BTC USD 60,995.4 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Firma hartanah gergasi China, Evergrande, dibebani hutang

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721
China's Evergrande has bought itself a lifeline by agreeing to make a $36 million dollar interest payment due to domestic lenders on Thursday. That was enough to calm global markets that have been rocked this week by the Chinese property giant's debt crunch. And more importantly, it buys Evergrande some time to find a way out of a full-on collapse that could wreak havoc on the Chinese economy.




Evergrande debt crisis: Chinese developer stops paying some staff, suppliers​


 
Last edited:
Sponsored Post

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721

As investors latch on to Evergrande's fallout, JPM warns the bigger problem is China as a whole​



 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
19,255
Reaction score
2,882
Points
201
Krisis hutang Evergrande heret turun Bursa Malaysia

Kumpulan hartanah China, Evergrande Group - Foto AFP
Kumpulan hartanah China, Evergrande Group - Foto AFP
KUALA LUMPUR: Indeks utama Bursa Malaysia susut ketika dagangan ditutup petang ini berikutan sentimen pasaran yang lemah dan kekurangan pemangkin belian.

Menurut peniaga, pelabur terus bimbang dengan krisis hutang kumpulan hartanah China, Evergrande Group dan impaknya kepada pasaran global.

Pada jam 5 petang, indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 1.42 mata atau 0.09 peratus kepada 1,529.02 berbanding paras penutupan petang Selasa iaitu 1,530.44.

Indeks utama yang dibuka rendah 5.81 mata kepada 1,524.63, bergerak antara 1,520.71 dan 1,529.79 di sepanjang sesi urus niaga hari ini.

Bagaimanapun, pergerakan harga di pasaran positif dengan kaunter untung mengatasi rugi 584 berbalas 382 manakala 436 kaunter tidak berubah, 870 tidak diniagakan dan lima yang lain digantung.

Jumlah dagangan merosot kepada 4.12 bilion unit bernilai RM3.16 bilion daripada 4.72 bilion unit bernilai RM2.86 bilion.

Naib Presiden Penyelidikan Ekuiti Rakuten Trade Sdn Bhd, Thong Pak Leng, berkata pelabur juga bimbang akan pertemuan Rizab Persekutuan (Fed) AS pada hari Selasa dan Rabu, yang mungkin akan mengesahkan rancangannya untuk mengurangkan sokongan terhadap ekonomi AS tahun ini.

"FBM KLCI nampaknya disokong dengan baik pada paras 1,520, oleh itu kami berpendapat pengumpulan saham akan berterusan. Untuk minggu ini, kami menjangkakan indeks akan terus bergerak secara mendatar dengan tahap sokongan 1,520 sementara halangan pada 1,550," katanya kepada Bernama.

Dalam kalangan saham berwajaran tinggi, Maybank naik lima sen kepada RM8.10, Public Bank menambah satu sen kepada RM4.04, Petronas Chemicals meningkat sembilan sen kepada RM8.05, TNB turun satu sen kepada RM9.81 dan Hong Leong Bank susut 14 sen kepada RM18 .46.

Bagi saham aktif, Bintai Kinden menokok lapan sen kepada 65 sen, Binasat lebih tinggi 7.5 sen pada 43 sen, Opcom melonjak 29.5 sen kepada RM1.11, Fintec tidak berubah pada dua sen, Pasukhas turun satu sen kepada 6.5 sen dan KNM susut dua sen kepada 23 sen.

Di papan indeks, Indeks FBM Emas mengukuh 10.71 mata kepada 11,222.11, Indeks FBMT 100 meningkat 5.68 mata pada 10,937.46, dan Indeks FBM Emas Syariah menambah 45.79 mata kepada 12,243.67.

FBM 70 meningkat 69.43 mata kepada 14,906.93, sementara FBM ACE mengembang 111.93 mata kepada 7,107.55.

Mengikut sektor, Indeks Perladangan turun 10.10 mata kepada 6,274.72, Indeks Produk dan Perkhidmatan Industri menambah 1.74 mata kepada 198.22, dan Indeks Perkhidmatan Kewangan turun 100.34 mata kepada 15,153.86.

Jumlah dagangan di Pasaran Utama turun kepada 2.61 bilion saham bernilai RM2.72 bilion daripada 2.95 bilion saham bernilai RM2.54 bilion pada Selasa.

Perolehan waran turun kepada 222.76 juta unit, bernilai RM25.46 juta daripada 323.43 juta unit bernilai RM58.31 juta semalam.

Jumlah dagangan di Pasaran ACE menyusut kepada 1.26 bilion unit bernilai RM416.51 juta daripada 1.42 bilion unit bernilai RM264.18 juta.

Kaunter produk dan perkhidmatan pengguna menguasai 360.29 juta saham yang diniagakan di Pasaran Utama, produk dan perkhidmatan industri (873.52 juta), pembinaan (89.24 juta), teknologi (379.74 juta), SPAC (sifar), perkhidmatan kewangan (42.47 juta), hartanah (205.74 juta), perladangan (22.81 juta), REIT (19.07 juta), dana tertutup (5,000), tenaga (331.59 juta), penjagaan kesihatan (96.74 juta), telekomunikasi dan media (78.93 juta), pengangkutan dan logistik (89.74 juta ) dan utiliti (16.85 juta).

-BERNAMA
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721

Chinese homebuyers are caught in the middle of Evergrande debt crisis​



China Tells Evergrande to Avoid Bond Default​


 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
42,304
Reaction score
1,438
Points
201
atas sbb ape kes evegrande ni leh jd isu kewangan global? arituh kapal kontena evegreen sekat terusan suez... pun jd isu global.. evegrande+evergreen.. done konspirasi
 

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,721
Reaction score
517
Points
81
Tp ikut sejarah la China bkn pernah menjajah negara luaq selain negara china sendiri, nie tun yg kata, yg suka jajah ngn jarah nie org barat ja....lain la ada watak mcm Genghis Khan....tp dia buka cina dia monggol tp kuasai china dia pi hentam negara lain....yg tu aku percaya....

Persoalan ni jawapan (pada pendapat aku) adalah Ya dan Tidak.


Pertama, China zaman dahulu pecah kepada banyak negara kecil. Unity China pertama tercapai bila Maharaja Qin berjaya menyatu padukan 'warring states' pada waktu itu menjadi sebuah negara China yang diketahui umum sekarang. Dari sudut ini, China memang tak pernah takluk mana-mana negara kerana dari dahulu pun mereka sibuk dengan peperangan sesama sendiri mereka. Bahasa mudah, ada banyak China dalam China. Qin takluk Wei. Wei perang dengan Zhao. Pusing2 takluk jajah sesama sendiri waktu tu.

Part ni seronok kalau baca manga Kingdom. Cerita macam mana Emperor Qin (dari budak) dengan member dia Shin (dalam sejarah sebenar China bernama Li Xin.. salah seorang Great General of Heaven.. semua ada 6 orang). Serius seronok. Aku dah lama tinggal era manga ni tapi manga Kingdom satu-satunya yang aku masih baca sampai sekarang dan 80% accuracy dengan sejarah sebenar (cuma nama diubah sebab nak gembirakan hati reader manga yang majoriti fans of Japanese culture).

Kedua, dari sudut historical sendiri (boleh di debatkan lagi bergantung kepada professor sejarah mana yang kita rujuk).. sebenarnya statement China tak pernah menjajah negara luar ini tak berapa tepat.

Dalam sebulan sudah, Astro ada bagi tayangan free Kix, TVN dan lain-lain channel. Sekitar 2 pagi (nak jadi cerita aku tengah buat kerja sambil bukak tv) ada satu filem Korea lakonan Son Ye-Jin (dia ni jer la pun yang aku kenal dalam filem tu). Ceritanya... ada satu plak maharaja china ni dihantar ke kerajaan Joseon (Kerajaan silam Korea) hilang dalam perut ikan paus. Filem tu dari mula sampai habis cerita macam mana semua puak2 dalam filem tu usaha nak cari balik plak maharaja china tu.

Yang mana membuatkan aku tertanya-tanya... so aku pun cari la info apa kaitan plak maharaja china tu dengan kerajaan Joseon. Jumpa jawapan:

"semasa era pemerintahan dinasti Qing, China telah menakluk Korea pada 1636 dan memaksa rakyat Korea pada waktu itu untuk terima maharaja Qing sebagai Maharaja 'Ruler Under the Heaven / The Great Ruler of Heaven'. Rakyat korea juga dipaksa untuk menyediakan supply dan bahan mentah kepada tentera dinasti Qing."

Kerajaan yang sama juga (Dinasti Qing) pernah menakluk Myanmar 4 kali antara tahun 1765 hingga 1769. Perang ini dinamakan Peperangan Sino-Burmese.

Bila masuk era Communist Party pula.. China takluk dan annexed Tibet masuk ke dalam China tahun 1950 (sebab tu isu Xiaomi Mi10T Pro yang ada negara EU keluarkan kelmarin tu.. salah satu keyword yang ditaip akan relay balik info phone ke China / Xiaomi adalah "free tibet"). Panchen Lama (kira macam Pope versi Tibet la) minta bantuan United Nations tapi UN tak boleh tolong sebab US tengah ada konflik lain waktu tu (sebenarnya aku rasa memang UN tak minat nak tolong pun.. strategically not wise.. mcm isu Cuban - US yang simpan nuklear missile soviet tuh.. soviet abaikan Fidel Castro sebab strategically not a wise decision sebab nak support Cuba payah.. jauh sangat dari Soviet Union / Russia waktu tu).

Ketiga, boleh juga dikatakan China tak menakluk mana-mana pihak seperti negara barat lain.. tapi pada waktu perang dunia pertama dan kedua, China memang tak ada kemampuan untuk apa-apa bentuk penjajahan sebab mereka terlibat dengan Opium War.

Opium War menyaksikan kejatuhan pemerintahan style dinasti (Qing Dynasty yang taktuk Korea dan Myanmar tu) dan kebangkitan Republik as we know it now. Qing Dynasty memang kena guling teruk. Di Timur dinasti China jatuh.. di Eropah / Middle-East sikit2 Khalifah Uthmaniah jatuh. Time frame x jauh lari. Dan ini permulaan naik kuasa Barat dan Israel.

=======

Pendapat aku, statement Tun M tu mungkin berlaku atas dasar sudut pandangan yang bersifat politikal (aku tak percaya Tun M khilaf bab ni.. so kalau Tun M pernah keluar statement China tak pernah takluk negara lain maka aku incline untuk percaya statement tu ada motif lain yang aku yakini seiring dengan dasar pandang ke timur beliau dulu).
 

lau_kau

Legendary Member
Joined
Aug 2, 2007
Messages
15,688
Reaction score
2,531
Points
201
Persoalan ni jawapan (pada pendapat aku) adalah Ya dan Tidak.


Pertama, China zaman dahulu pecah kepada banyak negara kecil. Unity China pertama tercapai bila Maharaja Qin berjaya menyatu padukan 'warring states' pada waktu itu menjadi sebuah negara China yang diketahui umum sekarang. Dari sudut ini, China memang tak pernah takluk mana-mana negara kerana dari dahulu pun mereka sibuk dengan peperangan sesama sendiri mereka. Bahasa mudah, ada banyak China dalam China. Qin takluk Wei. Wei perang dengan Zhao. Pusing2 takluk jajah sesama sendiri waktu tu.

Part ni seronok kalau baca manga Kingdom. Cerita macam mana Emperor Qin (dari budak) dengan member dia Shin (dalam sejarah sebenar China bernama Li Xin.. salah seorang Great General of Heaven.. semua ada 6 orang). Serius seronok. Aku dah lama tinggal era manga ni tapi manga Kingdom satu-satunya yang aku masih baca sampai sekarang dan 80% accuracy dengan sejarah sebenar (cuma nama diubah sebab nak gembirakan hati reader manga yang majoriti fans of Japanese culture).

Kedua, dari sudut historical sendiri (boleh di debatkan lagi bergantung kepada professor sejarah mana yang kita rujuk).. sebenarnya statement China tak pernah menjajah negara luar ini tak berapa tepat.

Dalam sebulan sudah, Astro ada bagi tayangan free Kix, TVN dan lain-lain channel. Sekitar 2 pagi (nak jadi cerita aku tengah buat kerja sambil bukak tv) ada satu filem Korea lakonan Son Ye-Jin (dia ni jer la pun yang aku kenal dalam filem tu). Ceritanya... ada satu plak maharaja china ni dihantar ke kerajaan Joseon (Kerajaan silam Korea) hilang dalam perut ikan paus. Filem tu dari mula sampai habis cerita macam mana semua puak2 dalam filem tu usaha nak cari balik plak maharaja china tu.

Yang mana membuatkan aku tertanya-tanya... so aku pun cari la info apa kaitan plak maharaja china tu dengan kerajaan Joseon. Jumpa jawapan:

"semasa era pemerintahan dinasti Qing, China telah menakluk Korea pada 1636 dan memaksa rakyat Korea pada waktu itu untuk terima maharaja Qing sebagai Maharaja 'Ruler Under the Heaven / The Great Ruler of Heaven'. Rakyat korea juga dipaksa untuk menyediakan supply dan bahan mentah kepada tentera dinasti Qing."

Kerajaan yang sama juga (Dinasti Qing) pernah menakluk Myanmar 4 kali antara tahun 1765 hingga 1769. Perang ini dinamakan Peperangan Sino-Burmese.

Bila masuk era Communist Party pula.. China takluk dan annexed Tibet masuk ke dalam China tahun 1950 (sebab tu isu Xiaomi Mi10T Pro yang ada negara EU keluarkan kelmarin tu.. salah satu keyword yang ditaip akan relay balik info phone ke China / Xiaomi adalah "free tibet"). Panchen Lama (kira macam Pope versi Tibet la) minta bantuan United Nations tapi UN tak boleh tolong sebab US tengah ada konflik lain waktu tu (sebenarnya aku rasa memang UN tak minat nak tolong pun.. strategically not wise.. mcm isu Cuban - US yang simpan nuklear missile soviet tuh.. soviet abaikan Fidel Castro sebab strategically not a wise decision sebab nak support Cuba payah.. jauh sangat dari Soviet Union / Russia waktu tu).

Ketiga, boleh juga dikatakan China tak menakluk mana-mana pihak seperti negara barat lain.. tapi pada waktu perang dunia pertama dan kedua, China memang tak ada kemampuan untuk apa-apa bentuk penjajahan sebab mereka terlibat dengan Opium War.

Opium War menyaksikan kejatuhan pemerintahan style dinasti (Qing Dynasty yang taktuk Korea dan Myanmar tu) dan kebangkitan Republik as we know it now. Qing Dynasty memang kena guling teruk. Di Timur dinasti China jatuh.. di Eropah / Middle-East sikit2 Khalifah Uthmaniah jatuh. Time frame x jauh lari. Dan ini permulaan naik kuasa Barat dan Israel.

=======

Pendapat aku, statement Tun M tu mungkin berlaku atas dasar sudut pandangan yang bersifat politikal (aku tak percaya Tun M khilaf bab ni.. so kalau Tun M pernah keluar statement China tak pernah takluk negara lain maka aku incline untuk percaya statement tu ada motif lain yang aku yakini seiring dengan dasar pandang ke timur beliau dulu).
China dia bnyk suku, bahasa pun ada smp 32 yg aku tau, bahasa utama Mandarin, beza dielak tp smp sama2 depa pun xfhm hehehe....masa zaman dinasti qing China kena perintah ngn puak machu org asal China depa panggil han, puak qing nie org machu....berbalik yg kata China xtakluk td tu.....klau masa perang 3 negara tu memang zaman shih huan tie la dia yg satukan China jd China dn Bahasa.....depa kena hentam teruk ngn Genghis Khan....masa zaman melaka plk dinasti Ming....Ming kalah ngn qing, dasar qing awai2 tutup pintu....panjang sejarah china nie....org utara ngn org selatan xngam revolusi china pun org selatan yg bangkit angkat senjata dl hentam org utara sebab utara org kerajaan
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
9,424
Reaction score
919
Points
126
china dulu hebat dalam keperwiraan ..
dalam kuktus harimau laut ... kultus senjata misteri ...

jurus² seni bermain pedang dorang hebat ... kuasa pukulan dalaman dorang dulu² berHP² ...

pedang² dorang pun c kurang hebat... golok harimau ... pedang kristal ..
 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721
The electric-car unit of embattled real estate developer China Evergrande Group will not proceed with its proposed issue of yuan-denominated shares on the Shanghai Stock Exchange.


 

InstaForexRebat

CG Hardcore Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
58,370
Reaction score
5,552
Points
721
Several bond holders say they have not received a U.S. dollar coupon payment that was due on Wednesday from China Evergrande Group. Bloomberg’s Rebecca Choong Wilkins reports on “Bloomberg Daybreak: Asia.”


 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register