BTC USD 28,479.7 Gold USD 1,974.39
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Fama yakin pasar tani capai sasaran jualan

ZONDA

Legendary Member
gem
Messages
14,904
Joined
Feb 8, 2011
Messages
14,904
Reaction score
46
Points
120
LEMBAGA Pamasaran Pertanian Persekutuan (Fama) yakin sasaran nilai jualan di pasar tani seluruh negara sebanyak RM1.5 bilion boleh dicapai tahun ini berikutan nilai jualan antara Januari dan Ogos sudah pun mencatat RM880 juta.

Pengarah Kanan Pembangunan Usahawan Fama, Abdul Razak Abdul Majid berkata, pihaknya yakin dapat mencapai sasaran itu berdasarkan beberapa program yang akan diwujudkan dalam tempoh terdekat ini.

Antara program tersebut ialah penambahan 17 pasar tani kekal di seluruh negara, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bengkel Pemantapan UrusSetia Pasar Tani Negeri Selangor/Wilayah Persekutuan, di Kota Bharu hari ini.

Abdul Razak berkata, sehingga kini terdapat 553 pasar tani di seluruh negara melibatkan 24,000 usahawan.

Nilai jualan pasar tani seluruh negara tahun lepas sebanyak RM1 bilion.

Beliau berkata, Fama turut membangunkan program Agro bazar dan kedai rakyat untuk memasarkan hasil pertanian dari kawasan luar bandar.

Di samping itu, sejak 2008 hingga kini, Fama menyediakan 443 motosikal roda tiga kepada pemborong untuk membeli hasil pertanian daripada penduduk luar bandar untuk dipasarkan, termasuk di pasar tani.

“Dengan menggunakan motosikal ini pemborong boleh mendapatkan bekalan kerana lori tidak boleh masuk ke kawasan luar bandar disebabkan jalan yang sempit dan sebagainya," katanya.

Sementara itu, Pengarah Fama Selangor/Wilayah Persekutuan Mat Sani Hassan berkata, pihaknya memilih Kelantan sebagai destinasi pertama penganjuran bengkel itu bagi mendedahkan kepada peserta mengenai pengurusan di negeri pengeluar selain memantapkan pengurusan bagi pasar tani di Selangor dan Wilayah Persekutuan.

“Kelantan ini merupakan negeri pengeluar seperti buah-buahan. Kita bersedia menerima lambakan hasil tanaman tersebut untuk dipasarkan ke Putrajaya atau di Wilayah Persekutuan yang mendapat permintaan yang lebih tinggi," katanya. - Bernama
 
Top
Log in Register