dhiaperfumes
CG Top Poster Club

- Messages
- 41,571
- Joined
- Nov 12, 2009
- Messages
- 41,571
- Reaction score
- 63
- Points
- 120
.jpg)
PROGRAM 'Film in Malaysia Incentive', yang diperkenalkan Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), merupakan suatu langkah bersejarah yang akan menjadikan Malaysia destinasi pilihan dan hab penerbitan filem.
Ketua Setiausaha Kementerian Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata, Malaysia melalui Finas, juga memberi sokongan kepada bakat asuhan tempatannya dan melihat wujudnya potensi besar dalam industri kandungan kreatif.
"Finas meneruskan tradisinya memberi sokongan kepada bakat tempatan dengan mempromosi kandungan kreatif Malaysia di pentas antarabangsa," katanya pada Pameran Peradagangan Audio Visual Dunia (MIPCOM) di Cannes, Perancis.
Dalam kenyataan dikeluarkan di sini, Abdul Rahim berkata: "Kami nampak wujudnya potensi besar (dalam industri itu) dan dalam Bajet 2015 yang dibentang baru-baru ini, kerajaan memperuntukkan RM100 juta kepada Dana Industri Kandungan Digital bagi mendorong penerbitan tempatan mencapai standard antarabangsa."
Katanya Finas mencatat prestasi cemerlang tahun ini, meraih hasil jualan berjumlah RM67.4 juta dan dijangka mencapai sasarannya menjana pendapatan RM165 juta menjelang akhir tahun ini.
Sehingga kini, Malaysia mengeskport kandungan kreatif bernilai lebih RM400 juta dan yakin mampu mencapai sasaran RM600 juta menjelang akhir 2014, katanya.
http://www.cari.gold/2014/10/film-in-malaysia-incentive-destinasi.html