Flashing Candy diharam

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
KUALA LUMPUR 10 Feb. - Kementerian Kesihatan melarang sebarang penjualan atau import gula-gula Flashing Candy dari China yang mempunyai mentol bercahaya di dalamnya.

Menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, gula-gula keluaran Zhaoqing Kidstar Toys Manufactory Ltd. itu boleh membahayakan sesiapa sahaja yang memakannya kerana mempunyai mentol LED (Light Emission Diode).

"Mentol bercahaya itu disalut dengan gula-gula dan sekiranya mentol tersebut pecah serta tertelan oleh mereka yang memakannya, ia boleh menyebabkan kecederaan dan seterusnya membahayakan kesihatan," katanya dalam satu kenyataan akhbar.

Gula-gula Flashing Candy mempunyai empat jenis perisa iaitu Kidsmania Pirate Flash Pop, Kidsmania Blink Pop, Kidsmania Baby Flash Pop dan Kidsmania Flash Pop Mini yang setiap satunya mengandungi mentol.

Tiong Lai berkata, kerajaan tidak akan membenarkan import atau jualan sebarang produk makanan berbahaya kepada kesihatan termasuk memberi amaran kepada pengimportnya.

"Kementerian meletakkan produk tersebut dan juga produk lain yang mempunyai ciri-ciri sama pada tahap 'pemeriksaan empat' menerusi sistem maklumat keselamatan makanan Malaysia (FoSIM) dan ini bermakna, ia tidak dibenarkan masuk ke negara ini.

"Kami juga telah memberi amaran kepada pengimport dan ejen makanan untuk tidak mengimport produk tersebut," katanya.

"Sementara di pasaran domestik pula, pemantauan dijalankan bagi memastikan tiada produk seperti itu di pasaran,'' katanya.

Tambah Tiong Lai, mana-mana pihak yang terlibat dalam pengimportan, penyimpanan, penyediaan, pengedaran dan penjualan produk-produk yang membahayakan kesihatan boleh didakwa di bawah Seksyen 13 (1), Akta Makanan 1983.

Katanya, jika sabit kesalahan, mereka boleh didenda tidak lebih RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya sekali.

Tiong Lai berkata, bagaimanapun, setakat ini kementerian belum menerima sebarang aduan mengenai kecederaan disebabkan oleh produk berkenaan.

Beliau turut menasihati para penjual supaya melaporkan kepada Pejabat Kesihatan Daerah ataupun Jabatan Kesihatan Negeri sekiranya produk berkenaan ada dalam simpanan mereka.

Maklumat mengenai keselamatan makanan di negara ini boleh didapati dengan melayari laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di alamat http://fsq.moh.gov.my.
 
Sponsored Post

Cuppy Cakes

Legendary Member
Joined
Sep 16, 2008
Messages
12,140
Reaction score
35
Points
120
baik letak racun terus dlm gula2 tu...

ape la letak LED....:(scam
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
gula2 getah kott...bkn utk dtelan....
 

roBUST

Banned
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
x pernh jumpe pn splashing candy ni..summer splash pernah ler jumper :))
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
ni ha gambar die rasanyeee..

mmg menakutkan klo nak makan..


 

lutttfi

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Dec 26, 2007
Messages
7,423
Reaction score
58
Points
70
ni ha gambar die rasanyeee..

mmg menakutkan klo nak makan..


mase kecik lu penah makan..
tp xtaw la plak ader mentol..

dulu name cokelat nie push pop ke ape~
 

theBLOGGERboy

Super Active Member
Joined
Aug 21, 2009
Messages
7,437
Reaction score
30
Points
70
waaaaa anak kakak aq penah makan gula nie baru2 nie...
sempat gak aku sepam skit...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register