• Forum searching still not well functioning . We have already working on it.

FCPO : Info & Analysis

Recommended Brokers


Latest Threads

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,657
Reaction score
692
Points
0
Forex vs FCPO (Kontrak Niaga Hadapan Minyak Kelapa Sawit Mentah)


1. Underlying assets
Perdagangan kontrak hadapan CPO adalah disandarkan dengan aset komoditi sebenar, iaitu kelapa sawit mentah. Malaysia adalah pengeluar kelapa sawit terbesar di dunia.

2. Leverage
Leverage dalam CPO sudah ditetapkan oleh Bursa Malaysia. 1 tick = RM 25. Tiada pilihan leverage yang lain.

3. Two ways market
Keuntungan boleh dibuat semasa pasaran menaik mahupun menurun sama seperti pasaran matawang.

4. Masa
Tidak seperti pasaran matawang, pasaran CPO hanya dibuka pada jam 10:30 pagi - 12:30 tengah hari. Sebelum bersambung pada sesi petang dari jam 3:00 petang - 6:00 petang pada hari bekerja Malaysia.

5. Broker
Semua broker perlu berdaftar dengan Bursa Malaysia / Suruhanjaya Sekuriti dan anda sebagai pelabur dilindung oleh undang-undang. Sila rujuk senarai broker yang disahkan oleh Bursa Malaysia untuk mengelakkan anda terlibat dengan urusniaga yang tidak sah.

Urusniaga masih memerlukan anda menelefon FBR / dealer yang mewakili syarikat broker anda.

6. Real Time Monitoring
Anda perlu membayar sewa kepada pengeluar data CPO yang disahkan untuk monitor harga secara real time charting, tetapi real time price quotes telah banyak disediakan secara percuma oleh syarikat broker.

Dalam bengkel yang akan diadakan nanti, anda akan diajar kaedah monitoring secara manual tanpa menggunakan sebarang software.

7. Deposit Margin
Kira-kira 2 tahun dulu, deposit margin yang diperlukan hanyalah sekitar RM 1,000. Tetapi kadar deposit margin telah dinaikkan sehingga RM 5,700. (Ia berubah-ubah mengikut market volatility) Justeru, anda memerlukan RM 3,000 - RM 5,000 untuk terlibat dalam dagangan secara intra-day (bergantung kepada syarikat broker) dan antara RM 5,000-10,000 untuk position trading.

8. Fundamental & Technical Knowledge
Sekiranya anda sudah mempunyai pengetahuan asas technical analysis, maka anda boleh memulakan urusniaga dalam pasaran CPO.

Dan sekiranya anda terlibat dalam industri kelapa sawit secara langsung dan tidak langsung (seperti anda adalah anak FELDA, pekebun kecil kelapa sawit) maka anda mempunyai maklumat fundamental yang lebih baik dari orang biasa.

9. Syariah Compliance
FCPO telah disahkan produk patuh Syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti.

----------------------------------------------------------------
info ni hnya utk perbandingan kita semua.. harap2 org2 kuat fcpo bule bg intro skit..
 
Last edited:
Sponsored Post

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,648
Reaction score
655
Points
0
Teruskan tt, saya minat futures market.
 

cyberkids

Super Active Member
Joined
Nov 10, 2008
Messages
5,428
Reaction score
35
Points
0
tpi ni kita kene contact broker la ye untuk buy sell??ke ada terminal gak..hehehe
 

cyberkids

Super Active Member
Joined
Nov 10, 2008
Messages
5,428
Reaction score
35
Points
0
aku tunggu broker yang ada terminal. calling2 ni leceh...
tau xpe..kalo yg scalp je mau asyik col je..hihihihi...kene kira kos bil lagi

tpi mcm best la..TT details lagi please...
 

taufic

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Feb 6, 2008
Messages
14,657
Reaction score
692
Points
0
aku pon tak pandai sgt lo.. br nk bertatih skit2.. cari2 ilmu..
fcpo ni ada kat msia ja.. kat negara luaq depa tak pgl fcpo kot..

lg satu.. fbr ni baguih.. seblom kita open any postition, fbr ada bgi opinion.. ada stengah opinion dr fbr yg power mmg bule buat duit.. tu kelebihan fbr2 on-call nie.. :)

aku rasa ada ramai otai2/fbr kat cg nie.. harap2 depa timbul utk pg further explaination..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register