BTC USD 62,772.7 Gold USD 2,382.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fibonnaci 'secret' setting....

Status
Not open for further replies.

Dfibofx

Banned
Messages
233
Joined
Jan 28, 2009
Messages
233
Reaction score
141
Points
23
Assalamualaikum & salam sejahtera semua trader...
Berikut khusus untuk newbie sahaja yang baru brkecimpung dgn forex....for big masta super trooper masta xperlu kut...coz big2 masta dah boleh on sendiri dan ade tentera sendiri dalam dunia forex ni....

Aku mula trade 2007....terpinga2 ikut org ckp...masuk kelas ade yg rm400...700...1k....dll
kemudian cari sendiri bergaul ngan big2 masta ( t.kasih bbyk..moga Allah murahkan rezeki big2 masta )...
Aku mula nampak "klu" ngan "fibonacci "...jadilah triple fibo...pastu...ade pasang surut trade...
belajar....belajar....belajar...dan belajar... snr..basket...correlation...tl...fibobank....banktrade....supply demand...bid ask trick.....currency strengh style...dan macam2 lagi la...dah xingat aku pun...but semua tu amat berguna memahamkan aku bila nak on trade...bila nak kluar dari trade....PERKARA pertama kena terima semua trader mengalami rugi & untung...yg kita nak ialah bagaimana kita mengurus supaya diakhirnya kita berada dlm keuntungan...!!!!

Aku kat sini pun bukan nak bagi signal gila2 yg korang akan untung sentiasa...senang lenang goyang kaki...semua "wajib" ade usaha utk maju...xmau dah tertinggal ke belakang dari hok lain tu....yg aku nak kongsi ialah satu dari pelbagai teknik menganalisa chart ( yg bg aku sentiasa konsisten profit )...
Disini bukan nak menguji...mencabar...bertanding siapa trader hebat...just sharing bg yg betul2 perlu sahaja...

Bagaimana cara ????

1.ON MONTHLY CHART
- lihat candle tu bull ke bear ? pastikan dulu...
- jika bull = tarik fibo 0 kat low 100 kat high...& sebaliknya jika bear...faham kan

2. ON WEEKLY CHART
- sama cara,pastikan candel bull ke bear dulu...
- tarik fibo seperti pada MONTHLY...( fibo yg dah tarik kat monthly tadi jgn delete dulu...step by step...mudah je ni..

3. ON DAILY CHART
- sama cara, pastikan candle bull ke bear dulu...
- tarik fibo seperti WEEKLY...( biar 3 time frame ni ade fibo...bezakan la ngan warna k...)







NAK LAGIII....FM strategy, BNLBNH strategy...trade with fundimental/sentiment view...n extra market view...follow je
 
Last edited by a moderator:
Sponsored Post

Salam kengkawan....sesaje nak belajar dan memahamkan teknik penggunaan dua fibo ketika melakukan analisa chart bagi memudahkan kita merancang OP apa2 pair. Sebenarnya teknik ini telah ditulis dan digunakan oleh seseorang dalam ebooknya (tak ingat dah nama dia). Sepanjang penggunaannye selama hampir setahun ni....ia memudahkan saya untuk mengenali level mana yang seharusnya menjadi tumpuan ketika nak analisa dan OP pair.
Tidak untuk mengajar sesiapa..just berkongsi dan berkongsi....any penambahan adalah amat dialu2kan dari masta2 sekelian.....:):):):):)

Tak faham la bro...nak kongsi ebook atau apa ni??:-?
 
Dalam menganalisa chart menggunakan teknik ini, saya kerap menggunakan monthly,weekly,daily chart untuk mendapatkan level2 yg saya maksud.

Di bawah ialah satu contoh bagaimana level2 itu kita dapat dgn cara menggunakan fibonacci. Kita akan pergi step by step bagaimana ia mudah digunakan.......

ni satu contoh..pair EU

level yg saya tandakan 1,2 dan 3 tu merupakan strong level yg diberi perhatian ketika nak trade....."Trend is ur Friend"

stbaruaq0.gif


kita sambung pas ni....nice trading
 
Rules bagi penggunaan teknik ini.
1. fibo pada Tf monthly
2. fibo pada tf weekly
3. fibo pada tf daily.

Fibo tools ini disetkan sama ada dari High atau Low.
Contoh begini....
a. kalau set fibo dari high bermakna fibo kedua pun mesti dari high yag sama tetapi low yg berlainan.
b. kalau dari low bermakna fibo kedua pun mesti dari low yg sama tapi high yang berlainan.

Dgn cara ini kita dapat melihat support/resistance mana yg kuat untuk price melakukan "bounce" atau "break".
Lihat contoh kat bawah ni....

Pair UJ

Monthly
uj1nc3.gif


Weekly
uj2ql2.gif
 
ok ini yang berikutnya...sambungan dari monthly dan weekly


Daily
uj3oy0.gif


dan yang ini ialah kawasan atau level support/reisitance yg strong bagi pair ni....
uj4mw8.gif


Good Luck

Berpandukan yang atas ni....saya setkan fibonya petang tadi...now baru berkesempatan tuk melakukan pada tf yg lebih kecil dan resultnye adalah sebegini...

uj5hq0.gif


Dgn menggunakan double fibo, kita dapat menganggarkan kedudukan mana price akan melakukan "bounce" atau "break". Jug adgn cara ini dapat lak kita tunggu peluang mana yg sesuai tuk entry....
 
Status
Not open for further replies.
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.06240
USD / JPY
154.237
GBP / USD
1.24445
USD / CHF
0.91179
USD / CAD
1.37884
EUR / JPY
163.862
AUD / USD
0.64425

CG Sponsors




Back
Top
Log in Register