BTC USD 56,839.6 Gold USD 1,815.55
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Covid-19 Fasa 1 Vaksin 26 Feb, Fasa Ke 2 Bermula 19 April, 2 Dos Syarat Rentas Negeri

Adakah anda setuju untuk terima suntikan vaksin COVID19

 • Setuju

  Votes: 77 65.8%
 • Tidak Setuju

  Votes: 22 18.8%
 • Neutral

  Votes: 18 15.4%

 • Total voters
  117
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,281
Reaction score
12,630
Points
1,906
Hanya demam#malaysiagazette
https://malaysiagazette.com/.../tiada-simptom-sakit.../

Tiada simptom sakit kepala teruk selepas disuntik AstraZeneca – KJ​5 May 2021

MGF05052021_VAKSIN-ASTRAZENECA07.jpg


Seorang warga emas mengambil peluang bergambar selepas diberi suntikan vaksin Covid-19 jenis AstraZeneca pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Selangor Foto HAZROL ZAINAL, 05 MEI 2021.

KUALA LUMPUR – Sesi percubaan suntikan vaksin Astrazeneca kepada beberapa individu yang dibuat sebelum ini tidak menunjukkan sebarang simptom sakit kepala yang teruk.

Menteri penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata, setakat ini penerima suntikan vaksin Astrazeneca hanya didapati mengalami demam biasa sahaja.
“Pada sesi percubaan yang dibuat sebelum ini didapati simptom paling teruk demam sahaja,” katanya dalam sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), hari ini.

Khairy meninjau Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) yang menjadi salah satu daripada empat PPV untuk vaksin Astrazeneca.

Semalam, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba menasihatkan penerima-penerima vaksin Astrazeneca agar memantau kesihatan masing-masing.Antara gejala yang tersenarai ialah sSakit kepala yang teruk tidak berkurangan dengan ubat tahan sakit ataupun ianya semakin teruk; sakit kepala semakin teruk apabila berbaring atau semasa membongkok.

Sakit kepala luar biasa disertai dengan, pandangan kabur, loya dan muntah, sukar bertutur, lemah, mengantuk atau sawan; bintik-bintik kecil pada kulit, lebam atau berlaku pendarahan, dan sukar bernafas, sakit dada, bengkak pada kaki atau sakit perut yang berterusan.

Oleh itu, beliau menaihatkan orang ramai untuk memantau tahap kesihatan mereka, di samping perlu mendapatkan rawatan segera sekiranya mengalami gejala yang tersenarai dalam masa empat hari hingga empat minggu selepas suntikan pertama vaksin berkenaan.
.https://malaysiagazette.com/2021/05/05/tiada-simptom-sakit-kepala-teruk-selepas-disuntik-astrazeneca-kj/?fbclid=IwAR3IkdEjRrwFe-lkiZHbyG3kMvg7EYBnv3xwCIzBJAgdnhRIuhcCK4PouYs
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,281
Reaction score
12,630
Points
1,906
1f4cc.png
Pengamal media mula disenaraikan dalam fasa dua Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan bulan ini.
1f4cc.png
PPV Vaksin Astrazeneca pertama kali guna khidmat pengamal perubatan swasta.
1f4cc.png
Individu terlibat percubaan suntikan vaksin AstraZeneca tiga hari lalu hanya alami simptom demam.
Sumber: Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin

1620194288373.png
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
295,628
Reaction score
12,569
Points
2,376
IMUNISASI COVID-19 | Pemberian Vaksin AstraZeneca Mulai Hari Ini

Orang ramai yang memohon vaksin AstraZeneca akan mula mendapatkan suntikan vaksin berkenaan hari ini, selepas kerajaan membuka permohonan secara sukarela minggu lalu.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

#vivoV21Series #OISNightSelfie #SlimDesign

 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,281
Reaction score
12,630
Points
1,906
Di sebalik kebimbangan awam terhadap vaksin COVID-19 AstraZeneca, hari pertama proses suntikan vaksin berkenaan berjalan lancar setakat ini.
Malah rakyat Malaysia dan warganegara asing yang menjadi antara individu terawal disuntik vaksin itu, meluahkan rasa teruja dan bertuah menerima suntikan tersebut yang bermula hari ini.


Penerima vaksin AstraZeneca teruja dapat dos pertama​5 May 2021

MGF_05052021_KJ-LAWAT-TEMPAT-SUNTIKAN_02.jpg


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin beramah mesra bersama penerima suntikan vaksin Covid-19 jenis AstraZeneca pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.


KUALA LUMPUR – Rata-rata penerima vaksin AstraZeneca teruja dan lega selepas selesai mendapat suntikan dos pertama.
Tinjauan Malaysia Gazette di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) mendapati orang ramai mula beratur seawal pukul 8.30 pagi bagi menunggu giliran pendaftaran.
Beberapa petugas juga sentiasa mengingatkan orang ramai yang hadir supaya menjaga jarak fizikal antara satu sama lain sementara dibenarkan masuk ke stesen pendaftaran.
Kebanyakan yang hadir untuk menerima vaksin pada hari ini terdiri daripada golongan muda dengan sebilangannya adalah warga emas dan ekspatriat.

MGF_05052021_KJ-LAWAT-TEMPAT-SUNTIKAN_08.jpg


Jegathiswaran Wodayakumor, 30, menunjukkan kad selepas menerima suntikan pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.

Seorang pekerja swasta, Jegathiswaran Wodayakumor, 30, berkata, proses pemberian vaksin di PPV berkenaan berjalan dengan lancar dan teratur.“Segalanya begitu teratur dan arahan yang diberikan oleh petugas kesihatan juga amat jelas.
“Masa hendak terima suntikan memang rasa gementar kerana terfikir apa yang akan terjadi dan sebagainya tetapi setakat ini semuanya okay sahaja.

“Antara sebab saya mahu ambil suntikan ini kerana ibu saya sudah berusia selain tuntutan kerja yang memerlukan saya untuk kerap ke luar negara jadi ini adalah demi melindungi ibu kerana saya perlu menjaganya,” katanya kepada Malaysia Gazette hari ini.Tambah Jegathiswaran, dia hanya memerlukan masa sekitar sejam 15 minit ketika hadir untuk menerima suntikan dos vaksin Covid-19 itu.
Jelasnya, dia mula beratur sekitar pukul 9.45 pagi untuk sesi pendaftaran seterusnya berada di stesen penerangan dan konsultasi oleh petugas kesihatan, penerimaan vaksin dan sesi pemerhatian selama 30 minit sebelum semuanya selesai pada pukul 11 pagi.

“Petugas kesihatan maklumkan kepada saya bahawa tarikh temu janji dos kedua akan di kemas kini menerusi aplikasi MySejahtera.
“Sebelum membuat tempahan dos AstraZeneca ini saya sudah membaca pelbagai info dan juga kajian selain ambil maklum mengenai kesan-kesan sampingan dan risiko vaksin tersebut.

“Apa pun saya mahu semua rakan-rakan untuk ambil vaksin ini kerana ia bukan sahaja baik untuk diri sendiri tetapi bagi melindungi keluarga serta orang di sekeliling,” ujarnya.

MGF_05052021_KJ-LAWAT-TEMPAT-SUNTIKAN_09.jpg


Liew Wai Yip

Turut berkongsi pengalaman, pekerja swasta, Liew Wai Yip, 27, meluahkan rasa terkejut kerana prosedur penerimaan vaksin AstraZeneca itu berjalan dengan pantas dan begitu teratur sekali.

“Saya jangkakan orang ramai akan beratur panjang pada hari ini tapi rupanya tidak dan semua petugas kesihatan juga sangat efisyen menjalankan kerja mereka.

“Saya juga tidak berasa gementar kerana yakin semua orang yang hadir pada hari ini telah buat kajian mereka sendiri selain kerajaan juga berkongsi pelbagai bukti sokongan mengenai vaksin ini yang selamat digunakan,” ujarnya.

Dalam masa sama, Wai Yip turut mengesyorkan kepada bakal penerima vaksin AstraZeneca untuk mendapatkan maklumat secukupnya dan daripada sumber yang sahih.

Tambah Wai Yip, orang awam juga dinasihatkan untuk tidak mempercayai dakwaan-dakwaan tidak benar yang dikongsikan menerusi laman Facebook mengenai suntikan vaksin berkenaan.

MGF_05052021_KJ-LAWAT-TEMPAT-SUNTIKAN_07.jpg


Muhammad Akmal Mohamad Sabor

Sementara itu, bagi pekerja swasta, Muhammad Akmal Mohamad Sabor, 29, dia berasa gembira kerana telah selesai menerima suntikan dos pertama walaupun pada mulanya dia mengalami masalah ketika cuba membuat tempahan slot vaksin AstraZeneca itu.

Menurut Muhammad Akmal, selepas berjaya membuat tempahan vaksin, dia mula mendaftarkan untuk ahli keluarga yang lain termasuk ibu bapanya.

“Hari ini hanya saya seorang sahaja terima vaksin di sini manakala ahli keluarga yang lain tarikh temu janji mereka selepas hari raya.
“Mula-mula memang gementar tapi bila dah selesai cucuk semuanya tiada masalah hanya rasa kebas sahaja pada lengan.
“Petugas kesihatan pun pesan supaya kemas kini sebarang gejala yang dialami menerusi aplikasi MySejahtera.

“Apa pun Alhamdulilah kerana saya sudah selesai dos pertama kerana kalau ikut kategori umur saya ini mungkin lambat lagi lah hendak dapat vaksin mengikut fasa yang ditetapkan sebelum ini,” ujarnya.

Pada Ahad, permohonan untuk mendapatkan suntikan vaksin AstraZeneca, menerusi vaksincovid.gov.my ditutup dalam tempoh kurang empat jam apabila kesemua 268,800 dos habis ditempah individu yang layak.

Pelalian berkenaan ditawarkan kepada individu berusia 18 tahun ke atas dan menetap sama ada di Selangor atau Kuala Lumpur, manakala proses suntikan pelalian dijalankan di empat PPV khas mulai hari ini.

PPV berkenaan merangkumi WTCKL, Pusat Konvensyen Ideal Shah Alam (IDCC), Dewan 1, Bangunan Peperiksaan Universiti Malaya (UM) dan Dewan Gemilang, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). – Malaysia Gazette


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #5
Joined
Jun 3, 2013
Messages
79,281
Reaction score
12,630
Points
1,906
Negara kaya bolot
#malaysiagazette #mgnews

Bekalan vaksin tak cukup, fasa ketiga PICK mungkin terkesan – Khairy​

By
Muhammad Azizul Osman
-
5 May 2021

MGF_05052021_SUNTIKAN-VAKSIN-ASTRAZENECA_19-1.jpg


Orang awam diberi suntikan vaksin Covid-19 jenis AstraZeneca pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.

KUALA LUMPUR – Fasa ketiga Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) akan bergantung sepenuhnya kepada bekalan vaksin yang ada pada masa akan datang, kata menteri penyelarasannya, Khairy Jamaluddin.

Ini kerana ada kebimbangan terdapat kekurangan bekalan daripada pihak pengeluar vaksin Covid-19.
“Fasa 2 berjalan dengan baik. Fasa 3 sepatutnya bermula pada Mei tapi saya tak tahu adakah bekalan kita mencukupi.
“Kita akan buat pengumuman berhubung perkara ini nanti,” katanya dalam sidang media di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), hari ini.

Khairy berkata, keadaan ini berlaku apabila syarikat pembekal vaksin lebih mengutamakan negara-negara kaya dalam proses pengagihan vaksin keluaran mereka.“Syarikat pembekal pentingkan negara kaya, saya harap masyarakat antarabangsa perlu melihat semula kenapa vaksin yang sangat diperlukan telah dimonopoli oleh negara-negara kaya,” katanya lagi.

MGF_05052021_KJ-LAWAT-TEMPAT-SUNTIKAN_06-1.jpg


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin bercakap pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.

Ditanya mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor, Khairy berkata, penerima vaksin Astrazeneca akan dibenarkan untuk merentas daerah mahupun negeri bagi membolehkan mereka menerima suntikan vaksin.

Katanya, mereka hanya perlu menunjukkan temu janji di aplikasi MySejahtera kepada pihak berkuasa dan mereka akan dibenarkan untuk merentas daerah.“Mereka tidak perlu mendapatkan surat kebenaran daripada polis. Hanya perlu tunjuk janji temu mereka samada dalam aplikasi MySejahtera ataupun daripasa laman web dan sms. Itu sahaja memadai.

“Kita telah beri arahan kepada pasukan keselamatan yang akan mengawal jalan raya terutamanya sekatan jalan raya untuk membenarkan mereka terus pergi ke PPV mereka,” katanya.

Malah, kata Khairy mana-mana penerima vaksin juga dibenarkan membawa waris masing-masing terutamanya warga emas. – MalaysiaGazette


 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,356
Reaction score
2,095
Points
206
Negara kaya bolot
#malaysiagazette #mgnews

Bekalan vaksin tak cukup, fasa ketiga PICK mungkin terkesan – Khairy​

By
Muhammad Azizul Osman
-
5 May 2021

View attachment 367024

Orang awam diberi suntikan vaksin Covid-19 jenis AstraZeneca pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.

KUALA LUMPUR – Fasa ketiga Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) akan bergantung sepenuhnya kepada bekalan vaksin yang ada pada masa akan datang, kata menteri penyelarasannya, Khairy Jamaluddin.

Ini kerana ada kebimbangan terdapat kekurangan bekalan daripada pihak pengeluar vaksin Covid-19.
“Fasa 2 berjalan dengan baik. Fasa 3 sepatutnya bermula pada Mei tapi saya tak tahu adakah bekalan kita mencukupi.
“Kita akan buat pengumuman berhubung perkara ini nanti,” katanya dalam sidang media di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL), hari ini.

Khairy berkata, keadaan ini berlaku apabila syarikat pembekal vaksin lebih mengutamakan negara-negara kaya dalam proses pengagihan vaksin keluaran mereka.“Syarikat pembekal pentingkan negara kaya, saya harap masyarakat antarabangsa perlu melihat semula kenapa vaksin yang sangat diperlukan telah dimonopoli oleh negara-negara kaya,” katanya lagi.

View attachment 367025

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin bercakap pada Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL). Foto SYAFIQ AMBAK, 05 MEI 2021.

Ditanya mengenai pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di enam daerah di Selangor, Khairy berkata, penerima vaksin Astrazeneca akan dibenarkan untuk merentas daerah mahupun negeri bagi membolehkan mereka menerima suntikan vaksin.

Katanya, mereka hanya perlu menunjukkan temu janji di aplikasi MySejahtera kepada pihak berkuasa dan mereka akan dibenarkan untuk merentas daerah.“Mereka tidak perlu mendapatkan surat kebenaran daripada polis. Hanya perlu tunjuk janji temu mereka samada dalam aplikasi MySejahtera ataupun daripasa laman web dan sms. Itu sahaja memadai.

“Kita telah beri arahan kepada pasukan keselamatan yang akan mengawal jalan raya terutamanya sekatan jalan raya untuk membenarkan mereka terus pergi ke PPV mereka,” katanya.

Malah, kata Khairy mana-mana penerima vaksin juga dibenarkan membawa waris masing-masing terutamanya warga emas. – MalaysiaGazette


Bile astrazeneca xmasuk, confirm xcukup
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #2
Joined
Mar 15, 2010
Messages
295,628
Reaction score
12,569
Points
2,376
ASTRAZENECA | Lebih Banyak PPV Mega Dirancang Dibuka

Kerajaan merancang membuka lebih banyak Pusat Pemberian Vaksin (PPV) mega yang mampu menguruskan lebih ramai penerima vaksin bagi fasa ketiga Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Menteri Penyelarasnya, Khairy Jamaluddin berkata langkah itu dibuat susulan sambutan menggalakkan untuk suntikan vaksin AstraZeneca.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register