Forex Gold / Silver (istilah baru kot)

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.19161
USD / JPY
108.354
GBP / USD
1.38353
USD / CHF
0.93071
USD / CAD
1.26541
EUR / JPY
129.116
AUD / USD
0.76865

CG Sponsors




tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
Salam... mungkin ini salah kot.... tapi harap dapat membantu dan kalau boleh jangan ada perbincangan yang bukan-bukan kat sini yang penting step by step.. ok untuk untuk tidak memanjangkan cerita sebenar selalu yang korang dok main forex matawang dan banyak journal dah ada.. cuma ada sorang jer yang citer pasal trading emas ala forex.. namun page nya dah panjang sangat.. selaku newbies memang susah nak fahamkan tertutama term2 yang digunakan.. so dengan cara ini mungkin kita boleh ajar bagaimana newbies ini berminat nak buat trade gunakan emas... harap otai2 boleh beri tunjuk ajar...

1. Apakah persediaan yang perlu ada ?
2. Apakah sistem yang perlu ada ?
3. Berapakah modal permulaan perlu ada..?
4. Nak letak duit tu kat mana?
5. Bagaimana nak buat trading?
6. Analisis untuk prediction?
7. Untung rugi kiraannya camner?
8. nak sandarkan gold dengan matawang apa yer..

dan macam2 lagi...

segala makulmat akan tok updatekan kat depan... :D
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
takder yang boleh ajau ker...;)
 

manisan

Active Member
Joined
Jun 2, 2009
Messages
1,677
Reaction score
197
Points
33
nie namanya..metals trading...ada stocks trading...ada index trading, currencies trading...commodities trading....etc..etc..
 

fzlik

Super Active Member
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
Salam... mungkin ini salah kot.... tapi harap dapat membantu dan kalau boleh jangan ada perbincangan yang bukan-bukan kat sini yang penting step by step.. ok untuk untuk tidak memanjangkan cerita sebenar selalu yang korang dok main forex matawang dan banyak journal dah ada.. cuma ada sorang jer yang citer pasal trading emas ala forex.. namun page nya dah panjang sangat.. selaku newbies memang susah nak fahamkan tertutama term2 yang digunakan.. so dengan cara ini mungkin kita boleh ajar bagaimana newbies ini berminat nak buat trade gunakan emas... harap otai2 boleh beri tunjuk ajar...

1. Apakah persediaan yang perlu ada ?
2. Apakah sistem yang perlu ada ?
3. Berapakah modal permulaan perlu ada..?
4. Nak letak duit tu kat mana?
5. Bagaimana nak buat trading?
6. Analisis untuk prediction?
7. Untung rugi kiraannya camner?
8. nak sandarkan gold dengan matawang apa yer..

dan macam2 lagi...

segala makulmat akan tok updatekan kat depan... :D
aku newbie jer. meh sini aku jawab.

1.persediaan ialah platform, pc/laptop dan internet, emosi, sedikit ilmu trade, akaun yg ada duit dan korang tambahlah sendiri.
2.sistem yg perlu ada pakai candlestick jer line chart pun boleh, apa2 chart pun boleh
3.modal rasanya 500usd ok. tapi bersedia untuk topup lg 500usd dan 500usd lg. mungkin paling banyak pun sampai 2000usd. jgn risau topup byk2 pun tak habis duit tu.
4.letakla kat broker yg diyakini.
5.buy jer jgn sell. jangan byk2 1sen cukup. kalau dan expert bolehla sell. kalau tak jgn gatal2 nak sell.
6.prediction senang jer. anggap dia naik jer. tak payah indicator.
7.ambik untung setiap 2000 pip. kalau turun 2000 pip buy lagi. turun lagi buy lagi.
8.kalau nak tengok matawang. tgklah usd. kalau usd turun maknanya emas naikla.

silver kenaikan lbh kurang 70%setahun. emas lbh kurang 25%. kalau nak selamat trade silver jer. spread tak byk. kalau turun pun sikit jer. 500usd tu insyalah paling2 pun tak sampai pun 50% kalu dia turun. tapi jgnla 2000pip. mungkin 50pip atau 100 ok. sejarah menunjukkan dari zaman duit belum wujud sampai skrg emas tak pernah turun. retracement perkara biasa. try bukak chart gold monthly dari dulu naik jer. retracement dalam rekod ialah 35000 pip. tahun berapa dh tak ingat. rasnaya gold spot lebih untung dari fizikal gold
 
Last edited:

abu85

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 31, 2008
Messages
30,147
Reaction score
453
Points
131
aku newbie jer. meh sini aku jawab.

1.persediaan ialah platform, pc/laptop dan internet, emosi, sedikit ilmu trade, akaun yg ada duit dan korang tambahlah sendiri.
2.sistem yg perlu ada pakai candlestick jer line chart pun boleh, apa2 chart pun boleh
3.modal rasanya 500usd ok. tapi bersedia untuk topup lg 500usd dan 500usd lg. mungkin paling banyak pun sampai 2000usd. jgn risau topup byk2 pun tak habis duit tu.
4.letakla kat broker yg diyakini.
5.buy jer jgn sell. jangan byk2 1sen cukup. kalau dan expert bolehla sell. kalau tak jgn gatal2 nak sell.
6.prediction senang jer. anggap dia naik jer. tak payah indicator.
7.ambik untung setiap 2000 pip. kalau turun 2000 pip buy lagi. turun lagi buy lagi.
8.kalau nak tengok matawang. tgklah usd. kalau usd turun maknanya emas naikla.

silver kenaikan lbh kurang 70%setahun. emas lbh kurang 25%. kalau nak selamat trade silver jer. spread tak byk. kalau turun pun sikit jer. 500usd tu insyalah paling2 pun tak sampai pun 50% kalu dia turun. tapi jgnla 2000pip. mungkin 50pip atau 100 ok. sejarah menunjukkan dari zaman duit belum wujud sampai skrg emas tak pernah turun. retracement perkara biasa. try bukak chart gold monthly dari dulu naik jer. retracement dalam rekod ialah 35000 pip. tahun berapa dh tak ingat. rasnaya gold spot lebih untung dari fizikal gold
best penerangan ini,,,tertarik dgn silver ni pun akan naik jugak ker seperti emas...
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,651
Reaction score
693
Points
161
aku newbie jer. meh sini aku jawab.

1.persediaan ialah platform, pc/laptop dan internet, emosi, sedikit ilmu trade, akaun yg ada duit dan korang tambahlah sendiri.
2.sistem yg perlu ada pakai candlestick jer line chart pun boleh, apa2 chart pun boleh
3.modal rasanya 500usd ok. tapi bersedia untuk topup lg 500usd dan 500usd lg. mungkin paling banyak pun sampai 2000usd. jgn risau topup byk2 pun tak habis duit tu.
4.letakla kat broker yg diyakini.
5.buy jer jgn sell. jangan byk2 1sen cukup. kalau dan expert bolehla sell. kalau tak jgn gatal2 nak sell.
6.prediction senang jer. anggap dia naik jer. tak payah indicator.
7.ambik untung setiap 2000 pip. kalau turun 2000 pip buy lagi. turun lagi buy lagi.
8.kalau nak tengok matawang. tgklah usd. kalau usd turun maknanya emas naikla.

silver kenaikan lbh kurang 70%setahun. emas lbh kurang 25%. kalau nak selamat trade silver jer. spread tak byk. kalau turun pun sikit jer. 500usd tu insyalah paling2 pun tak sampai pun 50% kalu dia turun. tapi jgnla 2000pip. mungkin 50pip atau 100 ok. sejarah menunjukkan dari zaman duit belum wujud sampai skrg emas tak pernah turun. retracement perkara biasa. try bukak chart gold monthly dari dulu naik jer. retracement dalam rekod ialah 35000 pip. tahun berapa dh tak ingat. rasnaya gold spot lebih untung dari fizikal gold
sandarkan kenyataan nie dgn fakta
not written but by charts
 
Last edited:

fzlik

Super Active Member
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
best penerangan ini,,,tertarik dgn silver ni pun akan naik jugak ker seperti emas...
silver lg cepat naik dari emas. yg best nya dia turun sikit. kalau banyak duit dan tak suka beli gadai beli gadai. belilah silver fizikal. emas kalau turun boleh tahan gak. pendek citer kalau trade gold spot kalau tak cukup duit ada potensi margin call.
 

fzlik

Super Active Member
Joined
Jun 7, 2010
Messages
8,199
Reaction score
856
Points
111
sandarkan kenyataan nie dgn fakta
not written but by charts
faktanya senang jer. pergi buka chart kat mana2 plat form. pastu kira sendiri. kira sebulan punya chart. kalau tak puas hati kira setahun. kalau tak puas hati lg kira 10thn punya chart. kira sendirilah untung ke rugi?
 

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,212
Reaction score
830
Points
176
bagus penerangan tuan fzlik... untuk newbies nak bukak akaun pun tak reti..;) kat mana nak letak duit... huhuhu.. kena nuntut ngan atlantis pulak...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register