FD boleh x buat duit dengan menggunakan konsep OD????

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

jeffwhf

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
2,695
Reaction score
2
Points
0
sorry klu dah ada.
saya cuma nk tanya dengan semua ahli2 CG yang tahu ttg OD dan yang berpengalaman ttg OD.
saya ada 5k sijil FD mbb. boleh ke guna konsep OD utk duit buat duit???? sikit pn xpe. asal boleh buat duit. harap ada yang sudi berkongsi info. klu boleh, letakkan kiraan dan cara2 sekali.
tips lain juga di alu2kn.
 
Sponsored Post

faizal_bulat

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Aug 29, 2008
Messages
3,920
Reaction score
164
Points
0
Location
Sekitar Kawasan Silane dan Ammonia
sorry klu dah ada.
saya cuma nk tanya dengan semua ahli2 CG yang tahu ttg OD dan yang berpengalaman ttg OD.
saya ada 5k sijil FD mbb. boleh ke guna konsep OD utk duit buat duit???? sikit pn xpe. asal boleh buat duit. harap ada yang sudi berkongsi info. klu boleh, letakkan kiraan dan cara2 sekali.
tips lain juga di alu2kn.
kena nego dgn bank la jeff.. tp amount FD kena byk la.. dalam 500K kot..
 

andangsmile

Fun Poster
Joined
Sep 28, 2008
Messages
910
Reaction score
14
Points
0
aku cuba masuk topik ni tapi sayang langsung tak faham
sekian terima kasih :)
 

emping

Junior Member
Joined
Jul 23, 2006
Messages
88
Reaction score
0
Points
0
bole bikin bila return nya lebih tinggi dr OD nya servis charge:D

secara asas itu la..so klu leh nego % tp selaluya kita nya fund tebal la:)
 

faisal_moukei

Active+ Member
Joined
May 17, 2010
Messages
3,925
Reaction score
50
Points
0
Salaam...

Kebanyakan instrumen kewangan malaysia sedang mengalami kemuruduman skrg.
Ini termasuk FD, juga dgn pelaburan saham(ASB/Unit Amanah/KWSP).

FD ni pulangannya dijamin.
Kalau dia kata untung 2.75% setahun,maka dia wajib bagi la.
Ini kerana FD ni setahu saya lah(jika salah,betulkan yer)
tertakluk bawah peruntukan undang2 kewangan.

Contoh simple:
Simpan RM5000 kat MAYBANK ; RM5000 tu tak boleh kuar selama 5thn.
2.75% dr RM5000 = RM137.50
Maka dapatlah RM137.50 utk tahun pertama.
Tahun ke 2 nanti, dpt ler lg amaun yg sama.
Sebab ini KONTRAK.


Tp...lain citernya dgn Saham nih...
Pulangannya tidak dijamin...
So kalau tak dpt buat untung melaui saham, JGN FRUST.
Saham ada risiko...boleh jadi berhutang pulak jika pelaburan rugi.
Kalau antum sekalian jd berhutang melaui saham, JGN MARAH.
Sebab : SAHAM = RISIKO

Cuma baru2 ni saya jumpa (MACAM) FD yg bagi pulangan pada KADAR DIJAMIN 4.5%.
Pastu ada lagi KADAR TAK DIJAMIN 2.5%
 

cdan

Active+ Member
Joined
Aug 8, 2006
Messages
4,382
Reaction score
367
Points
0
Location
Puchong, Ipoh, Pt.Buntar
Salaam...

Kebanyakan instrumen kewangan malaysia sedang mengalami kemuruduman skrg.
Ini termasuk FD, juga dgn pelaburan saham(ASB/Unit Amanah/KWSP).

FD ni pulangannya dijamin.
Kalau dia kata untung 2.75% setahun,maka dia wajib bagi la.
Ini kerana FD ni setahu saya lah(jika salah,betulkan yer)
tertakluk bawah peruntukan undang2 kewangan.

Contoh simple:
Simpan RM5000 kat MAYBANK ; RM5000 tu tak boleh kuar selama 5thn.
2.75% dr RM5000 = RM137.50
Maka dapatlah RM137.50 utk tahun pertama.
Tahun ke 2 nanti, dpt ler lg amaun yg sama.
Sebab ini KONTRAK.


Tp...lain citernya dgn Saham nih...
Pulangannya tidak dijamin...
So kalau tak dpt buat untung melaui saham, JGN FRUST.
Saham ada risiko...boleh jadi berhutang pulak jika pelaburan rugi.
Kalau antum sekalian jd berhutang melaui saham, JGN MARAH.
Sebab : SAHAM = RISIKO

Cuma baru2 ni saya jumpa (MACAM) FD yg bagi pulangan pada KADAR DIJAMIN 4.5%.
Pastu ada lagi KADAR TAK DIJAMIN 2.5%
FD - 5K x 2.75% = rm137.50 x 5 thn = rm687.50
ASB - 5K x 7% = rm350 x 5 thn = rm1750... compounded dividen lagi lebih.... :))
 

faisal_moukei

Active+ Member
Joined
May 17, 2010
Messages
3,925
Reaction score
50
Points
0
FD - 5K x 2.75% = rm137.50 x 5 thn = rm687.50
ASB - 5K x 7% = rm350 x 5 thn = rm1750... compounded dividen lagi lebih.... :))
Tp tetap kena ingat..
Bila mana namanya SAHAM...
Akan ada 2bhgn.. Untung / Rugi...
Majoritinya untung...
So tetap aa risiko jd rugi...
Pasal mmg ada rekod rugi melalui satu laman web...
Bebas-hutang.com
Cari kat bhgn ASB.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register