BTC USD 48,412.6 Gold USD 1,778.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Enterprise & Sdn Bhd vs PLT- Perkongsian di dalam syarikat- mohon bantu

sakura-chan

Freshie
Messages
45
Joined
Jan 21, 2016
Messages
45
Reaction score
6
Points
11
Salam semua...



Saya ada beberapa persoalan kepada semua di sini tentang partnership di dalam syarikat..



Alkisahnya, suami ada syarikat enterprise, dan atas kertas syarikat berkenaan hanya atas nama suami... Saya banyak bagi sokongan moral dan tolong suami run the biz, contohnya, saya yang bantu iklankan kedai untuk disewa sehingga dapat penyewa... Saya banyak membantu beliau dari segi penulisan di dalam presentation, tolong design flyers, share input2 tentang bisnes etc... Terbaru, saya perkenalkan seorang rakan yang ada potensi besar untuk membawa bisnes lebih jauh...



Ok, sekarang ni moving forward, saya sendiri nak secure position saya terutamanya sebagai seorang isteri yang bukan sahaja memberi sokongan moral bahkan juga sebagai bisnes partner...



Jadi saya ada beberapa soalan yang saya ingin utarakan:



1) Bolehkah partnership dibuat untuk syarikat enterprise?



2) Kalau boleh,



+ Bagaimanakah peratusan share ditentukan?



+ Apakah dokumen-dokumen yang diperlukan?



+ Adakah penambahan/ pengurangan rakan kongsi dalam syarikat memerlukan persetujuan semua rakan kongsi sedia? Contoh, jika rakan kongsi sedia ada ialah suami dan saya, bolehkah tanpa pengetahuan saya, suami membuang nama saya, ataupun menambah nama orang lain sebagai rakan kongsi?



3) Kalau tak boleh, apakah langkah yg perlu dibuat?



4) Jika sudah diusahakan tetapi partnership mustahil untuk diteruskan, apakah yg saya perlu lakukan agar tuntutan harta sepencarian dapat dilakukan andai terjadi perkara-perkara tidak diingini?

Mungkin ada yang tertanya kenapa saya begitu cautious sampai begini... Buat pengetahun semua, saya adalah isteri dari perkahwinan ke dua suami di mana suami bercerai dgn bekas isteri dan ada 4 anak dari perkahwinan yang lepas, dengan saya pula kami dikurniakan 2 anak... Jadi sebagai isteri dan ibu, saya hanya mahu merancang yg terbaik untuk diri dan anak2 andai ada perkara buruk terjadi..

Jika tuan2 ada input-input lain yang berguna untuk saya ambil tahu, dipersilakan untuk berkongsi di sini... Amat saya hargai..

Terima kasih semua.
 
Last edited:
Sponsored Post

GamezStar

CG Top Poster Club
Messages
35,029
Joined
Jul 1, 2008
Messages
35,029
Reaction score
2,482
Points
201
Salam semua...



Saya ada beberapa persoalan kepada semua di sini tentang partnership di dalam syarikat..



Alkisahnya, suami ada syarikat enterprise, dan atas kertas syarikat berkenaan hanya atas nama suami... Saya banyak bagi sokongan moral dan tolong suami run the biz, contohnya, saya yang bantu iklankan kedai untuk disewa sehingga dapat penyewa... Saya banyak membantu beliau dari segi penulisan di dalam presentation, tolong design flyers, share input2 tentang bisnes etc... Terbaru, saya perkenalkan seorang rakan yang ada potensi besar untuk membawa bisnes lebih jauh...



Ok, sekarang ni moving forward, saya sendiri nak secure position saya terutamanya sebagai seorang isteri yang bukan sahaja memberi sokongan moral bahkan juga sebagai bisnes partner...



Jadi saya ada beberapa soalan yang saya ingin utarakan:



1) Bolehkah partnership dibuat untuk syarikat enterprise?



2) Kalau boleh,



+ Bagaimanakah peratusan share ditentukan?



+ Apakah dokumen-dokumen yang diperlukan?



+ Adakah penambahan/ pengurangan rakan kongsi dalam syarikat memerlukan persetujuan semua rakan kongsi sedia? Contoh, jika rakan kongsi sedia ada ialah suami dan saya, bolehkah tanpa pengetahuan saya, suami membuang nama saya, ataupun menambah nama orang lain sebagai rakan kongsi?



3) Kalau tak boleh, apakah langkah yg perlu dibuat?



4) Jika sudah diusahakan tetapi partnership mustahil untuk diteruskan, apakah yg saya perlu lakukan agar tuntutan harta sepencarian dapat dilakukan andai terjadi perkara-perkara tidak diingini?

Mungkin ada yang tertanya kenapa saya begitu cautious sampai begini... Buat pengetahun semua, saya adalah isteri dari perkahwinan ke dua suami di mana suami bercerai dgn bekas isteri dan ada 4 anak dari perkahwinan yang lepas, dengan saya pula kami dikurniakan 2 anak... Jadi sebagai isteri dan ibu, saya hanya mahu merancang yg terbaik untuk diri dan anak2 andai ada perkara buruk terjadi..

Jika tuan2 ada input-input lain yang berguna untuk saya ambil tahu, dipersilakan untuk berkongsi di sini... Amat saya hargai..

Terima kasih semua.

Klu enterprise leh join nama jadi rakan kongsi

Bab bypass enterprise memang leh bypass jika ada sign puan.. disarankan jadikan sdn bhd . Sebb sdn bhd kene ada secretary berdaftar.. ape2 dasar syarikat kene buat meeting n masuk kan dlm mna syarikat . So agak susah klu suami nak manipulate
 

sakura-chan

Freshie
Messages
45
Joined
Jan 21, 2016
Messages
45
Reaction score
6
Points
11
Klu enterprise leh join nama jadi rakan kongsi

Bab bypass enterprise memang leh bypass jika ada sign puan.. disarankan jadikan sdn bhd . Sebb sdn bhd kene ada secretary berdaftar.. ape2 dasar syarikat kene buat meeting n masuk kan dlm mna syarikat . So agak susah klu suami nak manipulate

Belum cukup besar nak buat sdn bhd lagi...
 

sakura-chan

Freshie
Messages
45
Joined
Jan 21, 2016
Messages
45
Reaction score
6
Points
11
Saya ada terbaca satu bacaan menarik... Sesiapa yang arif boleh lah beri pandangan ya...

PLT vs Sdn Bhd & Enterprise

1. Kos mendaftarkan PLT adalah lebih murah berbanding pendaftaran Sdn. Bhd.
(Daftar PLT online cuma RM500, Sdn Bhd RM2,300++)

2. PLT tidak wajib mempunyai company secretary (CS) mahupun melantik firma akaunting berbanding Sdn.Bhd.
(Setiap bulan kos minimum Company Secretary RM60++, firma perakaunan min RM1,200++ setahun)



3. Tiada keperluan formal untuk Mesyuarat Agung Tahunan dan tidak akan didenda jika tidak melakukannya.
(Bagi Sdn. Bhd, boleh didenda minimum RM2k – 5k untuk setiap pengarah jika gagal)

4. Tiada keperluan untuk mengemukakan penyata kewangan kepada SSM
(Hanya perlu dikemas kini dan disarankan membuat ‘book keeping‘)

5. Akaun perniagaan tidak perlu diaudit.
(Kos audit min RM800 untuk syarikat yang tidak aktif, untuk yang aktif 10%++ daripada kadar jumlah jualan)

6. Cukai LHDN lebih rendah berbanding enterprise.
(Cukai PLT adalah sama dengan Sdn. Bhd, 20% sahaja berbanding enterprise, 28%. Jika untung RM500K setahun, beza cukai RM40K!)

7. Apa – apa hutang dan obligasi syarikat PLT akan ditanggung sepenuhnya oleh syarikat PLT itu sahaja,
(Segala hutang enterprise adalah hutang tuan pemiliknya. Jadi jika muflis, harta pemilik turut dirampas walaupun tanah pusaka!)
 

Penbiru

CG Top Poster Club
Messages
23,918
Joined
Jan 12, 2008
Messages
23,918
Reaction score
3,804
Points
201
dah ada kes yg isteri dibuang dari company sendiri oleh suaminya.....so hati hatilah
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register