Facebook dan Cryptocurrency Libra 🔜 One World Currency 😱

Recommended Brokers


Latest Threads

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,410
Points
163
Location
wherever you are
Aku bukak thread news+info untuk dikemaskini kelak.

Apakah itu Libra ?

Baru-baru ini, Facebook, memperkenalkan mata wang digital (kriptocurensi) dinamakan "Libra", akan launch tahun 2020.. tapi tak pasti wordwide ke tak.. kita boleh layan dulu konsep..

Libra nih kira sama konsep dengan wechat pay,TNG eWallet dll apps cashless..

Walaupun libra under facebook tapi diasingkan pengurusan Libra dari facebook dengan tujuan "nak jaga dari manipulasi data pengguna"

Libra Association yang akan handle data pengguna secara terus..

Tapi benda nih sembang ja.. macam whastapp.. mudah sangat facebook nak pair data2 whatsapp kita untuk synchronize dangan iklan di facebook..



Apa yang menarik tentang libra ?

Libra setup team dan bergabung dengan Visa, PayPal, MasterCard, dan sebagainya. Base mereka strong untuk convert duit ke libra currency.

The best part adalah market penetration.. mereka sedia ada pengguna facebook dan whatsapp yg mencecah 1-2 billion active user untuk di gabungkan dgn kemudahan libra coin..



kalau tanya makcik jual nasi lemak kat kampung pun pakai whatsapp, jadi senang la nk bayar pakai libra..

___

So apa Canggih nya libra berbanding coin atau e-wallet lain ?

ini info hasil bacaan aku..

memadangkan libra link dgn strong financial payment such as mastercard,visa dll.. mereka juga link dgn coinbase currency

maksudnya.. sekarang nih bitcoin aku dah boleh convert ke libra.. seterusnya buat payment direct ke makcik jual nasi lemak... :)paid

ianya satu teknologi yang dinanti2kan oleh negara2 yang membangun..

so bangla kat malaysia dan boleh send libra kat kampung tanpa melalui wastern union (kadar charge yg tinggi dan tempoh masa transaksi yang lambat).. dengan libra ianya teros ke account pengguna dan boleh digunakan secara meluas di mana2 negara..

dah nak masuk one world currency base.. so libra akan stabil di mana2 negara as long as facebook x melingkup

Keupayaan libra adalah dari segi penetration user + ease of transaction..

jika penukaran wang diantara satu system dengan system lain dibuat tanpa sebarang kos.. maka ianya semakin mudah diterima dan digunakan oleh orang ramai..

alih2 boss bayar gaji pakai libra account shj..

___

Get Ready for a One World Currency ?

Sekarang nih berlegar diinternet tentang keupayaan libra yang bakal menggangu gugat ekonomi dunia..

Terdapat pelbagai andaian buruk tentang libra dan facebook sendiri.. dari segi keupayaan menjaga "maklumat user" dan "kuasa yang dimiliki" untuk manipulate wang dunia..

secara halus nya.. lepas nih manusia akan jadi hamba libra

nanti aku update info2 evil plan kat sini..

"dia nak mai dah" :))


Adakah anda bersedia dengan libra ?

nak tergelak aku baca komen2 kat news semasa tentang "evil" nya libra nih..

sebagai pengguna biasa..kita kena hadap sebarang kemungkinan yang bakal merubah landskap dunia..

cuma kita kena bijak membuat keputusan, menggunakan libra untuk kebaikkan..

apa2 teknologi semestinya ada baik buruknya..

kita yang definasikan sendiri untuk kegunaan yang baik2..

Info2 lain tentang libra ?

Libra disimpan dalam wallet yang dinamakan calibra.. apps berasingan..

Libra bukan nya centralize/decentralize mining cyrpto..

Libra lebih kepada stabilize e-currency dengan keupayaan convert duit fiat dan cyptocurrency dalam satu platform media social yang mempunyai billion2 pengguna active..

Libra juga dimanage oleh satu syarikat tapi dianggotai oleh beberapa pelabur yang akan menentukan masa depan libra sendiri..
( hidden hand :"> )

____

hopefully warga cg dapat sedikit gambaran tentang libra..

Sekian terima kasih..



*mohon komen untuk up kan post aku keatas.. :)cgrock

**mohon berkongsi pendapat.. tentang masa depan one world currency..

***segala info adalah hasil bacaan semata2.. harap maaf jika ada kelemahan dalam memberi info..
 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,410
Points
163
Location
wherever you are
News Semasa Tentang Libra



(21 Jun): Bank-bank terbesar A.S mempunyai peluang untuk menyertai mata wang kripto terbaru yang dilancarkan oleh Facebook Inc.

Pertubuhan yang dikendalikan oleh Libra coin itu sedang berunding dengan pihak-pihak bank bagi mengambil bahagian dalam urusan tadbirnya, menurut sumber yang tidak mahu disebutkan namanya dibincangkan dalam rundingan tertutup. Sumber tersebut tidak menyatakan dengan mana-mana bank yang mereka sedang berbincang.

"Kami akan meneliti perkara tersebut," kata Ketua Pegawai Eksekutif Citigroup Inc., Michael Corbat pada Khamis lalu di sebuah persidangan mengenai maklum balas kepada persoalan sama ada banknya akan menyertai pertubuhan itu jika ditanya. Facebook "tidak merujuk kepada kami" menjelang pelancaran, katanya.

Facebook berkata minggu ini pihaknya berharap Libra akan menyediakan cara yang murah untuk menghantar wang kepada 1.7 bilion pengguna di seluruh dunia tanpa mudah diakses kepada perkhidmatan kewangan tradisional. Syarikat tersebut telah melantik lebih daripada dua puluh syarikat lain, termasuk Visa Inc. dan PayPal Holdings Inc., sebagai ahli sokongan pertubuhan untuk mentadbir mata wang.

Dante Disparte, Ketua Dasar dan Komunikasi Pertubuhan Libra berkata, kumpulan itu sedang berhubung dengan bank-bank di A.S. dan di luar negara yang tidak dinyatakan oleh beliau. Libra mahu peminjam terbesar terlibat sebagai ahli sokongan dan rakan kongsi perbankan untuk membantu mengendalikan dan memelihara mata wangnya, katanya.

"Bank-bank memainkan peranan yang penting," menurut Disparte dalam e-melnya. "Disebabkan itu, kami amat mengalu-alukan penyertaan mereka."

Libra terus mendapat kritikan daripada penggubal undang-undang A.S. pada Khamis, bersama Perwakilan Maxine Waters, Ketua Jawatankuasa Dewan Perkhidmatan Kewangan, memberitahu CNBC bahawa rancangan Kongres untuk "bergerak dengan agresif dan berurusan dengan pantas" dengan syarikat matawang tersebut. Demokrat California telah telah berkali-kali menyatakan kepada Facebook supaya menghentikan seketika pembangunan tersebut sehingga penggubal undang-undang dapat meneliti rancangan tersebut dengan lebih tepat.

"Adalah sangat penting untuk mereka hentikannya sekarang dengan apa yang telah mereka lakukan supaya kami dapat menangani perkara ini," kata Waters ketika temu ramah bersama CNBC. "Ia seperti membuka bank tanpa melalui langkah-langkah yang perlu dilakukan."

Citigroup's Corbat berkata firma-firma teknologi kewangan perlu bijak untuk menjaga kepentingan pengawalseliaan semasa mereka membangunkan produk dan perkhidmatan baru. Meskipun Corbat menggelarkannya sebagai "sangat dipercayai" dalam mata wang kripto dan blockchain, beliau mengatakan pihak banknya tidak akan menawarkan pelanggan lebih banyak akses kepada wang digital.

Cabaran "aspek tertentu bagi Bitcoin atau mata wang kripto adalah ketidaktelusan mengenai sumber wang," kata Corbat. Undang-undang anti-pengubahan wang haram melarang Citigroup daripada menghantar atau menerima mata wang digital, katanya.

Pada persidangan yang sama, Ketua Pegawai Eksekutif Western Union Co., Hikmet Ersek berkata, ia akan menjadi sukar bagi Facebook dan rakan kongsinya untuk membina kepercayaan dikalangan pengguna dan menjadikan penggunaannya secara meluas bagi pembayaran, menyatakan usaha tersebut sebagai "mungkin tidak akan berlaku."


========================================


Sumber : the edge markets
 
Last edited:

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,410
Points
163
Location
wherever you are


Market Penetration

Dengan meilihat kepada global view pengguna whatsapp dan facebook..
maka kita boleh buat kesimpulan mudah bahawa libra akan strong bersama currency lain..

Libra sebaik mungkin akan stabilize dari segi wang fiat dan wang cypto..

Libra sebaik mungkin akan stabilize dengan keupayaan hidden hand ( golongan2 yang mengerak buah catur di dunia ) :">

Market Di Malaysia ?

berdasarkan info dibawah kita dapati libra mudah meresap masuk dan bakal digunakan secara meluas di Malaysia..

pi mekah x perlu bawa duit..



Government kena setup plan penerimaan libra.. kita xda teknologi macam china.. create wechat pay dll..

kita menumpang media social luar..

So nak tak nak.. kena terima..

Jika tidak.. Malaysia akan ketinggalan.. :

x lupa selamat tinggal (RIP) tng e wallet..
 
Last edited:

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,410
Points
163
Location
wherever you are
Dipetik dari Co-founder facebook.. "hughes

“If even modestly successful, Libra would hand over much of the control of monetary policy from central banks to these private companies,” said Hughes, “If global regulators don’t act now, it could very soon be too late.”

Hughes menyatakan pendapat tentang peranan dalam members of The Libra Associoation, mostly private agensi yg menjadi ahli kpd libra association.. Mereka ini dikatakan mempunyai kuasa untuk merubah halatuju libra

Hughes explains that the founding members of The Libra Association, which are mostly private industry giants that have paid $10m membership fees, will have significant advantage to “disrupt and weaken” nation states.

He says “Vital decisions about Libra’s administration, security and underlying assets will be made by the Switzerland-based Libra Association — essentially Facebook and its largely corporate partners.



Bagaimana menjadi ahli kpd libra Association ?

However, what might be more impressive is the extremely high barrier to entry to become a member of the Libra Association and run a node. Applicants will need to meet at least 2 of the 3 following criteria:

Have over $1 billion in market value, or $500 million USD customer balances.
Reach more than 20 million people a year, multinationally.
Be recognized as a top-100 leader in the industry, by a trusted third-party.

mereka ini akan memegang blockchain Libra.. dimana ianya boleh dikatakan sebagai menstabilkan dan mengukuhkan kedudukan libra..

Tak Lupa terdapatnya profit dari keuntungan libra kpd ahli Libra Association.. :">
 
Last edited:

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
7,356
Reaction score
1,753
Points
168
Location
Singapore
Alih Bahasa

Terdapat dua cara untuk memegang cryptocurrency. Satu adalah anda boleh memegang syiling anda dengan penjaga, atau dalam dompet penjagaan. Jika anda membeli Bitcoin anda di laman web seperti Coinbase, anda boleh tinggalkan di sana, dan mereka akan memegangnya untuk disimpan. Kelemahannya ialah anda mempercayai Coinbase, iaitu entiti yang dikawal selia. Jika penguatkuasaan undang-undang datang selepas anda, dan mengatakan bahawa anda terlibat dalam beberapa kegiatan yang tidak sah, Coinbase dapat membekukan anda keluar dari akaun anda dan Bitcoin anda mungkin hilang. Cara lain untuk memegang Bitcoin adalah dompet anda sendiri, bukan penjaga. Ini memerlukan kekunci kriptografi yang membuka kunci duit syiling anda sendiri. Ini boleh dilakukan pada telefon anda, pada komputer anda, pada pemacu USB, atau pada sekeping kertas yang anda simpan dalam peti deposit keselamatan. Kelemahannya adalah jika anda kehilangan kekunci anda, maka Bitcoin anda hilang selama-lamanya. Kelebihannya adalah bahawa anda mempunyai kebebasan untuk melakukan apa sahaja yang anda inginkan dengan mereka, dan sangat sukar bagi penguatkuasa undang-undang untuk melakukan apa-apa mengenainya. Persoalan untuk Libra adalah sama ada pengguna akan dapat memegang duit syiling mereka dalam dompet yang benar-benar bukan penjaga. Bolehkah saya menyimpan akses kepada syiling di sekeping kertas? Atau pada pemacu ibu jari? Dan jika ya, bagaimanakah Libra akan menghentikan seseorang daripada memindahkan sekeping kertas itu kepada penjenayah, atau seseorang di negara yang mempunyai sekatan perbankan terhadapnya? Facebook mengatakan mata wangnya akan mempunyai mekanisme untuk mengalahkan aktiviti haram. Tetapi jika pengguna boleh mengambil kunci mereka ke tangan mereka sendiri, tidak jelas bagaimana Libra akan menghalang mereka daripada diberikan kepada pelakon yang tidak baik. Dan jika Facebook tidak mempunyai cara yang selamat untuk menghalangnya, maka akan pengawal selia benar-benar membiarkannya turun dari tanah?

Facebook membuat hampir semua wangnya daripada iklan, dan ia tidak jelas bagaimana sebenarnya ia merancang untuk menjana keuntungan dari Libra. Di bawah Calibra, Facebook akan membina dompet digital baharu ke dalam perkhidmatan WhatsApp dan Messenger untuk memudahkan orang menghantar wang ke kenalan. Itu boleh membuka pintu untuk Facebook untuk berkembang menjadi pembayaran dan perdagangan. Walaupun aplikasi pemesejan telah menjadi portal yang berjaya untuk aktiviti-aktiviti seperti di Asia, ia kurang popular di A.S., dan ia tidak jelas jika orang akan benar-benar mempercayai suatu cryptocurrency baru yang dicipta oleh Facebook.

Libra tidak semestinya bertujuan untuk merayu kepada setia yang setia, tentu saja; Sebaliknya, ia menyasarkan 1.7 bilion orang yang tidak berdagang secara global. Dengan Libra, mereka akan mempunyai sesuatu yang serupa dengan akaun bank digital di syarikat seperti Facebook. Masalahnya, tidak seperti bank tradisional, tidak jelas bahawa akaun-akaun ini akan membayar faedah ke atas deposit. Kebanyakan dompet digital lain untuk memegang crypto tidak membayar faedah. Facebook menekankan bahawa ia tidak menyediakan perkhidmatan perbankan.

Siapa yang akan masuk ke dalam pelanggaran peraturan? Tidak ada agensi A.S. tunggal yang bertanggungjawab untuk mengawasi mata wang kriptografi-keadaan yang membolehkan duit syiling digital berkembang tetapi juga menjadikannya mudah bagi penjenayah untuk menggunakannya untuk pencucian wang, menangani dadah dan merobek pengguna. Dengan potensi pengguna dua bilion-plus Facebook bergabung dengan alam semesta crypto, kerajaan akan dipaksa untuk menghadapi dasar laissez-faire. Pengawasan Federal terhadap uang digital dapat diselaraskan dan ditingkatkan. Lebih daripada setengah pengawal selia mempunyai beberapa bidang kuasa atas cryptocurrency dan mereka mungkin akan bersaing untuk mengambil peranan yang lebih menonjol. Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa dan Suruhanjaya Dagangan Niaga Hadapan komoditi, kerana pasaran pemantauan kepakaran mereka, adalah calon utama. Kongres juga boleh membantu menetapkan peraturan baru. Tetapi ia perlu meluluskan perundangan, prospek yang tidak mungkin sebelum pilihan raya A.S. 2020.

Berapa banyak syarikat yang benar-benar akan bekerjasama untuk membuat Libra berjaya? Dari segi sejarah, Visa dan Mastercard berkeras bahawa mereka hanya membenarkan mata wang fiat di rangkaian mereka. Bank-bank juga telah bersuara mengenai hakikat bahawa mereka tidak boleh trafik dalam cryptocurrencies kerana risiko pengubahan wang haram. Ia juga tidak jelas jika orang lain akan menyertai parti itu. Facebook mengatakan ia berharap untuk mempunyai 100 ahli menyertai badan pengawalseliaan mata wang pada tahun depan dan Persatuan Libra sedang berbincang dengan bank-bank A.S. terbesar mengenai kerja sama. Bos Citigroup Inc. berkata beliau akan mempertimbangkannya.

Sumber asal https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-22/facebook-s-libra-crypto-coin-5-things-we-know-and-5-we-don-t
 

Xploit Machine

Super Active Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
7,356
Reaction score
1,753
Points
168
Location
Singapore
Facebook Inc. just disclosed the first details of its long-anticipated cryptocurrency, called Libra. Here are some early takeaways:

What is Libra?
Libra is a new cryptocurrency—a digital currency that uses cryptography, a method of protecting information, to verify transactions—that Facebook will launch next year.

People who use Facebook’s Messenger service, WhatsApp, or who download a stand-alone app will be able to access it through a digital wallet. It is an alternative to bitcoin that is powered by blockchain. However, Facebook hopes it will be used by a much wider base.

In ancient Rome, the libra was a unit of weight.

Wait, what’s blockchain again?
Blockchain is a type of digital ledger that is distributed across a large network of computers, run by powerful mathematical computations. It is like a giant spreadsheet that is shared widely. Every time someone updates the spreadsheet, for instance by logging a financial transaction, every other user can see the change. That theoretically provides transparency and prevents any single central source from controlling the flow of information—or money.

So Libra is like bitcoin?
Yes and no. Both are essentially digital versions of cash designed to allow users to directly exchange value online, but there are major differences.

Facebook is looking to build a payments network by creating an online ecosystem on which users can buy things and pay each other. Bitcoin was conceived as a payment mechanism, but its network has had trouble processing a large number of transactions quickly. Instead, bitcoin has evolved into a kind of digital gold used to store value rather than exchange it.

Why is Facebook getting into this?
Facebook says its currency will make it possible to provide basic financial services to millions of people around the world who don’t have a bank account, or who can’t afford to send money overseas. It could help small businesses that can’t get access to credit, too.

Will my data be safe?
Facebook is setting up a regulated subsidiary, called Calibra, that will provide access to the new currency and will separate financial data from other “social” data that Facebook uses on its platforms.

Will the currency gyrate like bitcoin?
Facebook says that because Libra will be backed by hard assets, things like real bank accounts and short-term government securities—similar to a real currency—it won’t be as volatile.

Does Facebook control the currency?
The cryptocurrency network will be governed by Facebook and more than two dozen founding partners as part of a consortium the company hopes to grow further. Facebook will lead Calibra through 2019, but eventually the consortium will take over.

Isn’t blockchain meant to have no central authority?
Facebook says the network will “move toward increasing decentralization over time,” but hasn’t elaborated on how.

Who are Facebook’s partners?
Tech and payment giants like Mastercard Inc., PayPal Holdings Inc., Uber Technologies Inc. and Spotify Technology S.A. have already signed up to the consortium that will govern Libra. Facebook wants it to eventually have 100 members.

When can I buy a cup of coffee with Libra?
Facebook says as early as next year, but that will depend on where you live. Libra will probably only be available in a few places to start. And initially, it will only support 1,000 payment transactions per second. Compare that to Visa, whose network can handle around 24,000 transactions per second. And Alibaba Group Holding Ltd.’s Alipay processed more than 250,000 transactions per second on a busy shopping day in 2017.

Bitcoin can only process up to seven transactions per second.

Original article https://www.wsj.com/articles/libra-coin-what-you-need-to-know-about-facebooks-answer-to-bitcoin-11560864351
 

jaws_am

Super Active Member
Joined
May 29, 2008
Messages
9,923
Reaction score
1,410
Points
163
Location
wherever you are
Libra Could Make Or Break Bitcoin

Dikatakan sekarang..

Libra boleh melonjakkan harga pasaran bitcoin dan cryptocurrency lain..

Dengan pengumuman libra..

sedikit sebanyak membawa kpd perubahan harga bitcoin skrng sekitar 11k usd..
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
21,441
Reaction score
2,255
Points
163
kalo dah nama stable coin..

dia bukan bertindak seperti bitcoin yang bertindak sebagai aset..

ia seperti tether coin, cth usdt, nzdt yang paged pada nilai usd dan nzd..
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
588
Reaction score
17
Points
18
macam coupon hari kantin sekolah ke ni, tapi laku masa hari kantin je lah.

rasa2nya coin2 ni semua pun macam tu juga, ada yang diterima sebagai payment, ada yang tak. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register