BTC USD 24,289.9 Gold USD 1,801.89
Time now: Jun 1, 12:00 AM

FCPO Trading Room

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Assallamualaikum Warahmatullah..Allahumma Solli ala Syaidina Muhammad
Hari gilang gemilang utk CGrian hendaknya...Aminnn

Trade pagi ni
1. Sell 3900
TP 3899....hahah...start dgn 1 tick :)

2. Sell 3909
TP 3904

3. Sell 3889
TP 3877

Total Profit RM 450.00 Alhamdullillah :)

boleh lah nak p rehat..round2 sat...masuk sessi petang pulak :)
 
Sponsored Post

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Terima kasih Masta Jibam
bila2 free sudi2 lah bagi la tunjuk ajar sebiji dua pada saya yg merangkak ni

Alhamdullillah
Update..

saya lontar lagi 2 Sell

4. SELL 3905
TP 3896

5. SELL 3900
TP 3899...hihi...lagi 1 tick...kalau tak silap mata memandan...masa ni saya dah untung 10 tick...tapi saya klick BUY sja..dapat 1 tick...munkin saya tak perhati harga bid, ask tu tengah besar sgt bezanya...


Alhamdullillah...Hari ni saya dapat Profit RM 700.00

(memang banyak position boleh lagi ni..tapi saya nak rehat daah,,
price sekarang 3887

low hari ni 3829 Hi 4060 )

Alhamdullillah...seronok sja bila dapat hari yg untung :)
syukur Alhamdullillah..
 

TuaBangka

Fun Poster
Messages
532
Joined
Mar 6, 2013
Messages
532
Reaction score
57
Points
20
Astagfirullah...
Greed and Fear
Ketamakan dan Ketakutan

Tadi saya 4108

Tiba2 price mencanak naik
aduiii
FEAR...
Untung sikit saya RM 350...dah jadi negetip
sampai -ve 600
(so total loss dah RM 950,,,nak nangis )
tapi saya yakin saya tak buat silap

lama floating yg menyakitkan
fear fear fear

lepas tu dia start turun...
saya buang Greed
Stop kat + ve 175

so..SELL 4108
TP 4115
RUGI 7 tick

Total...masih untung RM 175.00

tapi..lepas tu je ...dia teruss junam ke 4088 (profit sepatut tambah 20 tick..RM 500 )

dan sekarang 4060..another 28 tick

so..position saya BETUL... :)

Just salah manage..kalah dgn FEAR

its o.k...janji masih untung

esok kan ada.... :)

tuan guna pivot.. apa nama indi tu yer.. spesifc.. guna di Tf berapa

saya mlm tadi loss -500
petang tambah loss lagi kepada -1250
hujung petang... kurangkan kpd -300

jadiklahhh

market nak down ke
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
tuan guna pivot.. apa nama indi tu yer.. spesifc.. guna di Tf berapa

saya mlm tadi loss -500
petang tambah loss lagi kepada -1250
hujung petang... kurangkan kpd -300

jadiklahhh

market nak down ke



Assallamualaikum Waramatullah

solawat dulu.. :)

Allahhumma solli ala syaidina Muhammad


Wah..Bangga saya Masta TuaBangka tanya cara trading saya :)

Saya tak ada guna apa2 indi hebat2

Pivot yg saya guna tu...Tuan just search "CPR calculator"
Nanti Tuan masukkan nilai Hi, Low & Closed utk hari sebelum.

So manualy..saya akan lukis garisan2 Pivot point tu.

Tuan akan tengok ada Floor Pivot : S1 , S2, S3..R12, R2, R3...dan yg terpenting...CPR (Central pivot range)...CPR ni dia pecah 3 juga..TOP dan Below.


Sebenarnya Pivot ni dia pakai utk mana2 TF pun.

dan semua point2 tu memang Support dan Resistant .


cuma ..keistemewaan Pivot Point CPR ni sebab CPR ni dia bagi Range dlm bentuk 3 garis.

Price memang akan react dgn 3 garis ni.



CPR ni juga tuan bandingkan dgn hari sebelum...kalau nilai CPR tu rapat2 (3 line tu)..kebiasaannya hari tu TRENDING..

mcmc CPR hari ni...Dia agak besar drp semalam...so..agaknya..hari ni sideway..
(semalam rapat - Trending)

satu lgi..bila Price lalu pivot...kita munkin sangka dia nak tuju Support atau resistant berikutnya....tapi kadang kita pelik kenapa dia sangkut atau ubah arah (kita ingat dah breakot )...sebenarnya..Pivot point bukan satu garisan tapi satu Range.

so...bila dia clear range tu..baru betul2 breakout.
(yg saya perhati...CPR ni memang kuat berbanding SnR yg lain.



SAYA SCALPING

jadi...CPR dan Pivot ni saya buat sebagai penentu arah market..dia nak tuju mana.

Utk masuk position..saya cuma guna Price Action...ikut Candle stick.

saya kena pastikan ...arah harga tu...kemudian saya scalping ikut arah sja.


selain CPR..saya juga tengok Moving Average utk kompomkan arah..




Senang ceritanya....saya tentukan ARAH MARKET..( letaklah byk2 indi...tapi tak guna utk set up. )
SET UP TETAP GUNA PRICE ACTION!

Tapi saya tengok Confluence, divergence...indi2 tu...supaya saya tahu pasti market bias apa...BULL ke BEAR

lepas tu saya serangggg je dalam satu arah tu.


Memang kadang2..bila Price berubah arah yg besar..sampai lepas CVT semua...boleh je nak start serang arah berlawanan...tapi selalunya saya tak buat dah.. :) dulu2 buat juga

Sekarang ni..kalau dia dah ubah arah...saya rehat..Tunggu hari esok :) :) :)

saya memang tak mau pening2...santai2 sja Tuan.. :)
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Kalau Masta TuaBangka dapat nilai CPR hari ni (yg lebar drp semalam) Tuan boleh tengok price memang duk main dlm CPR drp pagi..sampai sekarang dah pukul 4.13

tadi mcm nak pecah atas...tapi still strong pegang harga

side way

boleh buat backtest tengok yg lepas2
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Nilai CPR
TC : 3944
Pivot : 3910
BC : 3875

sekarang dah 10 minit dia cuba langgar TC

munkin nak p R1 3991

Tapi saya tak boleh trade waktu ni sebab saya anggap ni "no trade zone" sampai dia pecah 3970 ke atas.
 

TuaBangka

Fun Poster
Messages
532
Joined
Mar 6, 2013
Messages
532
Reaction score
57
Points
20
KENA paham

apakah BC
TC
CVT

CPR ada banyak plak.. cari CPR calculator tak jumpa plak.. kena rileks2 mencari ni..

apapun terima kasih share
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Assallamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Allahumma solli ala Syaidinna Muhammad

Masta Masta FCPO...saya masih bercuti..

Drp Khamis ..4 hb 8 saya naik p Cameron Hiland...Turun masuk Gua Musang, Kelatan.
( seronok tengok masjid ada Kaabah..haha )

Keluar Gua...Terus ke Kuala Terengganu.
Makan ICT puas2 :)

Singgah Dungun.

Turun ke Kemaman makan Udang Galah Kuala kemaman.

Terus ke Kuantan ..

Cross ke Termerloh cari Patin Tempoyak

so..percutian ditamatkan kat Temerloh...

InsyaAllah Esok nak trade balik

Doakan Untung...Aminnn
 

TuaBangka

Fun Poster
Messages
532
Joined
Mar 6, 2013
Messages
532
Reaction score
57
Points
20
makan patin temerloh kat mana
share sket kedai.. leh den singgah2 nnt
 

Hou-Ou

Active Member
Messages
2,066
Joined
Jun 13, 2021
Messages
2,066
Reaction score
862
Points
81
Masta TuaBangka teringi Patin Tempoyak ..terbaikkk

Saya p makan "Kancil Raja Patin" malam tadi..
Harga seketul Ikan Patin RM 18..so kami makan sorang seketul :) ( saya dgn wife + anak bongsu )..3 ketul..

Pagi tadi sempat juga makan Patin Tempoyak kedai "Adik Wan " pulak..
sama juga sorag seketul :)



kedai "Kancil Raja Patin " ni dengarnya YM Tengku Mahkota datang makan.

Yg kedai Adik Wan..DYMM SPBYDP Agong dtg makan!..CT pun ada dtg makan..

Alhamdullillah..kedai jadi famous
Tapi harga masih O.K !

Termerloh Hotel pun murah..bagus....Saya tidur Hotel Jelai..Murah ..tapi O.K! :)

Tapi banyak betul kedai makan Ikan Patin yg saya nampak...yg nampak menarik antaranya.. "Patin Tembaga"...

Tapi cukup lah kami try 2 kedai makan

Sapa sini biasa makan atau org Temerloh boleh lah suggest kedai terbaik utk Masta kita ni :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register