula menarik balik rizab emas mereka dari Amerika Syarikat. Alasannya adalah kebimbangan mengenai kestabilan ekonomi AS dan kebolehpercayaannya berkenaan dengan keselamatan aset. Nigeria, Afrika Selatan, Ghana, Senegal, Kamerun, Algeria, Mesir, dan Arab Saudi mencatatkan penarikan rizab pertukaran emas. Tindakan negara-negara ini menjejaskan masa depan dolar AS sebagai mata wang rizab utama dunia, menurut analis. Houston Post menulis bahawa situasi seperti itu merosakkan dominasi dolar dan secara beransur-ansur memusnahkannya. Trend ini menunjukkan peralihan yang signifikan dalam kitaran ekonomi global. Dalam konteks ini, skeptisisme terhadap dolar AS sebagai mata wang perlindungan yang tradisional dan institusi kewangan AS semakin meningkat di seluruh dunia. Keputusan untuk memulangkan semula rizab emas menunjukkan pengukuhan trend negatif. Ramai negara serius bimbang tentang masa depan ekonomi Amerika Syarikat. Faktor pendorong di sebalik sentimen ini adalah tingkah laku terlalu permisif AS berkaitan dengan kewangan negara lain. Dalam konteks ini, semakin banyak negara kehilangan kepercayaan terhadap sistem kewangan AS. Para analis menduga bahawa penarikan rizab emas boleh dianggap sebagai bantahan terhadap dominasi AS. Penolakan untuk meletakkan dana di bank-bank Amerika sememangnya merupakan cara yang lebih berkesan untuk melawan dolar daripada usaha BRICS sebelumnya yang bertujuan mengurangkan ketergantungan terhadap dolar.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3QZv3MS
 
RAMALAN UNTUK AUD/USD PADA 24 MEI 2024

Pada hari Khamis, bersamaan dengan penurunan indeks saham, harga komoditi eksport utama Australia, termasuk tembaga dan bijih besi, juga turun. Akibatnya, percubaan awal pasangan AUD/USD untuk memulakan pergerakan menaik gagal, dan penawaran ditutup dengan penurunan sebanyak 11 pip.

analytics665000b5ec543.jpg


Pada carta harian, adalah jelas bahawa bayang-bayang atas graf lilin menguji tahap pertengahan 0.6651, tetapi pada akhirnya hari ditutup sepenuhnya di bawah tahap sasaran 0.6627. Garis isyarat osilator Marlin cuba menolak masuk ke dalam kawasan trend menurun. Marlin kemungkinan besar akan berjaya, dan harga akan mendapat insentif untuk menguji sokongan terdekat pada 0.6552 – garis MACD.

analytics665000bfb8950.jpg


Pada carta 4 jam, harga juga telah mengukuh di bawah tahap sokongan 0.6627, yang kini menjadi rintangan. Garis MACD dan garis imbangan telah berpaling ke bawah, menunjukkan bahawa trend jangka pendek dan sederhana telah beralih ke penurunan. Osilator Marlin terus bergerak lebih dalam ke dalam kawasan trend menurun. Kami menjangkakan harga akan mencapai sasaran pertama pada 0.6552. Pengukuhan harga di bawah tahap ini akan membuka pergerakan ke sasaran kedua pada 0.6480 – tahap sokongan yang kuat sejak awal tahun.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3Vf0SU8
 
YEN MUNGKIN TELAH MELAKUKAN PEMBALIKAN JANGKA PANJANG: TINJAUAN USD/JPY

Aktiviti perniagaan di Jepun berkembang pada kadar terpantas dalam hampir setahun, menunjukkan bahawa pertumbuhan ekonomi mungkin pulih pada suku kedua selepas penurunan dalam tiga bulan pertama tahun ini. Walau bagaimanapun, tekanan inflasi terus berkurangan, menimbulkan keraguan tentang kemampuan Bank of Japan (BOJ) untuk terus menaikkan kadar tanpa menyebabkan ekonomi kembali ke deflasi.

Indeks PMI komposit awal Jibun Bank Jepun meningkat kepada 52.4 pada bulan Mei, menandakan pertumbuhan aktiviti terpantas sejak Ogos 2023.

analytics664f3bb1b4d59.jpg


Pada masa yang sama, pemulihan keseluruhan disertai dengan penurunan kos pengeluaran, dan kenaikan harga produk telah perlahan. Menurut S&P Global, ini menandakan "tekanan inflasi yang lebih perlahan dalam ukuran rasmi." Hanya sejam selepas laporan itu dikeluarkan, BOJ mengumumkan bahawa pembelian bon kerajaan Jepun akan kekal tidak berubah dalam operasi akan datang, menahan diri daripada membuat pengurangan selanjutnya. Awal bulan ini, pasaran menjangkakan BOJ akan menaikkan kadar dan mengurangkan pembelian bon, jadi berita ini mewakili pembalikan ramalan sebelumnya, dengan itu meningkatkan tekanan penurunan harga pada yen.

Indeks Harga Pengguna (CPI) kebangsaan bagi April dijadualkan akan dikeluarkan pada malam Khamis, dan inflasi teras dijangka menurun dari 2.6% kepada 2.2%. Jika data menghampiri ramalan, pasangan USD/JPY mungkin meningkat, kerana kebarangkalian kenaikan kadar BOJ di tengah-tengah kelemahan inflasi menjadi lebih rendah.

Posisi jual bersih JPY telah menurun kepada -10.5 bilion, menandakan penurunan untuk tiga minggu berturut-turut. Walaupun begitu, kedudukan spekulatif tetap kukuh menurun, dan masih terlalu awal untuk mengharapkan pembalikan jangka panjang. Harga berada di bawah purata jangka panjang dan sedang menurun.

Kemungkinan pasangan USD/JPY membentuk paras tertinggi jangka panjang pada 160.20 pada 29 April semakin meningkat. Pasangan ini berhenti meningkat disebabkan oleh campur tangan mata wang yang kuat oleh BOJ (dilaporkan melibatkan $60 bilion). Walau bagaimanapun, dalam tiga minggu kebelakangan ini, hasil bon Jepun 10 tahun telah menghampiri 1%, mencerminkan penilaian semula pasaran terhadap prospek pertumbuhan kadar faedah pada masa hadapan.

analytics664f3bbc04b38.jpg


Kami menjangkakan pasangan ini akan membuat pembalikan sebelum ia menghampiri paras 160, oleh yang demikian, strategi paling munasabah pada tahap ini adalah menjual ketika harga naik dengan jangkaan pembalikan jangka panjang. Sasaran terdekat adalah pada 153.40/60, dengan paras rendah tempatan pada 151.78. Pengukuhan di bawah paras ini akan mengukuhkan sentimen penurunan harga.

Maklumat lanjut: https://ifxpr.com/3wRIc3B
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.09205
USD / JPY
157.855
GBP / USD
1.29776
USD / CHF
0.89522
USD / CAD
1.36465
EUR / JPY
172.385
AUD / USD
0.67670

CG Sponsors
Back
Top
Log in Register