Fenomena kena tindih semasa tidur

CG Sponsors




hani85

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
6,828
Reaction score
262
Points
91
tapi kenapa setiap kali aku kena hempap aku mesti mimpi hantu.
why why whyyyyyyyyyy?
apa kaitan dengan mimpi hantu dan sains dan kena hempap.

aku sampai sekarang takut kalau kena hempap. xkesah la korang kata sleep paralysis la apa suma wadehel tu. aku still takut :((
 
Sponsored Post

hani85

Super Active Member
Joined
Oct 24, 2010
Messages
6,828
Reaction score
262
Points
91
kalau aku tido ngn adek aku bila kena hempap aku nyorok2 kat perut dia. takut.

org cakap kalau xnak kena hempap kena buat apa2 body contact dengan org sebelah kalau ada.
 

afiq_4ty

Active+ Member
Joined
May 7, 2011
Messages
3,449
Reaction score
60
Points
30
aku pernah alami waktu petang time balik ngajar... kena pegang terus...hingga kebas tangan aku... bila dapat buka mata skit nmpk lembaga hitam botak... adakah itu sains?????
 

irsyadpenang

Active Member
Joined
Oct 31, 2007
Messages
1,400
Reaction score
15
Points
25
Aku pernah kena tpi time tu aku baru blik keluaq lepk..cam biasa lepih blik aku mandi teruih tidur..r xpi sebelum benda tu mai aku dengar bunyi anjing menyalak...lepaih jer bunyi anjing tu berhentii menyalqk aku terus kena hempap dengan makhluk tu..time tu tangan nak angkat masyalaalah berat giler..last2 aku menjerit allahhuakbar keluaq owohhhh,owohh..jer suara aku..last2 aku baca ayat kutsi dlm hati baru makhluk tu mengalah..teruih aku bukak mata...tup2 aku buka mata ya Allahhh!! makhluk berdiri betul depan aku mmg jelas aku nampak semua tubuh dia balut kain putih lepaih tu mata dia merah menyala mcm lampu huh yg seram tu siiap dia tunjuk gigi taring dia..lepaih tu tiba dia ghaib sendiri dpn mata aku ....lepaih ken tu teruih sampai subuh aku tak bole tidur..pi keja pun mata nampk lebam mcm org tak cukup tidur..so start dari aritu kalau dengar bunyi anjing menyalak still mengigatkan aku peristiwa tu..aku pun tak pasti sama ader ni sleep paraylsis atau kyahalan jer..tapi rasa cam real jer
 

sakosx

Fun Poster
Joined
Apr 13, 2011
Messages
468
Reaction score
0
Points
15
masa asrama dulu selalu gk kena hempap. tp bila dh terbaca artikel mcm tt terangkan, terus x penah jd dh saaaaaampai la ni. fakta sains x salah kita percaya selagi x syirik atau memesongkan akidah. tambah pulak, bila ia membantu. apa guna kita belajar kan?
 

amarkv

Junior Member
Joined
Jan 21, 2012
Messages
80
Reaction score
4
Points
11
Oklah, benda ni kalau diikutkan kadang-kadang ada kena mengena sikit dengan alam ghaib tapi mengikut pengalaman aku, situasi ni terjadi apabila minda dalam keadaan sedar tetapi badan dah tidur. Aku adalah seorang "frequent lucid dreamer". nak lebih info boleh tengok kat forum ni http://dreamviews.com.

Bagi aku, antara penyumbang besar kepada "sleep paralysis" ni adalah kandungan caffein yang tinggi dalam otak dimana otak susah nak tidur dan badan dah tidur. Apa yang aku selalu lakukan untuk dapatkan "sleep paralysis" adalah sebelum tidur, aku akan minum secawan nescafe (mengandungi caffein),rebahkan badan tapi stay awake dalam 15 minit tanpa menggerakkan mana-mana anggota badan.

Dalam masa 15 minit tu, akan rasa kebas mulai dari kaki sehingga naik ke dada, then pernafasan akan menjadi laju dan akhirnya masuk stage "sleep paralysis" dimana semua anggota badan akan menjadi lumpuh. Dalam stage sleep paralysis, kalau korang biarkan (jangan panik) korang akan nampak pattern-pattern warna macam tengok wayang la kemudian akan bertukar kepada hypnagogic imagenary dimana masa aku kena, aku nampak lembaga hitam duduk atas badan aku tapi aku buat tak tau je (yang penting jangan panik sebab tu hanya khayalan otak), kekadang aku nampak nenek kebayan duk sebelah aku.

Tapi aku selalu buat dek jer n aku fikir ni semua khayalan, dalam masa yang sama aku dengar bunyi bising kat telinga aku macam orang tengah bercakap la, orang panggil nama aku la tapi aku tau itu semua khayalan otak. Lepas je selesai semua tu, pandangan aku akan fade to black dan terasa badan macam terjatuh then aku akan sedar macam aku tersedar dari tidur. Tapi bukannya tersedar betul-betul, tersedar di dalam mimpi dimana kita boleh mengawal mimpi kita tu, buat apa-apa yang kita suka. Memang best giler la tapi masa mula-mula nak lepas stage tu je seram sikit tapi lama-lama nanti akan biasa.

Terima kasih.
 

pecintanya

Active Member
Joined
Apr 14, 2009
Messages
2,099
Reaction score
16
Points
25
aku kena tindih bukak mata nampak org xde kepala.. xtaulah kalau itu sains..
 

Baman

Fun Poster
Joined
May 1, 2011
Messages
314
Reaction score
43
Points
20
para pompuan yang dah bergelar isteri dah biasa dah fenomena kena tindih ni, ala bisa tegal biasa la... kalu yang anak dara dan janda tu jaga2 la
 
Sponsored Post
Top
Log in Register