BTC USD 32,477.4 Gold USD 1,798.11
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fibonacci Technique Seven Line

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,621
Reaction score
163
Points
83
Teknik ni aku penah nak kongsikan tapi takde sapa2 berminat masa tu..dpt ilham masa baca tentang pivot,fibonacci retracement dan tentang strong support and resistance...masa bulan 2..then dah try teknik ni selama sebulan utk comform kan...

tak caya leh check kat link sini..
tapi takde sapa2 yg berminat nk tau masa tu...

Tak sangka lak ada gak org yg jumpa teknik ni..
Tapi belum pula dikongsikan dalam forum ni...

Sebelum ni aku gunakan teknik ni kat vtsystem..tp software vtsystem ni wat conecction internet slow sikit...so skrg dh tukar guna metatrader..

1) Tau guna metatrader..( setting line fibonacci tu 0, 23.6, 38.2, 50.0, 61.8, 76.4, 100 ada 7 line semua...)
2) kena tau nk plot fibonacci retracement utk daily
3) Pemahaman tentang fibonacci kena ada...

teknik pertama..safe zone
tentukan momentum trend pada masa tu..
Open position hanya dilakukan Pada setiap garisan ni ikut momentum trend dgn target yg munasabah...biasanya bawah 10pips..
Jika ada Strong support atau resistance..Jadikan itu point Untuk Target Profit..bukan tmpt utk open lak..
Point yg selamat utk open post adalah kat line 23.6 hingga 76.4..
kalo tak caya..ko leh check signal yg Master armins_eye bagi tu...


teknik kedua..Breakout
letak pending ngan jarak sekitar 15pips dr line 0 dan 100..sama je mcm teknik breakout..kalo tak tau kena check kat sini...yg ni makan pips besar gak la..so kena la upgrade fibonacci tu..letak line 123.6, 138.2 dan magic number 161.8....biasanya..jika price mampu break line 123.6 tu..akan terus g ke 138.2...bila price break/hampir line 161.8..cukup2 la tu,cepat2 close...biasanya akan price akan U turn semula..kadang2 je penah tak U turn tp susah nk jumpa situasi tu..

teknik ketiga..combinasi system trading dengan safe zone
Yang ni korang kena create sendiri la..caranya senang je..
jika signal SELL atau BUY berlaku kat area 23.6->38.2 atau 76.4->61.8..
Target Profit boleh dibesarkan..cara plot Fibonacci ni terbalik...jika Momentum market UpTrend..0 kat bawah..jika Downtrend 0 kat atas...
guna TF 15 atau 30...tgk waktu system tu bg signal biasanya selepas tghari..

teknik keempat ialah fibonacci retracement + expansion
yg ni boleh cari kat internet...jd tak perlu la di tunjukkan...

Sebagai permulaan mulakan dengan teknik pertama safe zone dulu...then upgrade sikit demi sikit sambil tu belajar pasal fibonacci ni...dengan ini...korang akan mampu monitor signal semua pair..paling banyak aku penah monitor cuma 9pair je..

utk maklumat tambahan..
1pips EU,GU,NU = 0.01 darab duit open position
1pips UCAD,UCHF,GJ,EJ dll = 0.008X darab duit open position
1pips EG = 0.019 darab duit open position

so tentukan la pair mana yg nk main..
1pips EG paling berharga..tp EG slow sgt...1pips GU pula lebih mahal dr GJ..

Teknik ni dah ada org guna,cuma dalam kaedah yg berbeza sedikit..so ini bukan teknik aku, aku cuma explore je..
katakan PENIPU pada sapa2 yg declare dia ada buat teknik baru..melainkan dia dah main forex masa tahun 1970'an
 

Attachments

  • example.gif
    example.gif
    32.9 KB · Views: 6,185
Last edited:
Sponsored Post

hardbiz

Active+ Member
Joined
Jan 16, 2007
Messages
2,748
Reaction score
1
Points
25
camne nak setting graph nih.. ajar skit
 

MoneyGear

Active Member
Joined
Jul 2, 2007
Messages
1,271
Reaction score
5
Points
25
yea la bro graf lawa.. cam mana nak set ni.. ada tpl ke.. indi ke.. kasi share boleh :">
 

tomie

CG Hardcore Club
Joined
Dec 25, 2006
Messages
73,886
Reaction score
8,267
Points
716
nak gaks :">
 

onetarmizi

Elite Member
Platinum Member
Joined
May 30, 2006
Messages
4,259
Reaction score
933
Points
76
yea la bro graf lawa.. cam mana nak set ni.. ada tpl ke.. indi ke.. kasi share boleh :">

Fibo dh ade dekat platform meta4 just klik n then tarik high to low/low to high of price bar from previous day..

cuma arrow tu jer ade indi..

fibo ade dekat toolbar sebelah text (or behind "A" symbol at toolbar)
 

TamingSari

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
25,495
Reaction score
162
Points
138
Fibo dh ade dekat platform meta4 just klik n then tarik high to low/low to high of price bar from previous day..

cuma arrow tu jer ade indi..

fibo ade dekat toolbar sebelah text (or behind "A" symbol at toolbar)

klu ada thread khas psal fibo ok gak ni.. sifu2 leh share .. buy zone tu menarik tuk di discuss :">
 

MoneyGear

Active Member
Joined
Jul 2, 2007
Messages
1,271
Reaction score
5
Points
25
em saya rasa ada indi fibo ni... kat pc... ada sesiapa nak komen..
 

Attachments

  • FiboRetracement3D.mq4
    15.4 KB · Views: 590
  • FiboRetracement3.mq4
    16 KB · Views: 489

onetarmizi

Elite Member
Platinum Member
Joined
May 30, 2006
Messages
4,259
Reaction score
933
Points
76
Kita minta pakar fibo Mr. Zulkarnine explain detail lg kot zon2 tentang fibo yg customize set nih..
 

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,621
Reaction score
163
Points
83
takde apa yg special fibonacci ni...sama je macam yg biasa..cuma cara diguna kan je berbeza sikit...

Biasanya Trader guna utk tentukan price tu akan retrace kat price berapa guna tool ni...tp tool fibo ni digunakan utk kita jadikan Target Profit pada setiap garisan tu...

Bro MoneyGear punye indi pun sy ada guna gak..cuma ada disadvantage sikit..sbb kena tunggu complete Daily baru akan generate fibo baru..then ada signal utk pagi buta yg akan terlepas..

Katakan la Price dah stop buat High dan Low yg baru..kita dh leh buat Fibo utk esok secara manual..then terus pending je signal tu..ni advantage guna yg manual..

Signal yg di generate oleh Fibo ni ialah Pada 7line ni..ini utk market yg trend tak ganas...Utk lebih faham cara ni..korang semua plot la fibo kat chart masing2..pastu tgk signal yg Mr armins_eye beri..then compare ngan line2 fibo korang tu semua..

Harap jgn salah faham..tool fibonacci retracement ni bukan ikut rule fibonacci retracement semata2..
 

Zulkarnine

Super Active Member
Joined
May 30, 2007
Messages
7,621
Reaction score
163
Points
83
klu ada thread khas psal fibo ok gak ni.. sifu2 leh share .. buy zone tu menarik tuk di discuss :">


ok..utk bab ni lak..kena tau pasal fibonacci retracement punye konsep..yg mana bila price tu naik..pastu stop jap..then turun semula...tp sampai mana??

Trader akan guna fibonacci retracement utk tentukan price tu akan turun sampai berapa..mgkn kat 31.8, 50.0 atau kat 61.8...kebiasaanya berlaku kat 31.8 dan 61.8...pastu price akan naik semula,break high yg sblmnya dan terus naik..utk tentukan target ni, biasanya guna Fibonacci expansion..tp ada cara lain gak..

Penggunaannya begini..
Pada awalnya kita trade guna teknik fibo ni yg mana setiap line fibo kita ada sbg Target Profit..kata la masa tu system kita bg signal BUY kat area 31.8 atau 61.8...so..kita ubah Target Profit kita ikut konsep Fibonacci expansion...
 
Sponsored Post

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17636
USD / JPY
110.528
GBP / USD
1.37522
USD / CHF
0.92052
USD / CAD
1.25882
EUR / JPY
130.021
AUD / USD
0.73642

CG Sponsors




Top
Log in Register