Fingo (Malaysia) Sdn Bhd (1306111-M)(AJL932278) - www.fingo.com.my

Recommended Brokers


Sponsored Post

Izamfingo

Freshie
Joined
Nov 14, 2019
Messages
20
Reaction score
3
Points
8
IMG-20191111-WA0011.jpg


Sebenar bisnes baru memang ada yg skeptikal. Itu biasa. Utk bantu kawan2 kita kena bagi info utk clear kan isu2.
 

Izamfingo

Freshie
Joined
Nov 14, 2019
Messages
20
Reaction score
3
Points
8
Dapatkan info Fingo

bit.ly/32SzehAFG website

bit.ly/2Oj9eGNFA app fingo

t.me/fingoizam open telegram group
 

Izamfingo

Freshie
Joined
Nov 14, 2019
Messages
20
Reaction score
3
Points
8
MLM LEGAL/ILLEGAL?

Ok tuan biar saya bantu bagaimana cara utk tentukan MLM mana yg haram dan MLM mana yg tidak haram..saya harap perkongsian saya ni bermanfaat bagi kita semua...

MLM merupakan singkatan kepada Multi Level Murketing atau dipanggil Juga Network Marketing. Terdapat beberapa pendapat berbeza tentang idea asal pengasas konsep MLM namun syarikat pertama yang melaksanakan sistem ini ialah Nutrilite Product Inc dari Amerika. Syarikat ini kemudiannya dibeli oleh Amway Corporation yang telah mengambil inspirasi dari idea MLM yang dilaksanakan oleh Nutrilite.

Konsep MLM ialah untuk memudahkan pemasaran produk dengan lebih berkesan menerusi modal yang rendah dan bagi mengelakkan kos pengiklanan yang tinggi. Jualan produk dilakukan secara langsung oleh ejen-ejen yang berdaftar di kawasan masing- masing. Dengan cara ini, pemasaran menjadi lebih mudah dan efektif kerana hanya ejen yang lebih memahami kehendak pasaran di kawasannya. Selain untung runcit hasil jualan produk, ejen juga dibayar komisen atas usaha mereka memasarkan produk. Modal adalah kecil dan mengikut kemampuan ejen. Syarikat pula tidak perlu lagi menyusun pelan pemasaran sendiri sebaliknya boleh memberi tumpuan dan bajet bagi membangunkan produk yang berkualiti.

Kenapa MLM dikatakan Haram?
Sesuatu perniagaan menjadi haram apabila wujud unsur penganiayaan. MLM dikatakan haram apabila unsur penganiayaan wujud di dalamnya. Perlu ditekankan bahawa konsep asal MLM adalah untuk memudahkan pemasaran dan mengurangkan kos tetapi terdapat individu yang mengesploitasi ahli di dalam organisasinya hingga wujud penganiayaan. Pernah dengar sistem piramid? Atau Ponzi Scheme? Esploitasi di sini bermaksud, tujuan asal untuk memasarkan produk tidak lagi diambil kira sebaliknya mereka menggunakan konsep MLM ini untuk mengumpul dana. Sesiapa yang dapat tarik orang menjadi ahli, akan dibayar komisen yang banyak. Walhal, bagi konsep MLM asal, komisen dibayar berdasarkan jumlah jualan produk, bukannya berdasarkan jumlah ahli yang berjaya direkrut. Dalam bahasa mudah, MLM yang dieksploitasi lazimnya sering bercerita tentang pulangan berganda-ganda, tayang duit berkepuk2, tayang kereta besar bagi manarik ahli menyertai mereka. Produk hanya boneka dan tidak dipromosi sangat.

Dlm fingo kita tak rasa ada yg teraniaya sebab modal tak hangus sebab dpt barang senilai modal bahkan dpt baucer lagi rm199..sebelah mana yg buat kita rasa teraniaya...xda..alhamdulillah.. Itu yg bagi saya kekuatan utk trus promosi fingo kepada semua..😄👍💪
credit: Tambuakar

bit.ly/2Oj9eGNFA download app fingo (MASUKKAN INVITER CODE MM8RAJ)

bit.ly/32SzehAFG website

t.me/fingoizam join telegram group

Follow fb page RAHSIA FINGO
 

Sniper

Super Moderator
Staff member
Joined
Feb 26, 2006
Messages
5,498
Reaction score
14
Points
70
Sebab tu kena buat penilaian. Bukan main agak2. Research sikit. Dapatkan beberapa data.
klu xtau aper2 jgn main ckp

dahler kuat spam forum bkk thread fingo bebyk

tu kt tajuk tu x nmpk ke terang2 kompeni ada apply sijil ajl

tau x ajl tu aper?

jgn kuat main redah jer ckp sbb nnt org len yg xtau ngikut
 

Izamfingo

Freshie
Joined
Nov 14, 2019
Messages
20
Reaction score
3
Points
8
klu xtau aper2 jgn main ckp

dahler kuat spam forum bkk thread fingo bebyk

tu kt tajuk tu x nmpk ke terang2 kompeni ada apply sijil ajl

tau x ajl tu aper?

jgn kuat main redah jer ckp sbb nnt org len yg xtau ngikut
Maaf saya dah explain di tajuk MLM legal dan MLM illegal tuan. Maaf
 
Sponsored Post
Top
Log in Register