format dan virtual memory

CG Sponsors




Mr. Azli

Fun Poster
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
1. aku bnyk download filem format mkv....aku simpan dlm satu external hd wd 250gb....filem tu semua dah sampai 200gb .baru dlm seminggu nih bila aku klik kat file filem yg disimpandlm hd tu....tak bleh main kat vlc....ada msg kat icon tray sebelah kanan bawah monitor aku....dia kata virtual memory is to low....aku dah set virtual memory bagi besar kat control panel>system>advanced>perfomance>setting.....tapi tak bleh gak la mainfilem tu.....camna ha....sapa bleh tolong nih?

2. pc aku ader 3 partition c,d n e.....c aku guna untuk masuk program files....d dan e kosong...tapi bila nak format d n e...tak bleh plak....dia kater ader benda dlm tu yg digunakan oleh windows.tgk pada free space dan jumlah space sebenar mmg ader gap...2 gb lebih.....cth total size 56.2gb tapi free space cuma 54.8gb....aku dah cek dlm partitiontu....tak dak apa pun....dah run disk cleanup punmasih ada jugak gap tu....tolong aku?
 
Sponsored Post

ejus

Active+ Member
Joined
Jun 25, 2007
Messages
2,536
Reaction score
0
Points
20
hehehe..kita tunggu pakar dalam bidang nie
 

rajautara

Super Active Member
Joined
Jul 12, 2007
Messages
9,887
Reaction score
13
Points
65
setakat yg boleh membantu dan apa yg aku paham.

1. aku bnyk download filem format mkv....aku simpan dlm satu external hd wd 250gb....filem tu semua dah sampai 200gb .baru dlm seminggu nih bila aku klik kat file filem yg disimpandlm hd tu....tak bleh main kat vlc....ada msg kat icon tray sebelah kanan bawah monitor aku....dia kata virtual memory is to low....aku dah set virtual memory bagi besar kat control panel>system>advanced>perfomance>setting.....tapi tak bleh gak la mainfilem tu.....camna ha....sapa bleh tolong nih?
set kan virtual memori yg kat dlm external tu.. pastu pilih let the system choose the best. jgn masukkan value.


2. pc aku ader 3 partition c,d n e.....c aku guna untuk masuk program files....d dan e kosong...tapi bila nak format d n e...tak bleh plak....dia kater ader benda dlm tu yg digunakan oleh windows.tgk pada free space dan jumlah space sebenar mmg ader gap...2 gb lebih.....cth total size 56.2gb tapi free space cuma 54.8gb....aku dah cek dlm partitiontu....tak dak apa pun....dah run disk cleanup punmasih ada jugak gap tu....tolong aku?

mungkin ada virus kat dlm d n e. try delete file tu dulu. klu takleh cara biasa try masuk command prompt, delete dari situ.
__________________
 

Mr. Azli

Fun Poster
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
trima kasih utk respon semua....

rajautara.....

1. aku dah set virtual memory tu macam macam cara.....masuk value...tyak masuk....biar system set value...still tak bleh ler....

2. camna nak guna dos utk format partitiontu...tolong bagi detail...step by step pls.
 

rajautara

Super Active Member
Joined
Jul 12, 2007
Messages
9,887
Reaction score
13
Points
65
trima kasih utk respon semua....

rajautara.....

1. aku dah set virtual memory tu macam macam cara.....masuk value...tyak masuk....biar system set value...still tak bleh ler....

2. camna nak guna dos utk format partitiontu...tolong bagi detail...step by step pls.
1. setkan virtual memory tuk external hardisk tu.. lagi satu hardisk tu dah penuh sgt, kene delete certain file biasanya kene ada free space dlm 10%
2. bukan nak format guna dos, tapi nak delete file yg ada kat situ dlm dos..

harap membantu:D
 

akuler

Fun Poster
Joined
Nov 13, 2006
Messages
638
Reaction score
13
Points
15
ko buat paging file/virtual memory/swap kat drive d dan e ko ker?
kalo ader buat memang xleh format pasal OS tgah gune ko nyer virtual memory.
name virtual memory tuk windows ialah pagefile.sys
 

Mr. Azli

Fun Poster
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
aku dah setkan virtual memory utk semua harddisk dan partition dlm tu sebelum ni....tapi tak bleh gak.pc aku ader 3 partition....aku ader dua hd wd 250gb dan maxtor one touch 250gb.yang maxtor tak dak masalah.maxtor pun dah lebih dari 200gb aku isi....siri tv, lagu lagu karaoke dan mp3.

aku ler.....aku dah setkan no paging file pun ta bleh gak bukak dan main filem tu.

sapa tau cara nak format partition guna dos command.....aku nak format guna dos jer.....
 

bedul

Active Member
Joined
Nov 7, 2008
Messages
1,525
Reaction score
21
Points
25
acu try hok ni pulok tengok jadi kedok...

klik kanan my komputer

klik manage




klik kanan partition yg nak format

 
Sponsored Post
Top
Log in Register