F5E Riuh Tapi 45 Skyhawks Membisu Di Padang Pasir

CG Sponsors
shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
13,996
Reaction score
207
Points
133
F5E Riuh Tapi Skyhawks Membisu Di Padang Pasir

Perbualan saya dengan seorang bekas General TUDM yang telah pencen mengenai kes kehilangan injin jet pejuang F5E baru baru ini cukup menarik, apatah lagi dengan kata nya “tak perlu apa apa untuk rasa terkejut” mengenai hal ini. Pengalaman sudah dilalui beberapa tahun yang lalu, apabila negara kita turut memansuhkan penggunaan pesawat pejuang 80 buah A4 Skyhawks.


Kerajaan kita telah membeli squadron pesawat ini dari USAF (United State Army Force) sebanyak 80 buah ketika awal 1984 lalu. Hanya sebanyak 35 buah saja yang di bawa ke Malaysia manakala baki nya 45 buah itu masih tersimpan di padang pasir Arizona Amerika. Difahamkan sebuah telah hilang dilaut China Selatan.

Yang menjadi lebih ‘kontraversi’ nya mengapa yang baki sebanyak 45 buah itu tidak dibawa pulang ke Malaysia? apa tujuan ianya dibeli? Kalau setakat beli untuk disimpan di padang pasir itu, rasanya ini menjadi kes lain pula. Walau pun simpanan pesawat pesawat itu di uruskan oleh sebuah syarikat disana, tetepi kerugian tetap berpihak kepada kita.

Pembayaran tempat simpanan tetap dibayar yg sudah menjangkau puluhan tahun, kes kes kecurian componentnya terus berlaku silih berganti. Kalau ianya dibawa pulang ke Malaysia boleh juga disimpan disebelah kilang besi Perwaja Kemaman, ada juga faedahnya. Pekara ini tidak ramai yang mengetahui nya, kalau boleh ianya ditutup kemas.

Di awal tahun 2001 dahulu pekara ini pernah diberi perhatian dan dicadangkan untuk menjual nya, tetapi hingga kini langsung tiada kata dan senyap begitu saja. Sehinggalah 2003 rasanya kita bertukar dan membeli pula jet pejuang dari Rusia pula, iaitu MIG-29. Maka kes skyhawks ini senyap begitu saja hampir dilupakan.

Difahamkan juga status kes pesawat ini semakin kusut dan pihak bertanggung jawab agak sukar malah pemilikan skyhawks ini masih menjadi ‘tandatanya’. Pernah beberapa kali hal ini di bangkitkan di parlimen, tetapi keputusannya tidak jelas. Pernah juga dikatakan yang ‘besi buruk’ itu telah dijual kepada sebuah syarikat di Amerika dengan harga yg rendah, tetapi dimana kepastian nya.

Sahabat ini turut menceritakan yang 45 pesawat ini hilang daripada inventori RMAF dan rekodnya entah kemana, hakikat sebenarnya tiada rekod dalam inventori RMAF dan bagaimana ini boleh berlaku. Kemana menghilangnya jet jet ini?

Begitu juga dengan kes terbaru ini, kehilangan injin F5E yg bernilai 50 juta ringgit untuk sebuah. Dikatakan 40 orang dinasihatkan berhenti dari menjalankan tugas nya diTUDM ekoran dari kes ini, mereka tidak didakwa dan bunyi nya pun 40 orang yg terlibat, semacam dalam filem P.Ramlee pulak “Ali Baba dan 40 orang penyamun”.

Sementara itu, orang ramai telah terlupa tentang 45 pesawat yang Kerajaan Malaysia membayar tetapi tidak mengambil nya dan rekod nya tak tentu hala di inventori RMAF (Royal Malaysian Army Force).

Sekarang sebuk pula untuk menjual jet pejuang MiG-29 yg pernah di pertikaikan oleh bekas PM Mahathir dan bab helikopter NURI dan pengganti nya Eurocopter EC-725 pun masih lagi tidak selesai dan kini timbul pula pemasaalahan lain pula.


sumber

5 buah Ali Baba punya, 40 buah 40 pencuri punya.... kaya woooo!!!
Check tengok, ada enjin tak.... ntah2 tayar pun tadak!!!
 
Sponsored Post

zamreda

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Sep 1, 2008
Messages
31,388
Reaction score
51
Points
120
suma dh jadi transformer.......pegi ke planet cybertron..
 

shane

Legendary Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
13,996
Reaction score
207
Points
133
Peduli apa...duit RAKYAT je.... pemimpin2 tetap kaya raya....
 

ipannapi

Fun Poster
Joined
Oct 13, 2008
Messages
701
Reaction score
3
Points
15
aiyaa.. abg ashkarrr.. ohhh abg asshhkkaarrr
 

atlantis

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 3, 2008
Messages
35,221
Reaction score
767
Points
161
patutla miskin mesia.
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,258
Reaction score
415
Points
86
45 unit skyhawk tu sebenarnya ada di 'pengkalan tentera udara kita' yg berpengkalan di Arizona A.S ... jgn risau .. nih rahsia kerajaan (Top Top Secret) ... hehehe .. nanti kalo perang dgn Singapork jgn pulak tertanya2 mana datangnya 45 bijik Skyhawk tu datang .. strategi beb ..
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,312
Points
191
peh, 45 buah jet pula?

enjin jet, kereta perdana dan 45 jet?

hebat betul..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register